Tizenötször szült császármetszéssel

Debreceni Egyetem
megjelent:

Tizenötödik gyermekét hozta világra egy asszony a debreceni szülészeti klinikán. Minden kisbabája császármetszéssel született.

A hat kisfiú mellé kilencedik kislányként érkezett a Frank családba március 31-én a kis Rebeka 46 centiméterrel és 2680 gramm súllyal. A baba a 35. terhességi héten született, így jelenleg inkubátorban erősödik. A Berettyóújfaluban élő nagycsaládban minden kisgyermek császármetszéssel jött világra, így esetük orvosi szempontból is rendkívül különleges.

Császármetszés

Bár a műtéti technika fejlődése következtében már kevesebb komplikáció lép fel, mint korábban, a császármetszés azonban mégiscsak hasi műtét, a felépülés jóval több időt vesz igénybe, mint hüvelyi szülés esetén.

Az asszony gyermekét Póka Róbert egyetemi tanár segítette világra. A harminc éve praktizáló professzor sem találkozott még ilyen nagyszámú, szövődménymentes császármetszéssel záruló szüléssel pályája során. Szakmailag és emberileg is különleges teljesítménynek tartja az asszony példáját, bár hozzáteszi, hogy orvosilag kockázatos. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója szerint dédszüleink idejében mindennapos volt a sok gyermek, míg ma főként gazdasági okokból születik kevesebb csecsemő.

A korábban angoltanárként dolgozó édesanya 28 évesen szülte meg első gyermekét, aztán minden évben újabb taggal gyarapodott a család, egy esztendőben pedig kétszer is érkezett hozzájuk gyermekáldás. Szépen, boldogan élnek, meggyőződésük, hogy a gyermek Isten ajándéka. Katalin szerencsésnek érzi magát, mert ugyan nappal folyamatos, két embert igénylő műszakot jelent a tizenöt csemete ellátása, de az éjszakákat végigalusszák a gyerekek. Méhészként dolgozó férjére és a nagymamára is mindenben számíthat, valamint a nagyobb gyerekek is segítenek ellátni a kisebbeket. A boldog anyuka egykeként nőtt fel, így sosem gondolta, hogy ilyen nagy családja lesz majd.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.