Tiszta só: tiszta őrület

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Több mint egy éve terjed az interneten egy körlevél, ami a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó fogyasztására buzdít, s ördögként űzi a boltokban csökkentett nátrium tartalommal árult, s káliummal kiegészített ételízesítőket. A mérgezőnek titulált sót Tejfalussy András, s több orvos követője kerülendőnek tartja, míg szerinte a patikai tisztaságú sóból sokkal többet kellene fogyasztani.

A kardiológusok szerint viszont ezzel szemben a nátrium-klorid lehet sok civilizációs népbetegség okozója, amiből minimálist lenne szabad csak fogyasztani.

Az egyre gyorsabban terjedő levél szerint „a sóról, mindenféle hazugságot terjesztenek, többek között például azt, hogy megemeli a vérnyomást”. A levél írója, Tejfalussy András szerint (akitől egyébként az interneten, jutányos áron rendelhető tiszta só) a só kell, a só jó dolog, a sófogyasztás egyfajta védőfaktor, s példaként említi a sóbányákban kialakított gyógyhatású barlangokat. Az ügyesen megfogalmazott levélben különböző számításokat is olvashatnak az érdeklődők egészségesnek mondott nátrium és kálium szintekről.

A legmegdöbbentőbb rész azonban mégsem ez. A levélben ugyanis egy másik súlyos állítás is szerepel: mégpedig az, hogy a káliummal dúsított sók egyenesen mérgezőek, s a rendszerváltás óta tudatosan mérgezik ezzel a lakosságot. „Nézzük mit is okoz ez a mérgezés: Szív és keringési problémák, magas vérnyomás, asztma, csontritkulás, érszűkület, fokozott trombózis és infarktus veszély, anyagcserezavarok, vagyis pont azokat a betegségeket, amelyek népbetegségek. Az anyagcserezavarok viszont nagyon sok más betegségnek a kialakulását segítik elő, például többek között a rákét is. Azt nem állítom, hogy közvetlenül rákot okoz, de igenis jelentősen segíti a rák kifejlődését.” – olvasható a tudományosnak ható írásban.

Ezzel szemben a dietetikus szerint…

A megengedett napi maximális sóbeviteli mennyiség egy egészséges felnőtt számára 5 g. Ez egy teáskanál konyhasónak felel meg, s 2 g nátriumot tartalmaz. – Ezzel szemben jelenleg Magyarországon egy 2009-es felmérés szerint a nők naponta 12, míg a férfiak 17,2 g sót fogyasztanak. Nátriumra ugyan valóban szüksége van a szervezetnek, a folyadékháztartás, az ingerületátvitel és a vérnyomás-szabályozás szempontjából, de közel sem ekkora mennyiségben. A túlzott nátriumbevitel ugyanis a magas vérnyomás egyik kockázati tényezője – magyarázta Erdélyi Aliz, dietetikus.

A szakértő szerint az elfogyasztott tetemes mennyiségű só 70-75 százaléka az előre feldolgozott élelmiszerekből (kenyerek, péksütemények, konzervek, felvágottak, ásványvizek) kerül a szervezetbe, a sófogyasztás csökkentésével a vérnyomás akár 2-8 higanymilliméterrel is csökkenhet, ezért mindenképp ajánlatos ezekből az élelmiszerekből minél kevesebbet fogyasztani. – Ízesítsünk inkább vasfűvel, s ha zöldfűszereket használunk a kellemes ízharmónia elérésére, sóból is kevesebb kell majd – folytatta a szakértő.

Még néhány adat a sóról

  • A vérnyomás kismértékű csökkentése – mely a napi sóbevitel 5 grammos csökkentésével elérhető lenne – lakossági szinten 24 százalékkal csökkenti az agyvérzés, és 18 százalékkal a koszorúér megbetegedések előfordulását. Ezzel évente 1,25 millió agyvérzésből származó halálozást és 3 millió szív-és érrendszeri halálozást lehetne megelőzni a világon!
  • A túlzásba vitt sóbevitel növeli a vérnyomást – mindkét nemben és minden életkorban –, a jelentős mennyiségű tartós sófogyasztás pedig magasvérnyomás (hipertónia) betegséget hoz létre. Hazánkban a magas vérnyomás 2,5 millió felnőttet érint. Ezek a betegségek felelősek a magyar lakosság halálozásának több, mint feléért.
  • A fokozott sóbevitel a magas vérnyomástól függetlenül is növeli az agyvérzés, a vesebetegség, valamint a bal kamrai izomtömeg-vastagodását, illetve ezek kockázatát.
  • Már egy szelet felvágottas, sajtos kenyér elfogyasztásával elérjük, sőt túl is léphetjük a WHO által ajánlott 5 gramm/nap sóbeviteli értéket, anélkül, hogy megsóznánk. Ebből is jól látszik, hogyha egyáltalán nem használunk sót sem ételkészítés során, sem utánsózásra, akkor sem kell tartanunk attól, hogy alacsony lesz a sóbevitelünk.
  • A nátriumbevitel csökkentése és a káliumbevitel növelése egyaránt vérnyomáscsökkentő hatású.

(Forrás: OÉTI)

A kardiológus is másképp gondolja

A magyar lakosság 20-25 százaléka szenved hipertóniában, vagyis magas vérnyomás betegségben, aminek egyik okozója a túlzott nátrium-klorid bevitel. Prof. dr. Borbola József kardiológus szerint így a túlzott sófogyasztás egyértelműen káros a szervezetre. – A só vizet köt meg, így fokozza a vizenyőképződést, s a magas vérnyomást. Ha valaki vízhajtókat szed, s alacsony a vére nátrium tartalma, annak valóban pótolni kell, hiszen az optimális ionháztartáshoz szükséges, egészséges embereknek azonban vissza kellene fogni a nátriumbevitelt – tanácsolta a szakértő.

A káliumról szólva a professzor elmondta, hogy az a körlevél állításaival szemben nagyon is hasznos a szervezetnek. A kálium a nátriummal együtt ugyanis részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg-, és izomműködésben, a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. – A kálium és a magnézium fokozza az izom- és szívizomsejtek aktivitását, csökkenti a vérnyomást és a szívizomzavarokat. Hiányukban ritmuszavar, fáradtság, izomgyengeség és görcsök jelentkeznek. Valóban túl lehet adagolni, egy banánban például 1 g van. Ha egy vesebeteg 4-5 kiló banán egyszerre való megevésétől akár meg is halhat, de ennyit képtelenség megenni – folytatta Borbola József, hozzátéve: az egészséges vese a szervezetbe került káliumtöbbletet minden probléma nélkül kiüríti, de az általános orvosi tapasztalat az, hogy a legtöbb ember szervezetében kevesebb a kálium, mint az szükséges volna.

Túladagolni tehát étkezéssel szinte lehetetlen. Ennek oka, hogy a kálium-háztartás szigorú hormonális szabályozás alatt áll és a káliumürítés többféle mechanizmussal is megvalósulhat. Egészséges emberekben a bevitt kálium közel 90 százaléka vizelettel, 10 százaléka a széklettel, míg kis mennyisége a verejtékkel ürül ki a szervezetből.

Vesebetegeknek azonban oda kell figyelni rá! AZ OÉTI adatai szerint, ha valamennyi élelmiszerben, ill. az ételkészítés és sózás során olyan, 30 százalékkel csökkentett nátriumtartalmú sót használnánk, ahol a nátriumot káliumra cserélték, a ma jellemző átlagos lakossági sóbevitelt figyelembe véve ez 2,6 g kálium-bevitelt jelentene. (Amennyiben a sóbevitelt csökkentenénk az ideális 5 g-ra, és ezt az előbbi típusú sóval fedeznénk teljes egészében, az mindössze 0,48 g káliumfogyasztással lenne egyenértékű.)

Figyelembe véve a számításokat, azon csökkentett nátrium-tartalmú konyhasók normál, átlagos mennyiségben való fogyasztása, ahol a nátrium egy részét káliumra cserélték, ép veseműködés esetén nem jár kockázattal.

Azoknak viszont, akinél a káliumürítés károsodása ismert vagy ennek veszélye fennáll (például krónikus veseelégtelenség, krónikus szívelégtelenség, diabetes, idős kor esetén) a kálium-bevitel csökkentése ajánlott, például diétával. Ilyen esetben pedig figyelembe kell venni a konyhasó esetleges kálium-tartalmát is! Ezt egyébként minden esetben feltüntetik a csomagoláson, így azt mindig olvassa el figyelmesen!

A tiszta sóról – STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program

A körlevél szerint tiszta sót (patikai só) kellene fogyasztani, vagyis olyan készítményt, amely 99, 5 százalékban tartalmaz nátrium-kloridot. A körlevél szerzőjétől egyébként ezt a csodaszert jutányos áron meg is lehet rendelni. Jó, ha tudjuk azonban, hogy a gyógyszerkönyvi minőségű sót 2011 óta nem is lehet a patikákban kapni. A körlevél ugyanis akkor indult útjára, s a patikai forgalom jelentős megugrása után az országos tiszti főgyógyszerész megtiltotta a NaCl alapanyag „nem gyógyászati célú forgalmazását” a patikákban – éppen a fent említett káros hatások miatt.

A sócsökkentés kiemelt egészségügyi és következményes gazdasági hatásaira tekintettel pedig az Európai Unió Sócsökkentő keretprogramot indított, melyhez a tagállamok nagy része – köztük a jelentős népegészségügyi problémát jelentő hazai sófogyasztás miatt Magyarország is – csatlakozott, elindítva a STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Programot.

Az Országos Élelmezési-, és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szerint az élelmiszeripar együttműködése nélkül az ajánlott értéket elérni, illetve megközelíteni is csaknem lehetetlen. Az élelmiszeripar egyik lehetősége, hogy fokozatosan csökkenti az élelmiszerek sótartalmát (a kenyerek sótartalma a hatóságilag irányadó Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint legfeljebb 2,35% lehet), másik lehetőség olyan sókeverékek alkalmazása, amelyek úgynevezett csökkentett nátriumtartalmú konyhasót jelentenek. Ezek rendszerint különböző kálium vegyületeket (pl. kálium-klorid, kálium-citrát, stb.) tartalmaznak a nátrium-klorid részbeni kiváltására. A csökkentett Na tartalmú só azonos sós íz mellett 30 százalékkal kevesebb nátriumot tartalmaz.

Az OÉTI számításai szerint azon csökkentett nátrium-tartalmú konyhasók normál, átlagos mennyiségben való fogyasztása, ahol a nátrium egy részét káliumra cserélték, ép veseműködés esetén nem jár kockázattal.

Egy nem reprezentatív (hét bolti só vizsgálatával készült) kutatás szerint a hazai üzletekben kapható étkezési célra használt asztali só nátrium-kloridot tartalmaz, kálium tartalma nem haladja meg a 0,2 százalékot, így tehát teljesen indokolatlan a gyógyszertári („gyógyszerkönyvi”) só élelmiszerként történő felhasználása.

A tiszta tengeri-sókban, vagy a drágább Himalája vagy Indus sókban, elviekben nincs, vagy minimális a Kálium tartalom. A csomagoláson fel kell tüntetni, ha mégis van benne Kálium. Létezik egy olyan só is (illetve olyan sópótló, amelynek íze nagyon hasonlít az asztali sóéra), ami egyáltalán nem tartalmaz nátriumot: csak kálium-kloridot és egyéb összetevőket. BONSALT néven árulják, kifejezetten magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlják.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Orvos szakértő: Prof. dr. Borbola József, kardiológus

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest