A vegetáriánus életmód és a koleszterin - Kutatás
Megfelelő étrendi változtatásokkal nemcsak a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét lehet lejjebb vinni, hanem telítetlen zsírok fogyasztásával még a "jó" HDL koleszterin értéke is emelhető - állapították meg kanadai táplálkozáskutatók, akiknek a tanulmányát a Canadian Medical Association Journal közölte.
David Jenkins és munkacsoportja 24 önként jelentkező felnőttet vizsgált. Az alanyok vérkoleszterinszintje emelkedettnek bizonyult, és ezért egy hónapig vegetáriánus étrendre kerültek, hogy a szint csökkenjen. A következő hónapban a vizsgált személyek egyik fele változatlanul folytatta a vegetáriánus kosztot, a csoport többi tagjának diétájába a szénhidrát egy része helyett egyszeresen telítetlen zsírsav is került napraforgó olaj vagy avokádó formájában.
Az első hónap végén az LDL koleszterinszint valamennyi résztvevő vérében átlag 20 százalékkal csökkent. A következő hónap végére a "rossz" koleszterinből még kevesebb volt a vérben: szintje átlagosan 35 százalékkal lett alacsonyabb.
A meglepetés itt következett: a hasznos, HDL koleszterin szintje a korábbi diétát tartó csoport tagjainak vérében nem változott, az egyszeresen telítetlen zsírsavval kiegészített étrendet fogyasztók HDL koleszterinje viszont 12 százalékkal megemelkedett. Még egy kedvező változást észleltek: az erekben észlelhető gyulladást jelző CRP szint mérhetően csökkent.
(MTI)