Szívelégtelenség - Mennyire kockázatos a kávézás?
Korábbi aggodalmakkal ellentétben a kávézás nem fokozza a szívelégtelenség kockázatát - az eszpresszót kedvelők számára megnyugtató hírt a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, az American Heart Journal közölte.
A kávé legfontosabb hatóanyaga, a koffein különleges tulajdonságait nem csak a forró feketét szívesen fogyasztók, hanem az orvosok, a gyógyszerkutatók is régóta tanulmányozzák.
A kávé legfontosabb hatóanyaga, a koffein különleges tulajdonságait nem csak a forró feketét szívesen fogyasztók, hanem az orvosok, a gyógyszerkutatók is régóta tanulmányozzák. Népszerűségét elsősorban az idegrendszer kedvező befolyásolása magyarázza: frissít, gyorsítja a gondolkodást, csökkenti a fáradtságérzést.
Optimális pulzusszám |
Pulzusszám-kalkulátor |
Azt is kimutatták azonban, hogy a koffein emeli a vérnyomást, és gyorsítja a szívműködést. Ez lehet jó akkor, ha valakinek kellemetlenül alacsony a vérnyomása, de az emberek többsége gyakrabban az ellenkezővel küszködik.
A szaporább pulzus sem szerencsés változás, ezért az orvosok is óvatosságra intették betegeiket a kávézással kapcsolatban. Az utóbbi, szívműködésre vonatkozó hatás miatt azzal is vádolták a koffeint és a gyakori kávézást, hogy szerepet játszhatnak az idős korban mind gyakoribb szívelégtelenség kialakulásában, az emiatt történő, rendszeres kórházi felvételekben.
A vizsgálat azt támosztotta alá, hogy a kávé védőhatású
Emily Levitan és munkatársai egy átfogó svédországi vizsgálat részeként azt elemezték, hogy 37 315 férfi kilenc esztendei megfigyelése során sűrűbben fordult-e elő a szívelégtelenség megjelenése, esetleges romlása azoknál, aki naponta rendszeresen kávéztak.
A vizsgálat résztvevőinek a megfigyelés kezdetén semmiféle koszorúér-betegségre utaló tünete vagy cukorbetegsége nem volt. A kutatók statisztikai elemzése arra vonatkozott, hogy a panaszmentes, egészségesnek nyilvánított emberek közül hány esetben vált szükségessé a kórházi felvétel szívelégtelenség jelentkezése miatt.
A tanulmányt végző doktorok adatai szerint a kávéivás gyakorisága és a szívelégtelenség bekövetkezése között nem volt összefüggés. Ez még akkor is igaz, ha a kávézók között voltak, akik napi öt csészénél is többet fogyasztottak a zamatos italból.
Ez a vizsgálat is arra utal, hogy azok az orvosi elképzelések, amelyek alapján az embereket óvatosságra intették, ha beültek a cukrászdába kávézni, erősen eltúlzottak. Valójában az utóbbi egy évben három nagy tanulmány is azt igazolta, hogy a rendszeres, gyakori kávézás a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából kifejezetten védő hatású.
(MTI)