Időskori leépüléshez vezet a dohányzás?

MTI
megjelent:

Azoknál, akik középkorúként erősen dohányoznak, akár kétszeresére emelkedhet az Alzheimer-kór és az érrendszeri hátterű szellemi leépülés kockázata két évtizeddel később - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerzői férfiaknál és nőknél egyaránt azt tapasztalták, hogy a dohányzás jelentősen emeli az Alzheimer-kór és az érrendszeri ok miatt bekövetkező szellemi leépülés valószínűségét. Mint Rachel Whitmer, a kaliforniai Oaklandban működő Kaiser Permanente kutatója és munkatársai emlékeztettek rá, a dohányzás rákot és szívbetegségeket is kiválthat.

Mit tartalmaz a cigaretta?
A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.
Mit tartalmaz a cigaretta? >>

A kutatócsoport 21 123 ember egészségügyi adatait elemezte, akik korábban, az 50-es és 60-as éveikben már részt vettek egy felmérésben. A több mint húsz évvel későbbi követéses vizsgálatban az abba bevont emberek 25 százalékánál, 5367 főnél állapították meg a demencia valamely formáját, közülük 1136 embernél Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Megállapították, hogy mind az Alzheimer-kórra, mind a vaszkuláris eredetű szellemi leépülésre azoknak volt a legnagyobb kockázata, akik legalább két doboz cigarettát elszívtak naponta. Ezeknél az embereknél átlagosan 114 százalékkal volt nagyobb a demencia, ezen belül 157 százalékkal az Alzheimer-kór és 172 százalékkal az érrendszeri hátterű szellemi leépülés felbukkanásának valószínűsége, mint azoknál, akik nem dohányoztak. Whitmer rámutatott, hogy most első alkalommal tekintettek ilyen hosszú időszakot a dohányzás agyi egészségre gyakorolt hatását keresve, ugyanis ennek tanulmányozása nehézségekbe ütközik a dohányosok átlagosnál korábbi halálozása miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 5 millió ember hal meg a világon dohányzással összefüggő szívroham, szélütés vagy rák következtében. További 430 ezer passzív dohányzásnak kitett ember hal meg ugyanezen okok miatt évente.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.