Új eljárás: Összekapcsozott szívbillentyűk

MTI
megjelent:

A szívnek betegségek következtében rosszul záró vagy nyíló billentyűit szükség esetén műtéttel évtizedek óta tudják kezelni, cserélni, de egy új technika az egyik billentyű hibáját a mellkas fölnyitása nélkül is jelentősen javíthatja.

A vér áramlását a testen belül a szív ritmusos működése biztosítja, de a szíven belül a vér mozgását négy szívbillentyű teszi lehetővé. Különböző, gyulladásos betegségek következtében főleg a bal szívkamra és szívpitvar között lévő, kéthegyű billentyű működése károsodik és ez már gyermekkorban okozhat súlyos zavarokat.

A kéthegyű billentyű olyan, mint a kétszárnyú ajtó. Egészséges állapotban mindkét szárnya kitárul és ilyenkor a felül lévő szívpitvarból a vér beáramlik a kamrába, majd amikor a szívkamra összehúzódik, a benne lévő magas nyomás a billentyű mindkét szárnyát tökéletesen összezárja.

Előfordul, hogy gyulladás következtében a két ajtó - a billentyű két szárnya - középen nem tapad össze és ilyenkor a vér a magas nyomású kamrából az alacsony nyomású pitvarba visszafúj. A jelenség olyan, mint a megvetemedett kétszárnyú ajtó esetében a huzat, csak itt minden egyes szívösszehúzódás esetén a vér rossz irányú áramlása állandóan ismétlődik.

A sebészeti megoldás általában a rosszul működő kéthegyű billentyű cseréje, igen kitűnő műbillentyű beültetésével. Ezt a szívsebészek manapság már kitűnő eredménnyel végzik, de ez azért altatásban végzett operáció. A most ismertetett módszer során nincs altatás, a mellkast nem kell fölvágni és a bemutatott adatok tanúsága szerint hatékonysága szerencsés esetben alig gyengébb a műtéti megoldásénál.

A beavatkozás úgy kezdődik, mint a szívroham alkalmával a koszorúerekbe csúsztatott szívkatéter bevezetése, csak itt a katéter vége a szívüregbe kerül. A rosszul záró billentyű túlságosan laza szárnyainak szélét a katéterből kinyúló kapocs szorosabbra fogja. Ezzel a "vérhuzat" mértéke jelentősen csökkenthető, a szív teljesítménye javul.

A kapocs, a MitraClip másfél éve került kórházi fölhasználásra Európában és a kedvező tapasztalatok alapján remélik, hogy az Egyesült Államokban is engedélyezik alkalmazását. Az sem utolsó szempont, hogy műtét helyett - első próbálkozásnak - kapocs beültetése a gyártó cégnek egymilliárd dollár bevételt ígér. Az új eljárásról az Amerikai Szívgyógyász Kollégium idei kongresszusán számoltak be.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.