Miért fontos a triglicerid csökkentése?
Az Amerikai Szív Társaság szerint az egészséges életmódbeli változtatások jelentősen csökkenthetik a szívbetegséggel és más betegségekkel összefüggő vérzsírok, a trigliceridek megnövekedett szintjét.
Az Egyesült Államokban körülbelül minden harmadik felnőtt rendelkezik magas triglicerid szinttel, vagyis 3,9 mmol/l-t meghaladó értékkel (hipertrigliceridémia). Ezt a szintet 20-50 százalékkal is csökkenteni lehet azzal, hogy az egészségtelen telített zsírokat egészséges telítetlen étrendi zsírokra cseréljük, több testmozgást végzünk és leadjuk a felesleges kilókat – állítják az Amerikai Szív Társaság a Circulation folyóiratban megjelent ajánlását megfogalmazó szakértők, akik eredményeikhez több mint 500 nemzetközi tanulmányt elemeztek az elmúlt harminc évből.
A jó hír az, hogy a triglicerideket többnyire csökkenteni lehet jelentős életmódbeli változtatásokkal – nyilatkozta a szakértők vezetője, Dr. Michael Miller a Maryland Orvostudományi Egyetem kardiológiai központjának igazgatója.
A téma cikkei |
3/1 Triglicerid: normálértékek és eltérések 3/2 Miért fontos a triglicerid csökkentése? 3/3 Hogyan csökkenthető étkezéssel a triglicerid? |
Az új irányelvek azt javasolják, hogy a klinikumban az optimális triglicerid szintet 2,6 mmol/l alá szorítsák vissza, és előzetes szűrésként a nem éhgyomri trigliceridszint mérést alkalmazzák.
A koleszterintől eltérően, amely esetében az életmódbeli változtatások fontosak ugyan, de nem feltétlenül jelentenek megoldást, a magas trigliceridszint általában jól reagál az életmódbeli változtatásokra, köztük a fogyásra, az étrendi változtatásokra és a rendszeres testmozgásra – tette hozzá Miller. A szakértők jelentésükben étrendi változtatásokra is tesznek javaslatot a magas trigliceridszinttel rendelkező emberek számára.
A következők korlátozását tanácsolják:
- hozzáadott cukor az elfogyasztott kalóriamennyiség legfeljebb 5-10 százaléka legyen, vagyis nők esetében legfeljebb napi 100 kalória, férfiak esetében pedig 150 kalória
- a transz-zsírok ne haladják meg az összes kalória 1 százalékát
- az alkoholfogyasztás visszaszorítása
- a feldolgozott és természetes élelmiszerekből származó fruktóz ne haladja meg a napi 50-100 grammot.
Bővebben Triglicerid - Laboreredmények
(Medipress)