A csokoládé javíthatja a koleszterinszint szabályozását

Medipress
megjelent:

A keserű csokoládé egyik összetevője segíthet a magas koleszterin szint szabályozásában. A Hull Egyetem vizsgálatai szerint a magas kakaó tartalmú csokoládé polifenolban (antioxidáns hatású vegyület) igen gazdag, ez csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Némely betegnél, akinek ilyen összetevőben gazdag csokoládét adtak, kis mértékben visszaesett a koleszterin szintje. 16 héten keresztül 12 önként jelentkezett 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensnek egyforma mennyiségű, ugyanakkor polifenol tartalmában eltérő csokoládét adtak. Azok koleszterin-profilja, akik polifenol tartamú csokoládét kaptak, kismértékű javulást mutatott: a jó koleszterin szintje emelkedett, míg a teljes koleszterin csökkent.

Steve Atkin, a vizsgálat vezetője és az eredményeket bemutató tanulmány első szerzője szerint ez segíthet a szívproblémák csökkentésében. „A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek több, magas kakaó tartalmú csokoládét kellene fogyasztaniuk a kiegyensúlyozott étrend és életstílus részeként.” - mondta a szakember.

A Diabetes UK cukorbetegséggel foglalkozó szervezet kutatói csak zöld lámpának nevezik a tanulmányt a még több csokoládé elfogyasztásához. Hangsúlyozták, hogy még a legnagyobb kakaó tartalmú csokoládé táblák is magas zsír és cukor tartalmúak, és a végén több kárt okoznak, mint jót.

Iain Frame, a Diabetes UK-tól hangot is adott bizalmatlanságának a csokoládé előnyeit illetően. „Az embereknek semmi esetre sem kellene olyan következtetéseket levonniuk a tanulmányból, miszerint egy kis adag fekete csokoládé csökkenteni fogja a koleszterin szintjüket – a tanulmányban mindössze csak 12 emberen vizsgálták a hatást. A magas kakaótartalmú csokoládé apró egészségi előnyei a háttérbe szorulnak a zsír és cukortartalom káros hatásai mellett.” - fogalmazott Frame. „Továbbá, a tanulmány elgondolása is valamelyest megalapozatlan, mivel a résztvevőknek egy tábla étcsokoládé felét kellett csak elfogyasztaniuk minden nap 8 héten át.” - tette hozzá.

Az eredmények a Diabetic Medicine folyóiratban jelentek meg.

Medipress

Cikkajánló

A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest