Táplálkozás sztómával
A sztómával való táplálkozás nagyon fontos kérdés a frissen műtöttek számára. Sajnos azonban a legtöbbször olyan téves információkat kapnak ezzel a témával kapcsolatban, amik ijesztőek lehetnek számukra.
Egy bélműtét mindig rettentő megerőltető a beteg szervezet számára. A beleket érintő műtét után néhány hétig minden képpen kíméletesen kell táplálkozni. Az első pár hét a sztómával, amíg a belek regenerálódnak, helyre áll a működésük, nagy odafigyelést követel. Az első két-három héten ajánlatos könnyű, pépes ételeket fogyasztani. A következő pár hétben már csak arra kell figyelni, hogy az ételek könnyűek legyenek, nem legyenek túl fűszeresek, vagy zsírosak.
A műtét után két-három hónappal, attól függően fel lép-e más probléma, elkezdhetünk visszatérni a megszokott táplálkozáshoz. Aki sztómával él bizonyos szabályok mellett teljesen normális módon táplálkozhat, szinte mindent megehet, amitől nincsenek panaszai.
Alapszabályok
A legfontosabb szabály, amit egy friss sztómásnak meg kell tanulnia, hogy ne egyen olyan apró dolgokat, mint a mazsola, pisztácia, mogyoró, és minden más, ami rágás nélkül lemegy. Ezeket vagy jól odafigyelve alaposan meg kell rágnia, vagy inkább mellőzze. Az apró magvak ugyanis a rövidebb bélszakasz miatt nehezebben emésztődnek meg, legtöbbször egyben maradnak, és így távoznak, ami nem néz ki túl jól, de rosszabb esetben elzárhatják a sztómát is.
Ugyanez a helyzet a zöldségek és gyümölcsök héjával is. Ajánlatos egyszerre csak kisebb mennyiségű zöldséget vagy gyümölcsöt enni, mert a túl sok rost szintén elzáródást okozhat.
A sztóma téma cikkei |
A sztóma kialakítása
Segédeszközellátás
Életmód sztómával |
Amikor elkezdjük a sztómaviselőt visszavezetni a normális táplálékokhoz, ezt a következő képpen tegyük: ne tiltsuk el semmitől. Adjuk meg a lehetőséget, hogy kipróbálja hogyan tolerálja az új rendszer a bizonyos ételeket. Mindent először kis adagokban kóstoltassunk meg. Ha nem okoz komoly panaszokat, mint görcsök, hasmenés, erős puffadás, kellemetlen érzés, akkor a későbbiekben már nyugodtan adhatunk abból az ételből. Nem kell megijedni semmitől. Minden szervezet más. Van aki a műtét után nem bír bizonyos ételeket, mások akármit meg tudnak enni.
Ételtáblázat sztómaviselőknek
Szagos ételek
- hal, a legtöbb sajt, főleg a túlérettek, főtt tojás, hüvelyesek, erős fűszerek
Gázos ételek
- minden ami füstölt, pácolt, zsíros, zöldségek és gyümölcsök héja, sok rost, friss kenyér, rozsos pékárú, kelt tészta, tej, tejszín, szénsavas innivalók
Szagtalanító ételek
- savanyú tejtermékek, főzelékek, áfonyalé
Ajánlott ételek
- sovány húsok, szárnyas, vad, hideg sültek, felvágott
- kefír, joghurt, sovány sajt, sovány túró
- krumpli, brokkoli, répa, kapor, saláta, tök, padlizsán, cukkini, zöldbab, borsó passzírozva, paradicsom héj nélkül
- gyümölcspüré, hámozott alma, banán, birsalma, őszibarack
- másnapos fehér kenyér, zsemle, kétszersült, zabpehely, rizs, tészta, búzadara, búzaliszt, keksz, babapiskóta
- lágy vagy tükörtojás
- tea, víz, szűrt gyümölcslevek
- növényi zsiradékok
- zsírban szegény halak
- zöldsaláta
Egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben ajánlott ételek
- nagyvadak, zsíros húsok, fűszeres felvágottak, disznósajt, szalámi, füstölt, pácolt zsírban sült ételek, belsőségek
- tej, tejföl, tejszín, zsíros, füstölt, túlérett sajtok
- gomba, karfiol, paprika, spárga, a káposzta minden fajtája, szárazhüvelyesek, vöröshagyma, fokhagyma
- aprómagvas gyümölcsök, szárított, aszalt gyümölcsök, szilva, cseresznye, narancs, grapefruit
- magas rosttartalmú kenyér és péksütemény, friss kenyér, zsíros sütemények
- kemény tojás, zsíros tojásos ételek, hagymás rántotta
- szénsavas üdítők és víz, rostos gyümölcslevek, kakaó, tejes turmix, alkohol
- állati zsiradékok, olajos magvak
- zsírban sült, rántott, füstölt hal, angolna
- majonézes saláták, savanyúság
- csípős fűszerek, hagyma, fokhagyma
(Van Holnap! Zsákos alapítvány)