A vörös rizs jó a magas koleszterin ellen

MTI
megjelent:

Több, megfelelően ellenőrzött tudományos vizsgálat is igazolta, hogy vörös rizs rendszeres evésével a vérkoleszterin hatékonyan csökkenthető.

A kínai orvoslás emlékei szerint a vörös rizst legalább 800 éve alkalmazzák különféle betegségek kezelésére. Különleges színét a Monascus purpureus élesztőgombának köszönheti.

Fontos tudni a koleszterinről
  • Az érelmeszesedés nem visszafordítható.
  • Már fiatal felnőtt korban is megfigyelhetőek a kezdeti elváltozások az érfalon az arra hajlamos egyéneknél.
  • A koleszterinszint mérésére már számos patikában is lehetőség van.
  • Az csak a korszerű kémiai kutatásnak köszönhető, hogy kiderült: egyik alkotóeleme, a monakolin K gyakorlatilag természetes, növényi változata az egyik legnagyobb forgalmú koleszterincsökkentő sztatin gyógyszernek.

    Érthető módon a monakolin K és a gyógyszeripar által előállított, azonos szerkezetű lovasztatin egyformán alkalmas a "rossz" LDL koleszterin normális értékre történő leszorítására. (A "rossz" LDL koleszterin magas vérszintje a koszorúér-betegség egyik legfontosabb kockázati tényezője.)

    A gyógyszer megfelelően ellenőrzött vizsgálatai az orvosi szakirodalomban jól ismertek, de most Julie M. Sease, a Medscape gyógyszerészeknek szóló kiadásában ismertette azokat a tudományos vizsgálatokat, amelyek vörös rizs rendszeres evésével nyert tapasztalatokról szóltak. Ezekben a tanulmányokban a jelenlegi tudományos elvek szerint az önként jelentkező résztvevőket véletlenszerűen osztották be vagy a vörös rizst fogyasztó csoportba, vagy azok közé, akik hasonló színűre festett, de közönséges rizst kaptak ugyanolyan mennyiségben.

    A napi egy-két gramm rizst a vizsgálati alanyok néhány hónapig ették. Mindegyik vizsgálat bizonyította, hogy a vörös rizs jól értékelhetően csökkentette a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét. A gyógyszerészeknek írt tájékoztatóban külön említik azt a megfigyelést, amely két amerikai szívgyógyász, David Becker és Ram Gordon nevéhez fűződik. Ők olyan betegeiknek adták a vörös rizst, akiknek a koleszterin szintjét szívpanaszaik miatt fontos volt leszorítani, de a sztatin gyógyszereket mellékhatások miatt nem alkalmazhatták.

    A szívbetegek fél évig ették a diétát, a vörös rizs hatóanyagot napi 3,6 grammnyi adagban. A megfigyelés végére a vörös rizst fogyasztó betegek koleszterinje átlagosan 21 százalékkal lett alacsonyabb. Az ilyen tápanyagok alapvető gondja, hogy senki sem tudja, hogy mennyi a polcról levett zacskóban lévő ennivaló hatóanyagtartalma, tehát milyen mennyiségben célszerű gyógyszerként fogyasztani.

    (MTI)

    Cikkajánló

    Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

    Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    Koleszterin
    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
    Visszérkrémek
    Visszérkrémek

    Használhatnak, de csak egy darabig.

    Vitaminok
    Vitaminok

    Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
    WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
    Cikkértesítő
    Értesítés a témában születő új cikkekről.