A foszfor növeli az érelmeszesedés kockázatát?

MTI
megjelent:

A foszfor alapvető ásványi anyag az emberi szervezetben, ám a tudomány történetében most először angol kutatók azt találták, hogy ha ételeinkben sok a foszfát, az hozzájárul az érelmeszesedés kifejlődéséhez.

Timothy J.A. Chico és munkatársainak közleménye az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology júniusi számában jelent meg.

A szervezetünkben lévő foszfor 60-80 százaléka a csontokban szerves foszforsó formájában található, de igen sok létfontosságú enzimnek is alapvető eleme. Szinte minden élelmiszerben van foszfát, de a szakértők szerint az utolsó három évtizedben az elfogyasztott mennyiség kifejezetten megnőtt, mert az élelmiszeripar a húskészítmények, a sütőipari termékek és az üdítőitalok tartósságának, összetételének javítása céljából mind többet használ adalékanyag formájában.

A Cancer Prevention Research rákkutató intézet már tavaly tanulmányt tett közzé arról, hogy állatkísérlet során egerek bőrén sokkal gyorsabban megjelent a rosszindulatú bőrdaganat, ha az állatok sok foszfátot tartalmazó étrendet kaptak, mint ha csak szokásos egértápot ették volna.

Most Sheffieldben Chico és munkacsoportja speciális egértörzs tagjainak adott foszfátban gazdag étrendet, illetve egy másik csoport a megszokott egértápot ette, a harmadik csoport pedig foszfátban szegény diétát fogyasztott. A kísérleti állatok 20 hétig éltek ezen a koszton. A sok foszfátot evő egerek verőereinek belső felszínén sokkal több koleszterint tartalmazó lerakódás jelent meg, melyek az érelmeszesedés előfutárai, mint azoknak az egereknek az ereiben, melyek foszfátban szegény étrenden voltak.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az érelmeszesedéses folyamat a súlyos szív-és érbetegségek okozója, mint a szívinfarktus vagy az agyi katasztrófa. Vizsgálataikat folytatják abban a reményben, hogy ha az emberi étkezésben csökkentik a foszfát mennyiséget, az gátolhatja az érelmeszesedés folyamatát.

(MTI)

Cikkajánló

A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Oxygen Medical - Dr. Kósa Éva, belgyógyász, angiológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest