Szívelégtelenség - Mennyire kockázatos a kávézás?

MTI
megjelent:

Korábbi aggodalmakkal ellentétben a kávézás nem fokozza a szívelégtelenség kockázatát - az eszpresszót kedvelők számára megnyugtató hírt a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, az American Heart Journal közölte.

A kávé legfontosabb hatóanyaga, a koffein különleges tulajdonságait nem csak a forró feketét szívesen fogyasztók, hanem az orvosok, a gyógyszerkutatók is régóta tanulmányozzák.

A kávé legfontosabb hatóanyaga, a koffein különleges tulajdonságait nem csak a forró feketét szívesen fogyasztók, hanem az orvosok, a gyógyszerkutatók is régóta tanulmányozzák. Népszerűségét elsősorban az idegrendszer kedvező befolyásolása magyarázza: frissít, gyorsítja a gondolkodást, csökkenti a fáradtságérzést.

Optimális pulzusszám

Pulzusszám-kalkulátor

Azt is kimutatták azonban, hogy a koffein emeli a vérnyomást, és gyorsítja a szívműködést. Ez lehet jó akkor, ha valakinek kellemetlenül alacsony a vérnyomása, de az emberek többsége gyakrabban az ellenkezővel küszködik.

A szaporább pulzus sem szerencsés változás, ezért az orvosok is óvatosságra intették betegeiket a kávézással kapcsolatban. Az utóbbi, szívműködésre vonatkozó hatás miatt azzal is vádolták a koffeint és a gyakori kávézást, hogy szerepet játszhatnak az idős korban mind gyakoribb szívelégtelenség kialakulásában, az emiatt történő, rendszeres kórházi felvételekben.

A vizsgálat azt támosztotta alá, hogy a kávé védőhatású

Emily Levitan és munkatársai egy átfogó svédországi vizsgálat részeként azt elemezték, hogy 37 315 férfi kilenc esztendei megfigyelése során sűrűbben fordult-e elő a szívelégtelenség megjelenése, esetleges romlása azoknál, aki naponta rendszeresen kávéztak.

A vizsgálat résztvevőinek a megfigyelés kezdetén semmiféle koszorúér-betegségre utaló tünete vagy cukorbetegsége nem volt. A kutatók statisztikai elemzése arra vonatkozott, hogy a panaszmentes, egészségesnek nyilvánított emberek közül hány esetben vált szükségessé a kórházi felvétel szívelégtelenség jelentkezése miatt.

A tanulmányt végző doktorok adatai szerint a kávéivás gyakorisága és a szívelégtelenség bekövetkezése között nem volt összefüggés. Ez még akkor is igaz, ha a kávézók között voltak, akik napi öt csészénél is többet fogyasztottak a zamatos italból.

Ez a vizsgálat is arra utal, hogy azok az orvosi elképzelések, amelyek alapján az embereket óvatosságra intették, ha beültek a cukrászdába kávézni, erősen eltúlzottak. Valójában az utóbbi egy évben három nagy tanulmány is azt igazolta, hogy a rendszeres, gyakori kávézás a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából kifejezetten védő hatású.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.