Az érszűkület negatívabban hat a nők mobilitására

Medipress
megjelent:

A legújabb kutatások szerint úgy tűnik, a perifériás artéria betegségben szenvedő nők hamarabb elvesztik mobilitásukat, mint a férfiak. A nők 4 év elteltével 2,3-szer kevésbé képesek megtenni folyamatosan 400 métert, mint a férfiak.

A perifériás artériák betegsége az erek beszűkülésével és elzáródásával járó kór, amely elsősorban az alsó végtag és a kismedence artériáit érinti. Leggyakoribb tünetei az alsó végtag és a csípő izmainak pihenésre szűnő fájdalma, görcse illetve gyors kifáradása járás és lépcsőzés közben.

Mivel magyarázható a nők kisebb teljesítőképessége?

A nők és férfiak közti különbség azzal magyarázható, hogy a nőknek kisebb tömegű ez az izomcsoportja – nyilatkozta Mary M. McDermott, a Chicago-i Feinberg Orvostudományi Egyetem professzora, a Journal of the American College of Cardiology februári számában megjelent cikk szerzője.

McDermott professzor és munkatársai 380 alsó végtagi érszűkületes beteg 2002 és 2009 közötti adatait vizsgálták át. A betegek 59 évesek vagy idősebbek voltak. Egy négyéves időszakban évente különböző teszteket végeztek.

Azt figyelték meg, hogy azok a nők, akik a vizsgálat elején képesek voltak folyamatosan megtenni 400 métert, 2,3-szer nagyobb valószínűséggel vesztették el ezt a képeségüket a vizsgálat 4. évére. A nők járási sebessége is gyorsabban csökkent.

Emellett megjegyzik, hogy a nők a vizsgálat kezdetekor már általában kisebb teljesítőképességgel indultak, mint a férfiak és a mobilitás gyorsabb elvesztése visszavezethető a már kezdetben meglévő kisebb izomtömegükre és izomerejükre.

Ezzel szemben a férfiak nagyobb izomtartaléka nagyobb mértékben védte meg őket az érszűkület romboló hatásaitól.

További vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy a lábszárizomzat erejének növelése lassítja-e az állapot romlását az érszűkületben szenvedők körében.

Miért fontos, hogy kivizsgáltassa magát?

A PAD (perfiériás artériás betegség) következtében a lábon rosszul, vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek alakulhatnak ki. A láb könnyebben megsérülhet érzéketlensége miatt, illetve különböző fertőzések alakulhatnak ki, elsősorban akkor, ha a betegnek cukorbetegsége is van.
A betegség tüneteket okozó szövődménye a végtag ischaemia, mely a betegség legszélsőségesebb változatában, szövetelhalás (gangréna) esetén, néha az érintett végtag amputációját eredményezi.
A PAD leggyakoribb és legveszélyesebb szövődménye a stroke és a szívinfarktus. Az arteriosclerosis, azaz az érelmeszesedés nem korlátozódik csak a végtagokra. Ezek a zsíros plakkok az agyat, illetve a szívet ellátó eredben is kialakulnak. Ennek eredményeként fokozott a koszorúsér betegség és a stroke kockázata is.

(Forrás: Medipress)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.