Hogyan étkezzen a véralvadásgátló kezelés alatt álló beteg?

szerző: Henn Dóra, dietetikus - Vanderlich Egészségcentrum
frissítve:

Egyre gyakoribbá váltak napjainkban a tromboembóliás megbetegedések, így egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. A trombózis kialakulására hajlamosító állapotok a tartós ágyhoz kötöttség, műtét, daganatos betegség, érelmeszesedés, szívelégtelenség, terhesség.

Az úgynevezett antikoaguláns készítmények a szervezetben a véralvadáshoz szükséges K-vitamin hatásának ellensúlyozásán keresztül gátolja az alvadást, így csökkenti a vérrög kialakulásának veszélyét. A véralvadásgátló terápiában részesülő betegek esetében, a gyógyszer megfelelő hatásának elérése érdekében célszerű bizonyos táplálkozási előírások betartása.

A táplálékok K-vitamin tartalma képes megváltoztatni a gyógyszer hatását

A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges valamennyi K-vitamint a szervezetbe juttatni. Ennél a minimális szükségletnél (ami napi 20-40 mikrogramm) jóval többet tartalmaz a hagyományos étkezés.

Egy, a gyógyszerre beállított beteg veszélybe sodorhatja életét, ha jelentősen változtat K-vitamin fogyasztásán. Ugyanis fokozott K-vitamin bevitel esetén a gyógyszer hatástalanná válik. Csökkentett bevitel esetén a gyógyszer hatása fokozódik és vérzések léphetnek fel. Fontos, hogy azok az élelmiszerek, amelyekben nagyobb mennyiségű K-vitamin van, egyenletesen elosztva, közel azonos mennyiségben kerüljenek fogyasztásra a kezelés ideje alatt.

Ezekre figyeljen oda, ha véralvadásgátló kezelés alatt áll

Magas K-vitamin tartalmú élelmiszerek (0,1-0,6 mg /100 g)

Amire még figyelni érdemes
Nem táplálkozással kapcsolatos befolyásoló tényezők
máj, tojás, spenót, brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, saláta, szójabab, málna, eper
zöld teát ne fogyasszunk, helyette gyümölcs vagy kevés fekete tea. Szóba jöhet: kamilla, csipkebogyó, citromfű, hársfavirág

egyéb gyógyszerek szedése – minden esetben tájékoztatni kell a kezelő orvost

ezek napi maximum 100 g mennyiségig fogyaszthatók
bazsalikomból, oregánóból, kakukkfűből keveset
a láz befolyásolja a gyógyszer hatásosságát
naponta ezekből csak egy-két féle nyersanyagot fogyasszunk
zöld levélzöldségek belső sápadtabb levelei kevesebb K-vitamint tartalmaznak
alkoholfogyasztás – napi max. 2 dl vörösbor megengedett
ne együtt fogyasszuk ezeket
növényi olajok K-vitamin tartalma magas – rejtett olajokat tartalmazó ételeket kerüljük: olajos halak, salátaöntetek, majonéz
tojást önálló ételként ne fogyasszunk
a K-vitamin napfény hatására bomlik – olíva olajat tegyük ki 12 órára, jelentősen veszíteni fog K-vitamin tartalmából
ezeket önálló köretként ne fogyasszuk
11 mikrogramm

Ez is érdekelheti K-vitamin - Mikor fogyasszuk és mikor ne?

(Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum)

Cikkajánló

A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest