Szedhetik-e a szívbetegek az ACE-gátlót és az angiotenzin-blokkolót COVID-19 betegség alatt?

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és szívelégtelenség kezelésére.

Bizonyos preklinikai vizsgálatok nyomán kétségek merültek fel, hogy ezek a készítmények COVID-19-betegeknél biztonsággal adhatók-e. Ugyanakkor előzetes adatok alapján azt is feltételezték, hogy az ACE-gátlók, illetve ARB-k pozitív hatással lehetnek a COVID-19-betegekre azáltal, hogy csökkenthetik a tüdőkárosodást. Tekintve, hogy ezeket a gyógyszereket világszerte gyakran használják, randomizált vizsgálatok szükségesek ezen feltételezések bizonyítására.

Brazília 29 településéről 659 COVID-19-beteget vizsgáltak meg, a BRACE corona fázis IV randomizát vizsgálat során. Harminc napon át kísérték figyelemmel az angiotenzinkonvertáló enzim (ACE) gátlókat és az angiotenzinreceptor-blokkolókat (ARB) szedő, kórházban kezelt, igazolt COVID-19-betegeket. A betegeket két csoportra osztották. Az egyik csoportnál tovább folytatták a szerek napi adagolását, a másiknál időlegesen megszüntették azt. Azokat a betegeket, akik háromnál több vérnyomáscsökkentő gyógyszert vagy sacubitril-valsartan kombinált készítményt használtak vagy akik hemodinamikailag instabilak voltak, kizárták a vizsgálatból.

A világon először végzett ilyen jellegű vizsgálat megnyugtató eredménnyel zárult. Kiderült, hogy a SARS-CoV-2-vírusfertőzés következtében 30 nap alatt elhunytak aránya alig különbözött a két csoport tagjai között (2,8%/2,7%).

Renato Lopes, a Duke Klinikai Kutatóintézet, Durham, USA vezető kutatója így összegzett: "Az adatok azt mutatják, hogy nincs klinikai előnye e gyógyszerek rutinszerű elhagyásának enyhe vagy közepesen súlyos COVID-19-tünetekkel kórházi kezelés alatt álló betegeknél, ezeknek a szereknek a szedését a szívbetegségben szenvedőknél általában folytatni kell."

Tovább Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
First randomised trial backs safety of common heart drugs in COVID-19 patients (ScienceDaily)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.