A testmozgás csökkenti a sóérzékenységet
Egy új tanulmány szerint a testmozgás ellensúlyozhatja a sóban gazdag étrend a magas vérnyomásra gyakorolt negatív hatását.
A kutatók kimutatták, hogy minél többet mozog valaki, annál kevésbé emelkedik a vérnyomásuk a sóban gazdag étrendre adott reakcióként.
Azok esetében, akik keveset mozognak, a vérnyomás nagyobb mennyiségű nátriumbevitel esetén nagyobb mértékben emelkedik – számolt be a tanulmány társszerzője, Dr. Jiang He, a New Orleans-i Tulane Orvostudományi Egyetem epidemiológiai tanszékének vezetője.
Egy kissé meglepő, de ez az első olyan kutatás, amely kifejezetten a testmozgás, a sóérzékenység és a vérnyomás közötti összefüggést vizsgálta. Ha végiggondoljuk, logikusnak tűnik, mert azt már korábban is tudtuk, hogy a testmozgás csökkenti a vérnyomást.
A kutatócsoport eredményeit szerdán tette közzé az Amerikai Szív Társaság atlantai konferenciáján.
A magas vérnyomás, vagyis a hipertenzió a stroke első számú kóroka. Mivel a sófogyasztást összefüggésbe hozzák a magas vérnyomással, az Amerikai Szív Táraság ajánlása szerint naponta legfeljebb 1500 milligramm nátriumot szabad fogyasztani.
A testmozgás és az étrendi só magas vérnyomást okozó hatása közötti összefüggés kiderítése érdekében a kutatók 1900 (38 éves átlagéletkorú) férfit és nőt vizsgáltak Észak-Kína egyik vidéki térségében. Egy hétig napi 3000 mg nátriumot fogyasztottak, aztán egy másik héten sóban gazdag étrendet követtek, amely napi 18 ezer mg nátriumot tartalmazott.
Amikor az alacsonyról a magas nátriumbevitelre váltottak, azokat, akik legalább 5 százalékos emelkedést tapasztaltak szisztolés vérnyomásukban, a „magas sóérzékenységű” kategóriába sorolták.
A legtöbb testmozgást végző alanyok esetében 38 százalékkal alacsonyabb volt a magas sóérzékenység kialakulásának kockázata, mint a fizikailag legkevésbé aktív csoportban.
A kutatók úgy összegezték a kísérlet eredményeit, hogy a testmozgás végzése jelentős, független és folyamatos egészséges hatást gyakorol a sóérzékenység és a magas vérnyomás kölcsönhatásának mértékére.
Tudta? |
A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban. Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól |
Medipress