A vörös rizs jó a magas koleszterin ellen

MTI
megjelent:

Több, megfelelően ellenőrzött tudományos vizsgálat is igazolta, hogy vörös rizs rendszeres evésével a vérkoleszterin hatékonyan csökkenthető.

A kínai orvoslás emlékei szerint a vörös rizst legalább 800 éve alkalmazzák különféle betegségek kezelésére. Különleges színét a Monascus purpureus élesztőgombának köszönheti.

Fontos tudni a koleszterinről
  • Az érelmeszesedés nem visszafordítható.
  • Már fiatal felnőtt korban is megfigyelhetőek a kezdeti elváltozások az érfalon az arra hajlamos egyéneknél.
  • A koleszterinszint mérésére már számos patikában is lehetőség van.
  • Az csak a korszerű kémiai kutatásnak köszönhető, hogy kiderült: egyik alkotóeleme, a monakolin K gyakorlatilag természetes, növényi változata az egyik legnagyobb forgalmú koleszterincsökkentő sztatin gyógyszernek.

    Érthető módon a monakolin K és a gyógyszeripar által előállított, azonos szerkezetű lovasztatin egyformán alkalmas a "rossz" LDL koleszterin normális értékre történő leszorítására. (A "rossz" LDL koleszterin magas vérszintje a koszorúér-betegség egyik legfontosabb kockázati tényezője.)

    A gyógyszer megfelelően ellenőrzött vizsgálatai az orvosi szakirodalomban jól ismertek, de most Julie M. Sease, a Medscape gyógyszerészeknek szóló kiadásában ismertette azokat a tudományos vizsgálatokat, amelyek vörös rizs rendszeres evésével nyert tapasztalatokról szóltak. Ezekben a tanulmányokban a jelenlegi tudományos elvek szerint az önként jelentkező résztvevőket véletlenszerűen osztották be vagy a vörös rizst fogyasztó csoportba, vagy azok közé, akik hasonló színűre festett, de közönséges rizst kaptak ugyanolyan mennyiségben.

    A napi egy-két gramm rizst a vizsgálati alanyok néhány hónapig ették. Mindegyik vizsgálat bizonyította, hogy a vörös rizs jól értékelhetően csökkentette a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét. A gyógyszerészeknek írt tájékoztatóban külön említik azt a megfigyelést, amely két amerikai szívgyógyász, David Becker és Ram Gordon nevéhez fűződik. Ők olyan betegeiknek adták a vörös rizst, akiknek a koleszterin szintjét szívpanaszaik miatt fontos volt leszorítani, de a sztatin gyógyszereket mellékhatások miatt nem alkalmazhatták.

    A szívbetegek fél évig ették a diétát, a vörös rizs hatóanyagot napi 3,6 grammnyi adagban. A megfigyelés végére a vörös rizst fogyasztó betegek koleszterinje átlagosan 21 százalékkal lett alacsonyabb. Az ilyen tápanyagok alapvető gondja, hogy senki sem tudja, hogy mennyi a polcról levett zacskóban lévő ennivaló hatóanyagtartalma, tehát milyen mennyiségben célszerű gyógyszerként fogyasztani.

    (MTI)

    Cikkajánló

    Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

    Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    Koleszterin
    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
    Kenőcs, krém, gél
    Kenőcs, krém, gél

    Mit is kenünk magunkra és melyik mire jó?

    Napszaki ritmus és depresszió
    Napszaki ritmus és depresszió

    Ok-okozat?

    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
    WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
    WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Segítség

    Orvos válaszol

    orvos válaszol piktogram
    Dr. Szanyi Andrea

    Dr. Szanyi Andrea

    Belgyógyász, háziorvos, geriáter

    Orvoskereső

    orvoskereső piktogram
    Dr. Dancs Tamás

    Dr. Dancs Tamás

    Kardiológus, Belgyógyász

    Budapest