Tegyen szíve egészségéért!

szerző: Antal Emese, dietetikus - Hypertonia
megjelent:

Érelmeszesedés, kóros vérzsírszintek, magas vérnyomás, infarktus, agyi érkatasztrófa rettegett szív- és érrendszeri betegségek, amelyek a legtöbb halálesetet okozzák szerte a világon. Sajnos a statisztikák szerint az élen foglalunk helyet e tekintetben. A helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód, valamint a túlzottan stresszes életvitel szoros összefüggésben áll ezekkel a betegségekkel.

A továbbiakban a táplálkozással kapcsolatban olvashatnak tanácsokat, tippeket a legújabb szakirodalmi adatok figyelembevételével.

Ételek, élelmiszerek, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentik

A halfogyasztás heti 2-3 alkalommal bizonyítottan kedvező, hiszen a halakban található többszörösen telítetlen, ún. omega-3 zsírsavak a szervezet gyulladásos folyamatait befolyásolják, így védő hatásúak számos betegség, például a koszorúér-betegség megelőzése szempontjából is. Kutatások bizonyították, hogy azok között, akik hetente kétszer fogyasztanak halat, 20 év alatt fele annyi infarktus alakul ki, mint azoknál, akik nem esznek rendszeresen halételeket.

A változatosság gyönyörködtet! Így van ez a zöldségés gyümölcsfogyasztással is. A zöldségek és a gyümölcsök bizonyítottan védik a szív- és érrendszert, főleg kálium-, folsav-, vitamin-, élelmirost-tartalmuknak van ebben szerepe, de találhatók bennük egyéb, színés illatanyagot adó fitokemikáliák is. Fogyasszuk ezeket változatosan és idénynek megfelelően.

A gabonafélék is nagyon fontosak szívünk egészségének megőrzéséhez. A nagy élelmirost-tartalmú változatok, mint pl. teljes kiőrlésű lisztek és a belőlük készült pékáruk, tészták, müzlik rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet. Ezek közül is kiemelendő a zabkorpa és a zabpehely, a bennük található vízben oldódó élelmi rost (béta-glükán) gátolja a koleszterin felszívódását a bélből, továbbá lassítja a szénhidrátok felszívódását, így kedvezően befolyásolja az étkezést követő vércukorszint-emelkedést. Kiemelendő még a keringési betegségekben betöltött szerepe alapján a lenmag is. Hatékonyabb a benne található tápanyagok felszívódása, ha étkezés előtt megőröljük, ledaráljuk, és ebben a formában keverjük az ételhez, például müzlibe, turmixitalba. Az ajánlott mennyiség naponta két evőkanál ilyen formában adagolva. Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy a gabonafélék számos vitamint és ásványi anyagot (pl. B-vitaminok, folsav, magnézium, szelén) is tartalmaznak, amelyek mind hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

A telített zsírsavakban gazdag állati eredetű zsírok helyett telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajok fogyasztása ajánlott. A hidegen sajtolt növényi olajok értékesebbek, de figyelembe kell venni, hogy hőre érzékenyek. Omega-3 zsírsavban bővelkedik a lenmag-, repce-, szója-, illetve dióolaj, kedvező összetételükből adódóan befolyásolják a gyulladásos folyamatokat. Ezek közül főzésre/sütésre a repceolaj alkalmas. Kenyérkenéshez javasoltak a növényi szterolokkal dúsított margarinok is.

A natúr olajos magvakból – dió-, mogyorófélék, mandula – egymaréknyi az ajánlott egyszeri mennyiség. Ez a csoport gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, élelmi rostokban és növényi szterolokban, így rendszeres fogyasztásuk csökkenti a szívés érrendszeri betegségek kockázatát. Számos tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a „mediterrán” típusú életstílus több degeneratív betegség megelőzésében szerepet játszik. Franco és munkatársai összeállítottak egy étrendet, amely 75 százalékban csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A borból, halakból, étcsokoládéból, zöldségekből, gyümölcsökből, fokhagymából és mandulából álló ún. „polymeal” az alkotóelemek mennyiségének növelésével nem fokozza a pozitív hatást, viszont, ha elhagyunk bizonyos elemet, akkor a hatékonyság mérséklődik.

Egy 2006-ban publikált vizsgálat szerint a mediterrán étrenddel, a rendszeres fizikai aktivitással, valamint a dohányzás elhagyásával a szív- és érrendszeri betegségek 80 százaléka, az agyvérzések 70 százaléka, míg a 2-es típusú cukorbetegség 90 százaléka megelőzhető lenne.

Ételek, élelmiszerek, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelik

Az állati eredetű, telített zsírsavakban, koleszterinben gazdag húsok túlzott fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Bizonyos húskészítmények és felvágottak túlzott fogyasztása növeli a zsír-, a telített zsír és a koleszterinbevitelt. Jó tudni, hogy gyártásuk során ezekhez a termékekhez gyakran nitráttartalmú pácsókeveréket is használnak, ami szintén kockázatnövelő.

Kerüljük vagy csökkentsük a fogyasztását a bő olajban sütött ételeknek. Nem csupán a panírral és az ételt átitató felesleges olajjal van probléma, hanem az olaj nagy hőfokra hevítése, illetve többszöri felhasználása során transzzsírsavak halmozódnak fel, ami növeli a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét, így a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A finomított lisztből készült gabona-, valamint burgonyaételek rendszeres fogyasztása általában a zöldségek, a saláták, így az élelmi rostban gazdag ételek hiányos fogyasztásával jár együtt, ami a vérzsírszintet kóros irányba tolhatja el.

Figyeljünk oda a finomított szénhidrátok („háztartási cukor”) fogyasztására, mert hatásukra a vérzsírszint kóros irányba tolódhat el, és a szervezet gyulladásos aktivitása is fokozódhat.

A magyar lakosság 3-4-szer több sót fogyaszt, mint az ajánlott. Jó, ha tudjuk, hogy a sós rágcsálnivalók, konzervek, félkész ételek túlzott fogyasztása és az utánsózás eredményeképpen kialakult túlzott (5 gramm/nap feletti) sófogyasztás növeli a magas vérnyomás, így a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A transzzsírsavak hozzájárulnak a szív- és érrendszeri kockázat növekedéséhez, amelyeket félkész és késztermékek, mártások, bevonómasszából készült édességek tartalmazhatnak.

A rendszeres és túlzott mértékű (naponta több pohár) alkoholfogyasztás közvetlenül károsítja a szívizomzatot, fokozza az agyi érkatasztrófák kockázatát, és további szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet.

Ételkészítési ajánlások

Ha az ételkészítésnél nem vesszük figyelembe az ajánlásokat, az élelmiszerek válogatásánál hiába választjuk az egészségesebbeket.

Rántás helyett válasszuk:

  • a joghurtos vagy tejes habarást,
  • a burgonyával (vagy egyéb zöldségfélével, vagyis a főzelék, leves saját anyagával) való sűrítést,
  • a lisztszórást vagy más néven hintéssel történő sűrítést,
  • liszt használata nélkül is sűríthetünk zöldségpürével.

Készítsük ételünket diétás vagy száraz rántással, amelynek előnye, hogy a zsiradékot nem hevítjük, így a benne lévő zsírsavak nem kezdenek bomlani és könnnyebben emészthetővé válik az étel.

A bő olajban sütés helyett pároljuk az ételeinket, esetleg használhatunk speciális olajsprayt, amellyel csak vékonyan be kell fújnunk az alapanyagokat. A bő zsiradékban sült burgonya helyett próbáljuk főzve, héjában, rakottan elkészíteni.

A rántott ételek helyett süssünk fóliában, cserépedényben, mikrohullámú sütőben, grillezzünk vagy pároljunk, hiszen olajban sütéskor sok zsiradék szívódik be az ételbe, még ha a sütés után papírral meg is próbáljuk felitatni azt.

Hypertonia és a kardiovaszkuláris rendszer

Hypertonia 2014/3 címlap

A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával betegtájékoztató folyóiratot indított útjára a Tudomány Kiadó a magas vérnyomással élők ismereteinek bővítésére. A lap hasznos tudnivalókat tartalmaz a betegségről, kezelésének módjáról, szövődményeiről és elkerülésük lehetőségeiről.

A tájékozottság, a betegséggel kapcsolatos tudnivalók elsajátítása vitathatatlan szerepet játszik a kezelés sikerében, a jó vérnyomásértékek elérésében, az életminőség javításában, a szövődmények elkerülésében, késleltetésében. A kiadvány szakmai felügyelet mellett készül, ellenőrzött írásokat tartalmaz.

A Hypertonia kiadvány megrendelése

(Hypertonia - Antal Emese, dietetikus)

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest