Az egészséges bőrért - Életmódtanácsok a szép bőr érdekében
Szeretné, hogy bőre sokáig megőrizze rugalmasságát, feszességét? Ne hagyja ki étrendjéből az alábbi ételeket!
Víz
A víz hidratáltan tartja bőrünket, segíti „eltüntetni” a ráncokat és a mély barázdákat, helyreállítja a kiszáradt bőrt. Jót tesz a vérkeringésnek és a véráramlásnak, így felfrissíti a bőrünket. Mindig tartsa szem előtt a napi vízigényét! Fogyasszon naponta legalább 2-2,5 liter vizet.
Szelén a bőrnek
A szelén egy ásvány, amely segíthet megóvni a bőrsejtjeit a károsodástól. Emellett szerepet játszik a rák kialakulásának megelőzésében is!
A legjobb szelén források közé tartozik a brazil dió, a gombafejek, a garnélarák, a bárány, a halak, mint például a tőkehal, a tonhal, vagy a lazac. De a szelén emellett fellelhető még marhahúsban, sovány pulykahúsban, osztrigában, szardíniában, folyami rákban és a teljes-kiőrlésű lisztben is.
Koenzim Q10
A koenzim Q10 egy erőteljes antioxidáns, mely természetesen a testünkben képződik. Segít megóvni a bőr sejtjeit és más testi sejtjeinket a szabad gyökök káros hatásaitól. A CoQ10 azonban nem csak a bőrnek tesz jót. Érdekelt az energiagyártásban és az immunrendszer működésében is.
A fő koenzim Q10 források az olajos halak, például lazac vagy tonhal, de megtalálható ezek mellett a májban is.
Antioxidánsok az egészséges sejtekért
Az antioxidánsok nagymértékben lassítják vagy megvédik a sejtet a természetes károsodástól. Ilyen például a száraz bőr, a ráncok vagy a mélyebb barázdák megjelenése.
Az antioxidánsok tulajdonképpen mindenféle ételben megtalálhatóak, de a legfőképp a színes zöldségekben és gyümölcsökben, mint például a különféle bogyós termésekben, a paradicsomban, a sárgabarackban, a céklában, a tökben, a spenótban, az édes krumpliban, a mandarinban, a paprikában és babban is.
A-vitamin, a bőrregeneráló
Szeretné elkerülni a száraz, réteges bőrt? Egészen egyszerűen csak egyen meg egy répát, egy narancsot vagy egy szelet sárgadinnyét.
Ezek a zöldségek és gyümölcsök igazi A-vitamin bombák. Az A-vitamin segít hidratálni a bőr mélyebb rétegeit is. Kiváló A-vitamin források még a leveles zöldségek, a tojás és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint például a sajt vagy a tej.
C-vitamin: A nap feletti erő
A C-vitamin segít megvédeni bőrünket a napsugárzástól, de emellett a szabad gyökök okozta károsodástól és az olyan szövetek, mint például a kollagén vagy az elasztin roncsolódásától is.
Kiváló C-vitaminforrás a piros almapaprika, a trópusi gyümölcsök, a kivi, a brokkoli, a zöld leveles zöldségek, vagy például a kelbimbó is.
E-vitamin: Az egészséges bőr hírnöke
Az E-vitamin egy újabb antioxidáns, amely segít megóvni bőrünket a nap által okozott károsodásoktól. Az E vitaminnak egyébként gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is van.
Az E-vitamin megtalálható különféle zöldségek olajaiban, egyes diófélékben, magvakban, a spenótban, a spárgában, az Oliva bogyóban és kis mennyiségben, a leveles zöldségekben is.
Esszenciális zsírsavak a bőrnek
Az esszenciális zsírsavak, mint például az Omega-3 vagy az Omega-6 segítenek egy természetes olaj-gát kiépítésében. Az esszenciális zsírsavak a bőrt simábbá és fiatalabbá varázsolják.
Remek források például az olíva és repceolajok, a len, a különféle mélytengeri halak, például lazac, vagy a szardínia és a makréla.
Egészséges olajok a bőr érdekében
Néhány olaj több esszenciális zsírsavat tartalmaz. A jó minőségű olajok, mint például az extra szűz olíva olaj segíthet megtartani bőrünkben a fontos tápanyagokat. Ezek az olajok bőrünket egészségesen és kellemes-tapintásúra varázsolják.
Zöld tea: Az antioxidánsok kifogyhatatlan tárháza
A zöld tea a természet egyik legkülönlegesebb itala, amit nyugodtan nevezhetünk varázsitalnak is. A zöld tea gyulladáscsökkentő hatású, gátolja a DNA pusztulását, és segít elkerülni a leégést.
A zöld teát megtalálhatod nagy mennyiségben, különféle kozmetikumokban, de miért ne rakhatnád egyenesen a teafőződbe? A hatás így még koncentráltabb és még nagyobb lesz.