Életmentő csokoládé? - Kutatás
A rendszeresen, de mértékkel fogyasztott csokoládé csökkenti a szívelégtelenség kockázatát - derült ki egy svéd tanulmányból.
Az összesen 32 ezer idős svéd nőn végzett hosszú távú vizsgálat eredményeképpen megállapították, hogy heti egy-két adag jó minőségű sötét csokoládé 32 százalékkal csökkenti a szívproblémák kialakulásának lehetőségét.
Édesség és cukorbetegség |
"Ha sok édességet eszem, cukorbeteg leszek?" - Az orvos válaszol |
A csokoládé egészségmegőrző tulajdonsága azonban akkor már nem érvényesül, ha a nők naponta egy vagy több adag csokoládét fogyasztanak.
Egy adag csoki alatt a tudósok átlagosan 19-30 grammot értenek.
A kutatók a vizsgálati alanyok csokoládéfogyasztását és annak a szívre gyakorolt hatásait kilenc éven keresztül kísérték figyelemmel.
Csoki, mint afrodiziákum? |
Az afrodiziákumok olyan anyagok, amelyeket szexuálisan vágyfokozóként használhatunk, a csoki azonban - sajnos - nem tartozik ezek közé. A kakaó magában tartalmazza a feniletilalanin - úgynevezett boldogsághormon - nevű endorfint, amelyet szervezetünk például akkor is nagy mennyiségben termel, amikor igazán szerelmesek vagyunk, ám a csoki önmagában csak kis mennyiség képzését eredményezi. Tények és tévhitek a csokoládéról |
Észrevételeik szerint a kakaótartalom befolyásolja leginkább a szívvédő hatást: a mérések szerint a kakaóban lévő flavonoidok csökkentik a vérnyomást.
A nemzetközi tudóscsoport a Circulation: Heart Failure című amerikai szaklapban jelentette meg tanulmányát.
Murray Mittleman, a kutatás vezetője szerint a csokoládé szívvédő hatása nagyobb mennyiség fogyasztásakor valószínűleg a megnövekedett kalóriabevitel és az ebből következő súlygyarapodás miatt csökken.
(MTI)