A brokkoli jótékony hatású az artériákra
A londoni Imperial College kutatói úgy vélik, hogy megtalálták a magyarázatot arra, miként védi a szívet a brokkoli: a zöldségben található egyik vegyület mozgósítja a szervezet természetes védekező rendszerét, így óvja az artériákat a szívrohamhoz vezető lerakódásoktól.
A Brit Szívalapítvány által támogatott tanulmányban egereknek szulforafán nevű vegyületet adtak, amely megtalálható a brokkoliban és más káposztafélékben is. Megállapították, hogy a hatóanyag képes bekapcsolni egy védőfehérjét, amely egyébként inaktív az artériák lerakódásnak legjobban kitett szakaszain.
"Régóta tudjuk, hogy a zöldségfogyasztás jót tesz, ám meglepő módon a védőhatás molekuláris mechanizmusa ismeretlen maradt" - mondta el Paul Evans, az Imperial College-ban működő Nemzeti Szív- és Tüdőintézet munkatársa.
A kutatók szerint az erek nem mindenütt egyformán rakódnak el, a kanyarokban és elágazásokban - ahol lelassul a vér áramlása - nagyobb a szívrohamhoz vezető zsíros plakkok kialakulásának kockázata. Evans magyarázata szerint éppen ezeken az veszélyeztetettebb helyeken inaktív az Nrf2 jelű védőfehérje.
"Tanulmányunk megmutatta, hogy a szulforafán megvédheti ezeket a részeket azáltal, hogy bekapcsolja az Nrf2-t" - közölte Evans. A kutatásban nem brokkolit, hanem tisztított szulforafánt használtak, hamarosan azonban sor kerülhet a brokkolival végzett vizsgálatokra is, hogy összehasonlítsák a zöldség és a szer hatékonyságát.
(MTI)