Oroszország bajban: AIDS és kábítószer

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Oroszországban legalább 1 millió HIV-fertőzött van, és a számuk az utóbbi 10 évben robbanásszerűen nőtt.
Becslések szerint az országban 2 millió heroinfüggő is lehet.

Oroszországban évente mintegy 30 ezer ember veszti életét drogok miatt, több mint kétmillió afganisztáni ópiumot és ópiumszármazékokat fogyasztó függőt tartanak nyilván, s további mintegy hárommillió ember fogyaszt egyéb kábítószereket, egyelőre káros következmények nélkül, - jelentették be szerdán Moszkvában.

Viktor Ivanov, a kábítószer-forgalmat ellenőrző szövetségi szolgálat (FSZKN) vezetője sajtóértekezleten mondta el: a 2-2,5 millió súlyos, drogfogyasztás okozta egészségkárosodást elszenvedő függő mellett mintegy további két és fél millió ember fogyaszt marihuanát, illetve hasist, aminek káros következményei nem olyan gyorsan, de bizonyosan jelentkeznek, s további mintegy félmillióan szintetikus drogokat használnak, amelyek zömmel Európából, Hollandiából, Lengyelországból és a Baltikumból érkeznek.

Ivanov hangsúlyozta azonban, hogy túlzó az ENSZ nemrég közzétett jelentése, amely szerint Oroszország a világon forgalomba kerülő ópium és származékok 20 százalékát használná fel.

A drogokról

Kijelentette: tény, hogy Oroszország a legnagyobb felhasználók között van már, de fogyasztása nem éri el a 20 százalékot, a fogyasztók a lakosság 10-13 százalékát teszik ki.

Ivanov bejelentette: Oroszország tervet dolgoz ki az afganisztáni kábítószer-termelés elleni harcra, s ezt hamarosan a nemzetközi közösség elé terjeszti. A terv, akárcsak az új kábítószer-ellenes állami stratégiának a kidolgozása Dmitrij Medvegyev elnök megbízása alapján jelenleg folyik.

Az FSZKN elnöke hozzátette: kritériumokat kell kidolgozni az afganisztáni drogtermelés elleni harcra fordított összegek hatékonyságának mérésére, ugyanis az afganisztáni hatóságok nem túl hatékonyak e téren.

Meg kellene semmisíteni az Afganisztáni ültetvényeket

"Csak az Egyesült Államok évi 280 millió dollárt költ erre a célra, s Afganisztánban egy év alatt ötezer hektárnyi - az ültetvények 3 százalékának megfelelő - területen semmisítették meg a mákot bottal, miközben ugyanezen idő alatt Kolumbiában, ahol repülőgépről szórják a növényirtó szereket, 250 ezer hektárt semmisítettek meg.

Úgy vélte, hogy a nyugati erőknek az ország északi részén meg kell semmisíteniük a droglaboratóriumokat, amelyek a posztszovjet térség határa mentén, a hegyekben vannak, s nagyobb, immár mintegy 70 százalékos koncentrációjú, s ezért veszélyesebb anyagokat állítanak elő.

Emlékeztetett arra is, hogy annak idején a tálibok szinte teljes egészében fel tudták számolni a drogtermelést Afganisztánban.

Nem megfelelő a rehabilitációs rendszer sem

Végül Ivanov követelte egy egységes orosz rehabilitációs rendszer kidolgozását, a korábbi narkológiai orvosi szolgálat helyreállítását és a monitoring-rendszer felállítását a drogfüggők számára, mert csak így javítható a jelen helyzet.

A függők gyógyulásuk után az eredeti környezetükbe kerülnek vissza, s ezért a visszaesők aránya rendkívül magas, 90 százalék.

Külföldi szakértői becslések szerint Oroszországban az AIDS-helyzet is a drogfogyasztás miatt csúszik ki az ellenőrzés alól: az oroszországi AIDS-fertőzöttek száma az utóbbi években jelentősen megnőtt, ma mintegy egymillió ember fertőzött, többségük 30 éven aluli, s a fertőzés elsősorban a kábítószeres tűk útján terjed.

Az AIDS kicsúszott az ellenőrzés alól

Oroszországban kicsúszott az ellenőrzés alól az AIDS-járvány - hívta fel a figyelmet egy vezető nemzetközi szakértő, Robin Gorna, a Nemzetközi AIDS-társaság vezetője. A BBC brit közszolgálati hírportálon szerdán jelentek meg Gorna kijelentései.

HIV-fertőzés
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés

Gorna szerint Oroszországban legalább 1 millió HIV-fertőzött van, és a számuk az utóbbi 10 évben robbanásszerűen nőtt. Nagy többségük 30 év alatti, és elsősorban kábítószerezés közben, közös injekciós tű használatával fertőződtek meg.

Becslések szerint Oroszországban legalább 2 millió heroinfüggő lehet.

A problémát súlyosbítja, hogy Oroszországban bizonyos törvények nehezítik az AIDS elleni fellépést. A kábítószerfüggőknek például nem írhatnak fel az orvosok droghelyettesítő gyógyszert, valamint nem adnak nekik egyszer használatos injekciós tűket.

Eddig nemzetközi segélyszervezetek finanszírozták az AIDS elleni fellépést, de ez a lehetőség most megszűnik, mert Oroszország már a közepesen fejlett kategóriába lépett ebből a szempontból.

(WEBBeteg összeállítás - MTI/FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.