Sótlan sikertörténet

MTI
megjelent:

Portugáliában a szívgyógyászok elérték, hogy márciusban a parlament törvényt fogadjon el az élelmiszerek sótartalmának feltüntetéséről és korlátozásáról. A portugál orvosok sikeréről elhangzó beszámolót nagy tapssal üdvözölte az Európai Hipertónia Kongresszus közönsége.

Luis Martins professzor a Milánóban tartott kongresszuson elmondta, hogy a portugál szívgyógyászok már sok éve folytatnak médiahadjáratot az egészségtelen étkezési szokások ellen. Először a telített zsírok fogyasztását igyekeztek csökkenteni és elsősorban a "rossz" LDL-koleszterinszint csökkentését támogatták.

Három éve Martins betegei mesélték, hogy nem szedik a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, mert látták a televízióban, hogy ez a hatás joghurt fogyasztásával is megoldható. Egy tejüzem reklámot készített, amely azt állította, hogy termékük rendszeres fogyasztása a gasztronómiai élvezettel együtt biztosítja az alacsony vérnyomást is.

A doktor a kormány figyelmét is fölhívta arra, hogy ez nem felel meg a valóságnak és a nagyközönség veszélyes félrevezetését jelenti. Portugáliában a magas vérnyomással összefüggő agyi katasztrófák következtében többen halnak meg, mint szívinfarktusban.

Sófogyasztás és stroke

Kicsivel kevesebb is sokat segítene

A legtöbb konyhasó nem az asztalra kerülő ételre szórva jut a gyomrunkba, hanem a péknél vásárolt kenyérfélékben, a készételek mindenféle formájában vagy a konzervekben található. A táplálkozástudomány szakértői szerint napi 5-6 gramm só volna egészséges. Bővebben a sófogyasztásról

A magas vérnyomásnak fontos tényezője a túlzott konyhasófogyasztás. Vizsgálat igazolta, hogy a portugálok naponta átlag 12 gramm sót juttatnak szervezetükbe, jórészt a kenyér és konzervek útján. Ez kétszerese annak, mint amit a táplálkozástudományi ajánlások kívánatosnak tartanak.

Hat európai országban vettek kenyeret és ezek sótartalmát összehasonlították a portugál kenyérével. Az otthoni pékáru 53 százalékkal bizonyult sósabbnak a többi országból származó kenyérnél.

14g a maximum

A szívgyógyászok hatalmas médiamozgalmat indítottak a sófogyasztás ellen és bevonták ebbe a politikusokat is. Így fogadtatták el a törvényt, mely kötelezi az ételek sótartalmának közlését, és azt, hogy a tartósított élelmiszerek kilónként 14 gramm sónál többet nem tartalmazhatnak.

A kommunikáció hatékony volt: 2007-ben a portugáloknak csak 29 százaléka ismerte a túlzott sózás egészségügyi hátrányait, most 72 százalékuk tudta, miért fontos csökkenteni a sóbevitelt.
A kutatók szerint fejenként már napi egy grammal kevesebb só bevitele évente 2500 halálesetet előzhet meg a tíz millió lakosú Portugáliában. Ez az összefüggés az Európai Unió más, hasonló lélekszámú országára is igaz lehet.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.