A hosszú utazás kockázata: mélyvénás trombózis

szerző: Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus - Trombózisközpont
frissítve:

A hosszú utazások nem veszélytelenek, mivel a több órás időtartamú repülős vagy autóbuszos utak akár mélyvénás trombózishoz is vezethetnek. Prof. dr. Blaskó György véralvadási szakértő hasznos tanácsai a hosszú útra készülőknek a trombózis megelőzéséhez.

Az utazás téma cikkei
6/1 A hosszú utazás egészségügyi kockázata
6/2 Reflux és utazás - Hasznos tippek
6/3 Utazás kisbabákkal, gyerekekkel
6/4 Utazás diabétesszel
6/5 Higiénia és biztonságos utazás
6/6 Utazók betegsége

A mélyvénás trombózis jelei és veszélyei

A mélyvénás trombózis elsősorban a láb mélyben futó vénáit érinti, akkor is kialakulhat, ha a betegnek nem ”klasszikusan visszeres” a lába. Mindig gondolni kell rá egyoldali fájdalmas, duzzadt láb esetén. Jóval ritkábban, de a karokban is előfordulhat mélyvénás trombózis.

Belső szervek vénáiban is kialakulhat trombózis (pl.: agy, máj, vese, lép, belek, a gyomor, a belső nemi szervek, a méhlepény), a tünetek ilyen esetben az adott szerv keringészavaraira utalnak, és kórházi kezelést igényelnek.

A mélyvénás trombózis jellemzően a láb fájdalmas feszülése, dagadása formájában jelentkezik, de lehet tünetmentes, bekövetkezése nem mindig derül ki a helyszínen. A mélyvénás trombózis azért veszélyes, mert ha nem kezelik azonnal, akkor nagy valószínűséggel előbb-utóbb leszakad egy embolus (vérrög), és a tüdőbe eljutva embóliát okoz. A tüdőembólia hirtelen jelentkezik, azonnali mellkasi fájdalom, vérköpés, collapsus (összeesés), eszméletvesztés, keringés-összeomlás hívja fel rá a figyelmet. Ha nem kezelik azonnal, akkor sajnos halálos kimenetelű lehet.

Az utazás rizikófaktor

Már évekkel ezelőtt ismeretes volt, hogy egyes utasok hosszabb repülőutak alatt, vagy közvetlenül utána hirtelen összeestek és tüdőembóliában haltak meg. A kapcsolat nem kizárólag a repülőutakra vonatkozik, hanem minden olyan hosszú utazás során felléphet, ahol út közben nem nyílik elegendő alkalom lábak átmozgatására. Trombózis leginkább azoknál fordul elő, akik 2000 km-nél hosszabb légi útra (vagy hasonló időtartamú autóbuszos útra) vállalkoznak, és a járművön nem fogyasztanak elég folyadékot, nem mozognak, nem tornáztatják lábaikat. Az Európán belüli repülőutak e tekintetben nem jelentenek lényeges rizikót, ám a távoli buszos utazások már igen.

A Harvard School of Public Health tudósai által végzett metaanalízis eredményei szerint:

  • a nem utazókkal összehasonlítva az utazók mélyvénás trombózis kockázata a duplája,

  • az utazók trombózis kockázata minden kétórányi időtartam hosszabbodással 18 százalékkal nő (bármilyen közlekedési eszközt használtak),

  • a repülés okozta kockázat még nagyobb: kétóránként 26 százalékkal növekszik.

A repülőút közben keletkezett tromboembóliás esetek 75 százaléka vezethető vissza arra, hogy az utas nem tud mozogni az út alatt. Bár érdekes módon a helyszűke nem játszik szerepet: a kényelmesebb első osztályokon sincs kevesebb ilyen probléma, mint a turista osztályokon. A kockázat már a 4 órásnál hosszabb repülőutakon kezd nőni, de a 8 órásnál hosszabb repülések a legveszélyesebbek.

Kiket veszélyeztet az utazás közben bekövetkező trombózis?

Főleg azok a betegek veszélyeztettek, akik kivizsgálás hiányában nem is tudnak arról, hogy genetikailag hajlamosak lennének trombózisra (amit thrombofiliának hívunk), nem fogyasztanak elég folyadékot az úton, és nem végzik el a repülés alatt is végezhető tornagyakorlatokat. A trombózist elszenvedők sokszor egészségesnek látszanak, kórtörténetükben nem utal más a trombózishajlamra.

Csak azoknál duplázódik meg a trombózis esélye, akiknek rizikófaktorai vannak, a thrombofilián kívül: túlsúlyos, nem mozog rendszeresen, daganatos beteg, vagy egy betegségei (pl. gyulladásos bélbetegségek) vannak, illetve nemrégiben esett át valamilyen műtéten.

Akinek már egyszer valahol a szervezetében volt trombózisa, annak a veszélyeztetettsége az ismételt trombózis kialakulására jelentősen megnő.

Egyszerű megelőző módszerek

Normális esetben, járás közben az izompumpa segíti a vér visszaáramlását a visszerekben a lábaktól a szív felé. Tartós mozdulatlanság, egy helyben ülés, hosszabb, főként a 6 órát meghaladó repülőutak alatt azonban akár órákra is kieshet az izompumpa működése, emiatt az alsó végtag vénáiban a vér pangása alakul ki, különösen a kitágult visszerekben. A pangás miatt, különösen az erre hajlamos egyénekben, kisebb-nagyobb vérrögök alakulhatnak ki az alsó végtagok vénáiban, mélyvénás trombózishoz vezetve.

Ha valaki nincs kivizsgálva, akkor is érdemes sok folyadékot fogyasztania a gépen, és óránként 5-8 percre felállnia az ülésből, tornáztatnia lábait, hogy még véletlenül se következzen be nagyobb baj.

Akinél azonban korábban már ismert volt az ún. trombofília, jól teszi, ha a hosszabb repülés előtt injekciós véralvadásgátló heparint írat fel az orvosával és az utazás előtt 1-3 órával beadja saját magának a hasfal bőrébe. Ezzel kivédhető a thromboemboliás esemény.

A trombózis megelőzése

A mélyvénás trombózis megelőzése sokkal egyszerűbb mozgással és odafigyeléssel, mint a kezelés a betegség kialakulása után. A mélyvénás trombózis megelőzésének módszerei

Prof. dr. Blaskó György

Trombózis és Hematológiai Központ - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.