Új, szemléletesebb módszer a koszorúerek vizsgálatára

MTI
megjelent:

A koszorúerek belső felszinét minden korábbi módszernél szemléletesebben mutatja infravörös fény segítségével az optikai koherens tomográfia. Az Európai Kardiológus Társaság Klinikai Tanácsa elektronikus közleményben tájékoztatta tagjait az új diagnosztikai módszer jelentőségéről.

A szívinfarktus koszorúér-elzáródás következtében alakul ki. A "rossz" LDL koleszterin oxidálódó formája rátapad a koszorúér belső felszinére, és a vastagodó zsírnemű párnácska mind jobban beszűkíti az ér átmérőjét. A vér áramlását már a szűkület is mind jobban megnehezíti, de az igazi gond az, ha az ér hirtelen teljesen elzáródik.

A véráramba mind kifejezettebben bedomborodó párnácska felszíne az esetek egy részében igen vékony lemez, mely sérülékeny, és ha elszakad, a benne lévő zsír hirtelen betódul az ér belsejébe. Testhőmérsékleten a zsíros anyag folyékony és másodpercek alatt elindítja a véralvadás folyamatát. Az alvadék elzárja az eret és az eredetileg általa vérrel ellátott szívizomzat nem kap oxigént, táplálékot és fokozatosan elhal.

A koszorúerek különböző vizsgálati módszerei már eddig is lehetővé tették a szűkülő érszakaszok kimutatását, de arra nem volt megbizható technika, hogy jelezzék, mennyire sérülékeny a szűkületet okozó párna, a plakk. Az infravörös fénnyel működő tomográfia a plakkok felszínének értékelésére alkalmas, de azt is jól mutatja, hogy a koszorúér-tágítás után behelyezett, fémhálóból készült henger, a stent milyen mértékben képes beépülni az érfalba.Az angol nevének betűszava alapján (Optical Coherence Tomography) világszerte OCT néven ismert módszert mind gyakrabban alkalmazzák a szívgyógyászatban.

Alessio La Manna és munkatársai leírják, hogy az OCT-katétert bevezetik a koszorúérbe. A katéterben csak egyetlen optikai fémszál van, mely infravörös fényt bocsájt ki. A módszer hasonlít a koszorúerekbe bejuttatott ultrahangvezetékes módszerre, de az infravörös fénnyel nyert kép különbözik. Az OCT-kép bizonyos szempontból pontosabb a komputeres tomográf vagy a mágneses rezonancia nyújtotta felvételeknél is. Az új módszer főleg a plakkok sérülékenységének becslésére alkalmas, valamint az érbe beültetett stent átmérőjében esetleg kifejlődő beszűkülés megitélésére. Az eljárás előnye, hogy koszorúér-tágítás közben a beavatkozás még jobban kézben tartható.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.