Új gyógyszer a "jó" koleszterin szintjének növelésére

MTI
megjelent:

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megakadályozásakor az első számú szabály, hogy csökkentsük a vér "rossz" LDL koleszterinszintjét, ugyanakkor növeljük a "jó" HDL koleszterin mennyiségét.

Az összkoleszterinszint csökkentésére már több mint húsz éve beváltak az úgynevezett sztatinok, a HDL koleszterinszint emelésére azonban eddig nem létezett bevált recept. Az úgynevezett CETP-inhibitorok ígéretesnek tűnnek, bár a világ legnagyobb gyógyszerkonszernje, a Pfizer 2006-ban melléfogott a torcetrapib nevű hatóanyaggal.

A gyógyszer ugyanis növelte a kezelt betegek halálozási arányát. Ennél óvatosabban látott neki a kísérletezésnek az amerikai Merck gyógyszercég számos amerikai egyetemmel és egy ausztrál kutatóintézettel együttműködve. 1623 résztvevőn, akiknek mind fokozott hajlama volt a szív- és érrendszeri betegségre, vizsgálták meg az anacetrapib nevű CETP-gátló hatását. Az alanyok fele 18 hónapon át 100 milligramm anacetrapibot kapott, a másik felük placebót - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Az eredmények ígéretesnek bizonyultak, a hatóanyaggal kezelt alanyok LDL koleszterinszintje átlagosan 81-ről 45 milligrammra csökkent egy deciliter vérben, míg a HDL koleszterinszint átlagos értéke 41-ről 101 milligrammra emelkedett deciliterenként - írják a kutatók a New England Journal of Medicine című szaklapban. A placebó hatására alig történt változás. Az elemzések szerint nem jelentkezett a szív- és érrendszert érintő mellékhatás, mint ahogy a Pfizer esetében történt.

Jelen tanulmány még nem ad támpontot arra nézve, hogy az anacetrapib jelentősen megakadályozza-e a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Ezt egy 30 000 résztvevős harmadik szakaszú vizsgálatban kívánják kideríteni a kutatók 2014-ig. A Merck kettős stratégiát folytat a kutatások terén, az anacetrapib mellett egy új hatóanyag niacinnal való kombinációját is vizsgálja. A niacin növeli a vér HDL-koncentrációját, azonban mellékhatásai lehetnek. A második hatóanyag ezt hivatott kiküszöbölni.

(MTI)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.