Életmentő csokoládé? - Kutatás

MTI
megjelent:

A rendszeresen, de mértékkel fogyasztott csokoládé csökkenti a szívelégtelenség kockázatát - derült ki egy svéd tanulmányból.

Az összesen 32 ezer idős svéd nőn végzett hosszú távú vizsgálat eredményeképpen megállapították, hogy heti egy-két adag jó minőségű sötét csokoládé 32 százalékkal csökkenti a szívproblémák kialakulásának lehetőségét.

Édesség és cukorbetegség
"Ha sok édességet eszem, cukorbeteg leszek?" - Az orvos válaszol

A csokoládé egészségmegőrző tulajdonsága azonban akkor már nem érvényesül, ha a nők naponta egy vagy több adag csokoládét fogyasztanak.

Egy adag csoki alatt a tudósok átlagosan 19-30 grammot értenek.

A kutatók a vizsgálati alanyok csokoládéfogyasztását és annak a szívre gyakorolt hatásait kilenc éven keresztül kísérték figyelemmel.

Csoki, mint afrodiziákum?
Az afrodiziákumok olyan anyagok, amelyeket szexuálisan vágyfokozóként használhatunk, a csoki azonban - sajnos - nem tartozik ezek közé. A kakaó magában tartalmazza a feniletilalanin - úgynevezett boldogsághormon - nevű endorfint, amelyet szervezetünk például akkor is nagy mennyiségben termel, amikor igazán szerelmesek vagyunk, ám a csoki önmagában csak kis mennyiség képzését eredményezi.
Tények és tévhitek a csokoládéról

Észrevételeik szerint a kakaótartalom befolyásolja leginkább a szívvédő hatást: a mérések szerint a kakaóban lévő flavonoidok csökkentik a vérnyomást.

A nemzetközi tudóscsoport a Circulation: Heart Failure című amerikai szaklapban jelentette meg tanulmányát.

Murray Mittleman, a kutatás vezetője szerint a csokoládé szívvédő hatása nagyobb mennyiség fogyasztásakor valószínűleg a megnövekedett kalóriabevitel és az ebből következő súlygyarapodás miatt csökken.

(MTI)

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest