Hogyan étkezzen a véralvadásgátló kezelés alatt álló beteg?
Egyre gyakoribbá váltak napjainkban a tromboembóliás megbetegedések, így egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. A trombózis kialakulására hajlamosító állapotok a tartós ágyhoz kötöttség, műtét, daganatos betegség, érelmeszesedés, szívelégtelenség, terhesség.
Az úgynevezett antikoaguláns készítmények a szervezetben a véralvadáshoz szükséges K-vitamin hatásának ellensúlyozásán keresztül gátolja az alvadást, így csökkenti a vérrög kialakulásának veszélyét. A véralvadásgátló terápiában részesülő betegek esetében, a gyógyszer megfelelő hatásának elérése érdekében célszerű bizonyos táplálkozási előírások betartása.
A táplálékok K-vitamin tartalma képes megváltoztatni a gyógyszer hatását
A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges valamennyi K-vitamint a szervezetbe juttatni. Ennél a minimális szükségletnél (ami napi 20-40 mikrogramm) jóval többet tartalmaz a hagyományos étkezés.
Egy, a gyógyszerre beállított beteg veszélybe sodorhatja életét, ha jelentősen változtat K-vitamin fogyasztásán. Ugyanis fokozott K-vitamin bevitel esetén a gyógyszer hatástalanná válik. Csökkentett bevitel esetén a gyógyszer hatása fokozódik és vérzések léphetnek fel. Fontos, hogy azok az élelmiszerek, amelyekben nagyobb mennyiségű K-vitamin van, egyenletesen elosztva, közel azonos mennyiségben kerüljenek fogyasztásra a kezelés ideje alatt.
Ezekre figyeljen oda, ha véralvadásgátló kezelés alatt áll | ||
Magas K-vitamin tartalmú élelmiszerek (0,1-0,6 mg /100 g) | Amire még figyelni érdemes | Nem táplálkozással kapcsolatos befolyásoló tényezők |
máj, tojás, spenót, brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, saláta, szójabab, málna, eper | zöld teát ne fogyasszunk, helyette gyümölcs vagy kevés fekete tea. Szóba jöhet: kamilla, csipkebogyó, citromfű, hársfavirág | egyéb gyógyszerek szedése – minden esetben tájékoztatni kell a kezelő orvost |
ezek napi maximum 100 g mennyiségig fogyaszthatók | bazsalikomból, oregánóból, kakukkfűből keveset | a láz befolyásolja a gyógyszer hatásosságát |
naponta ezekből csak egy-két féle nyersanyagot fogyasszunk | zöld levélzöldségek belső sápadtabb levelei kevesebb K-vitamint tartalmaznak | alkoholfogyasztás – napi max. 2 dl vörösbor megengedett |
ne együtt fogyasszuk ezeket | növényi olajok K-vitamin tartalma magas – rejtett olajokat tartalmazó ételeket kerüljük: olajos halak, salátaöntetek, majonéz | |
tojást önálló ételként ne fogyasszunk | a K-vitamin napfény hatására bomlik – olíva olajat tegyük ki 12 órára, jelentősen veszíteni fog K-vitamin tartalmából | |
ezeket önálló köretként ne fogyasszuk | 11 mikrogramm | |
Ez is érdekelheti K-vitamin - Mikor fogyasszuk és mikor ne?