Miért fontos a triglicerid csökkentése?

Medipress
megjelent:

Az Amerikai Szív Társaság szerint az egészséges életmódbeli változtatások jelentősen csökkenthetik a szívbetegséggel és más betegségekkel összefüggő vérzsírok, a trigliceridek megnövekedett szintjét.

Az Egyesült Államokban körülbelül minden harmadik felnőtt rendelkezik magas triglicerid szinttel, vagyis 3,9 mmol/l-t meghaladó értékkel (hipertrigliceridémia). Ezt a szintet 20-50 százalékkal is csökkenteni lehet azzal, hogy az egészségtelen telített zsírokat egészséges telítetlen étrendi zsírokra cseréljük, több testmozgást végzünk és leadjuk a felesleges kilókat – állítják az Amerikai Szív Társaság a Circulation folyóiratban megjelent ajánlását megfogalmazó szakértők, akik eredményeikhez több mint 500 nemzetközi tanulmányt elemeztek az elmúlt harminc évből.

A jó hír az, hogy a triglicerideket többnyire csökkenteni lehet jelentős életmódbeli változtatásokkal – nyilatkozta a szakértők vezetője, Dr. Michael Miller a Maryland Orvostudományi Egyetem kardiológiai központjának igazgatója.

A téma cikkei
3/1 Triglicerid: normálértékek és eltérések
3/2 Miért fontos a triglicerid csökkentése?
3/3 Hogyan csökkenthető étkezéssel a triglicerid?

Az új irányelvek azt javasolják, hogy a klinikumban az optimális triglicerid szintet 2,6 mmol/l alá szorítsák vissza, és előzetes szűrésként a nem éhgyomri trigliceridszint mérést alkalmazzák.

A koleszterintől eltérően, amely esetében az életmódbeli változtatások fontosak ugyan, de nem feltétlenül jelentenek megoldást, a magas trigliceridszint általában jól reagál az életmódbeli változtatásokra, köztük a fogyásra, az étrendi változtatásokra és a rendszeres testmozgásra – tette hozzá Miller. A szakértők jelentésükben étrendi változtatásokra is tesznek javaslatot a magas trigliceridszinttel rendelkező emberek számára.

A következők korlátozását tanácsolják:

  • hozzáadott cukor az elfogyasztott kalóriamennyiség legfeljebb 5-10 százaléka legyen, vagyis nők esetében legfeljebb napi 100 kalória, férfiak esetében pedig 150 kalória
  • a transz-zsírok ne haladják meg az összes kalória 1 százalékát
  • az alkoholfogyasztás visszaszorítása
  • a feldolgozott és természetes élelmiszerekből származó fruktóz ne haladja meg a napi 50-100 grammot.

Bővebben Triglicerid - Laboreredmények

(Medipress)

Cikkajánló

A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest