Az alacsony születési súly egészségügyi veszélyei

Dr. Vas Felícia Emese
szerző: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Az alacsony születési súly (low birth weight, LBW) a csecsemőhalandóság egyik fő kockázati tényezője. Az alacsony születési súly kifejezés a 2500 grammos vagy annál kisebb súlyú csecsemőkre vonatkozik, tekintet nélkül a terhességi korra és az alacsony születési súly okára.

Globális előfordulása 17% körüli, a fejlett országokban 5-7%, míg a fejlődő országokban 19%. Jelen cikkünkben szeretnénk felhívni a figyelmet az LBW rizikófaktoraira, illetve komplex egészségügyi következményeire, veszélyeire, hiszen ismert, hogy az LBW számos egészségügyi kihívást és kockázatot jelenthet a gyermek és a szülők életében egyaránt. A születési súly különösen fontos, mivel jelentős mértékben befolyásolhatja a gyermek későbbi fejlődését és egészségét.

A szakirodalom három kategóriát különböztet meg:

  • 2500 gramm születési súly alatt, a 37. gesztációs hét előtt született koraszülöttek
  • 2500 gramm születési súly alatt, a 37. gesztációs hét után született újszülöttek
  • a 37. gesztációs hét előtt született és méhen belül sorvadt koraszülöttek

Megemlítendő, hogy ismerünk nagyon alacsony (1000–1499 g) és rendkívül alacsony születési súlyú (500–999 g) kategóriákat is.

Ezenkívül érdemes megemlíteni az úgynevezett méhen belüli növekedésvisszamaradás kifejezést (IUGR), melyről egyre gyakrabban olvashatunk. Méhen belül akkor beszélünk elégtelen fejlődésről, ha a magzat becsült súlya 10 percentilis érték alatt van, azaz gyengébben fejlett, mint az azonos korú magzatok 90%-a. Azonban, a fenti kategóriákkal óvatosan bánjunk, hiszen vannak olyan egészséges kisbabák, akik a terhességi korukra vonatkozó 10. percentilisnél kisebb súlyúak, míg mások, akiknek születési súlya meghaladja ezt a százalékot, növekedési/fejlettségi problémák jeleit mutathatják!

Az alacsony születési súly okai

A hátterében számos ok állhat, beleértve:

  • magával a magzattal összefüggő tényezők,
  • anyai tényezők,
  • placentával kapcsolatos faktorok,
  • különböző társadalmi/gazdasági/szociális tényezők,
  • ezek kölcsönhatásai.

Rizikófaktorok

Öröklődés

A becslések szerint a születési súly 40%-a az öröklődésnek, a fennmaradó 60%-a pedig a környezeti tényezőknek köszönhető. Ismertek olyan genetikai rendellenességek, melyek összefüggésben vannak az alacsony születési súllyal. Érdekes, hogy a “kis méretű anyák” (45 kg-nál kisebbek) nagyobb valószínűséggel szülhetnek “kicsi babát”.

Társadalmi-demográfiai tényezők

  • Anyai életkor

Számos epidemiológiai tanulmány megjegyezte, hogy a nők reproduktív életének szélsőségeiben az alacsony születési súly előfordulása nő; azaz 15 és 19 év között és 35 és 40 év között.

  • Etnikai hovatartozás

Ismert, hogy bizonyos csoportokban magasabb az LBW előfordulása.

  • Családi állapot

Az LBW babák gyakran egyedülálló anyák gyermekei, ami közvetlenül összefügg a fiatalabb anyai életkorral is, vagy olyan párok gyermekei, akiknél az apa nincs jelen a terhesség során.

  • Iskolai végzettség

Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy az anya iskolai végzettsége és a magzat születési súlya között fontos összefüggés lehet – magasabb kockázattal jár az alacsony iskolai végzettség.

  • Társadalmi-gazdasági szempont

Bizonyított tény, hogy a kedvezőtlen társadalmi-gazdasági feltételek növelik az LBW előfordulását.

Terhesség előtti egészségügyi kockázatok

Növeli az LBW rizikóját:

  • Krónikus magasvérnyomás-betegség
  • Vesebetegségek
  • Glükózanyagcsere-zavarok
  • Krónikus szív- és légzőszervi betegségek
  • Genitourináris anomáliák
  • Autoimmun betegségek
  • A szülészeti kórelőzmények

Jelenlegi terhesség kockázatai

Növeli az LBW rizikóját:

Egészségügyi ellátással kapcsolatban

Növeli az LBW rizikóját:

  • Terhesgondozás hiánya, kihagyása, elmaradása
  • Ha korábbi terhességnél is már koraszülött intenzív osztályos (PIC) ellátásra volt szükség

Környezeti és viselkedési kockázatok

Növeli az LBW rizikóját:

Az alacsony születési súly következményei

Az alacsony születési súllyal született gyermekek az életük első napjaitól kezdve számos egészségügyi problémával szembesülhetnek.

Rövid távú egészségügyi hatások

  • A leggyakoribb problémák közé tartozik a hipotermia, vagyis a testhőmérséklet abnormális csökkenése. A probléma, hogy ezeknek a babáknak kevesebb testzsírjuk van, így nehezebben tudják szabályozni a testhőmérsékletüket.
  • Emellett a hipoglikémia, azaz alacsony vércukorszint is gyakori, ami agykárosodáshoz vezethet, ha nem kezelik időben.
  • A légzési problémák szintén gyakoriak, mivel a tüdők nem mindig fejlődnek megfelelően (Respiratory Distress Syndrome, RDS). Ez légzéstámogatást és intenzív orvosi ellátást is igényelhet, amely különösen fontos az első hetekben!
  • A legyengült immunrendszer miatt fogékonyabbak lesznek a különböző fertőzésekre, amelyeket nem mellesleg nehezebben is tudnak leküzdeni. Kiemelten fontos, hogy a “legapróbb” fertőzésekkel is szakembert kell felkeresni, mert LBW esetén sokkal hamarabb szükséges kezelni ezen állapotokat.

Hosszú távú egészségügyi hatások

  • Az alacsony születési súlyú gyermekek nagyobb kockázatnak vannak kitéve bizonyos fejlődési problémákra/rendellenességekre is. Kutatások bizonyítják, hogy nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk úgynevezett motoros, kognitív és tanulási nehézségek, beszéd- és nyelvi zavarok, valamint viselkedési problémák. Ezek a kihívások az iskolai teljesítményre is hatással lehetnek, ami hosszú távú (negatív) szociális és gazdasági következményekkel járhat.
  • Ezen gyermekeknél nagyobb a kockázata a különböző gyermekkori és felnőttkori krónikus betegségeknek, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és magas vérnyomás. Ezen állapotok kialakulása összefüggésben állhat azzal, hogy a gyermekek szervezete más módon reagál a külső stresszfaktorokra és belső metabolikus változásokra.
  • A lehetséges kognitív és fejlődési késések miatt az alacsony születési súllyal született gyermekek “nehezebben” tanulnak, nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük az iskolai rendszerben. Nehezebben illeszkednek be, mely plusz lelki terhet ró mind a gyermekre, mind az egész családra. A nem ritkán hosszadalmas kezelés multidiszciplináris megközelítést indokol a gyermekgyógyásztól, pszichológustól, illetve pedagógustól egyaránt.

Kihívások, kezelések

Az egészségügyi szakemberek és a családok számára létfontosságú, hogy tisztában legyenek az alacsony születési súlyú babák kihívásaival és a szükséges, hosszan tartó, speciális gondozással. Több szakterület részéről igényelhet folyamatos gondozást (pl. szemészet, kardiológia, pulmonológia). Az ilyen gyermekek gyakran több orvosi vizsgálatot, speciális táplálkozási útmutatást és korai fejlesztő programokat igényelnek. Rendkívül nagy jelentősége van az úgynevezett felzárkóztató kezeléseknek/programoknak, hiszen így könnyebben “utolérhetik” társaikat.

Az LBW kezelése ideális esetben a születés előtt kezdődik, olyan terhesgondozással, amely magában foglalja a megfelelő táplálkozást/életmódot és a káros anyagoknak, beleértve a dohánynak és az alkoholnak az elkerülését. Születés után gondos megfigyelésre lehet szükség egy újszülött/koraszülött intenzív osztályon, ahol a hőmérséklet-szabályozás, a táplálás támogatása és a fertőzések ellátása megfelelő. A különböző szűrési programok manapság széles körben elérhetőek (az alacsony születési súly is előre látható már a várandósság alatt), így a kezelőorvos és a család is könnyebben fel tud készülni az esetleges következményekre.

Összefoglalva

Az LBW számos rövid és hosszú távú egészségügyi kockázatot rejt magában. A különböző mértékű fejlődési kihívások az egész családot terhelik, valamint hatással vannak a gyermek életének minden aspektusára. Bár a szülészeti és újszülöttgondozás terén elért eredmények javították az alacsony születési súlyú csecsemők prognózisát, a legjobb stratégia az elsődleges prevenció, azon kockázati tényezők azonosítása és elkerülése, amelyek ezt az állapotot kiválthatják.

A korai orvosi beavatkozás és a folyamatos támogatás kulcsfontosságú lehet az ilyen gyermekek egészséges fejlődésében és jövőbeni sikerében. A cél az, hogy támogassuk ezeket a gyermekeket, hogy a teljes egészségi és fejlődési potenciáljukat elérhessék.

Ez is érdekelheti Amikor a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik - Milyen vizsgálatokra van szükség?

Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász


Felhasznált irodalom:

  1. Valero De Bernabé J, Soriano T, Albaladejo R, Juarranz M, Calle ME, Martínez D, Domínguez-Rojas V. Risk factors for low birth weight: a review. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2004 Sep 10;116(1):3-15. doi: 10.1016/j.ejogrb.2004.03.007. PMID: 15294360.
  2. Johnson CD, Jones S, Paranjothy S. Reducing low birth weight: prioritizing action to address modifiable risk factors. J Public Health (Oxf). 2017 Mar 1;39(1):122-131. doi: 10.1093/pubmed/fdv212. PMID: 26888979; PMCID: PMC5409066.

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Parrag Hanga, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.