Az alkoholizmust a hormonok okozzák?

MTI
megjelent:

Marisa Roberto és munkacsoportja hat éve foglalkozik alkoholbetegek vizsgálatával, illetve olyan kísérleti állatok tanulmányozásável, melyeket rászoktattak az alkoholra.

Eredményeik szerint az állatkísérletek adatai azt jelzik, hogy egyik stresszhormon, a CRF jelenti az alkoholizmus kulcsát. A CRF természetes körülmények között is kiválasztott hormonja a szervezetnek.

Eredetileg csak az agy egy körülírt területén, a hipotalamuszban mutatták ki, de kiderült, hogy az agyalapi mirigyben is megtalálható. Ingerli a kortikotropin és más, biológiailag hatásos anyagok megjelenését: ezek a stresszhatás fontos elemei.

Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról
A magyar lakosság 10 százaléka bizonyíthatóan alkoholfüggő!
Az alkoholfogyasztási szokásokról>>
A CRF a legújabb kutatások szerint agyunknak abban a részében is megtalálható, amelyik az alkoholizmus tüneteiben fontos szerepet játszik: a szeszmentes időszakban bekövetkező nyugtalanságban, vagy az alkohol utáni szenvedélyes vágy megjelenésében.

A kutatócsoport a hormont tartalmazó agyi területeket olyan elektromos eljárásokkal is vizsgálta, melyeket korábban erre a célra nem alkalmaztak.

Az idegsejtek vizsgálata során kiderült, hogy a CRF az egyes idegsejtek közötti gátló kapcsolatokat úgy befolyásolta, mint az alkohol. Ez elsősorban úgy történt, hogy fokozta az idegingerületet átvivő anyag termelését. Ez a hatás kifejezetten növelte az idegsejtek ingerlékenységét.

Hol kezdődik az alkoholizmus?
"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza>>
A munkacsoport ezt követően azt vizsgálta, mi történik, ha a CRF hatását a hormon ellenanyagaival gátolják. Ez azért volt lehetséges, mert három különböző ellenanyag is létezik erre a célra. Olyan patkányok agysejtjeit kezelték ezekkel az anyagokkal, melyek megfelelő módon itatva alkoholistákká válnak.

Az egyik CRF elleni készítmény, az R121919 alkalmazása esetén az alkoholista patkányok már csak mérsékelten fogyasztottak alkoholt.

A kutatók azt remélik, hogy ezt a hatást emberek kezelése során is sikerül elérni.

(MTI)

Cikkajánló

Az alkoholfogyasztás veszélyei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Alkohol
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.