Már napi egy szénsavas üdítő is növeli a szívinfarktus kockázatát

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása azok egészségügyi veszélyeire figyelmeztető felhívások ellenére sajnos egyre gyakoribb. Egy most közzétett új tanulmány szerint jelentősen nő a szívroham kockázata azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak szénsavas üdítőt vagy más cukortartalmú folyadékot – mindez különösen igaz a férfiak esetében.

Dr. Walter Willet, a tanulmány társszerzőjének elmondása szerint, egy átlagos, 0.33 l –es dobozos üdítőben mintegy 10 teáskanálnyi cukor található! A többség pedig a fél literes kiszerelést választja, ami körülbelül 15-18 teáskanál cukor szervezetbe juttatását jelenti egyetlen ital elfogyasztásával! Ez túl nagy mennyiség túl rövid idő alatt!

Az üdítőfogyasztás veszélyei

Csak üdítőt ittam - mondják sokan, és csak kevesen vannak tudatában, hogy a cukros üdítők nem csak jelentős plusz kalóriát tartalmaznak, de hosszútávon is rossz hatással vannak az egészségre. Az üdítőfogyasztás veszélyei

A szervezet folyamatos kitétele nagy mennyiségű glükóznak és magas vércukorszintnek, ami nagy inzulin szekréciót eredményez, hosszú távon cukorbetegséghez és szívproblémákhoz vezet, állítják a szakértők.

A tanulmányhoz közel 43 000 férfi diétáját, testsúlyát, dohányzási-és testmozgási szokásait, valamint azok változását vizsgálták, 22 évig tartó követéses megfigyeléssel. A kutatók azt tapasztalták, hogy már azoknál is 20%-kal nőtt a szívroham kockázata, akik naponta csak egyetlen, 0.33l-es dobozos üdítőt fogyasztottak!

Nem csak az üdítők a felelősek!

Ugyanakkor szakértők felhívják rá a figyelmet, hogy a cukros üdítőital fogyasztás és a szívroham közötti kapcsolat nem jelenti azt, hogy csak a cukor a felelős a szívinfarktusért. Dr. Steven Nissen, a Cleveland Clinic kardiovaszkuláris gyógyszerészeti vezetője elmondása szerint a szívrohamért a cukros, szénsavas üdítőitalok mellett a hamburger-és sült krumpli, valamint egyéb gyorsételek fogyasztás is nagymértékben felelős, illetve a meglévő genetikai fogékonyság, a mozgásszegény életmód, és az ezek következtében kialakuló anyagcsere-változások is fontos szerepet játszanak a szívinfarktus bekövetkeztében.

Elmondása szerint nagyon valószínű, hogy azok, akik a cukros üdítőitalokat választják az egészségesebb folyadékok helyett, számos egyéb, a szívre egészségtelen szokást is folytatnak, amelyek tovább növelik a betegség kialakulásának kockázatát.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: cbsnews
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Belgyógyász, hematológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Dancs Tamás

Dr. Dancs Tamás

Kardiológus, Belgyógyász

Budapest