Az anya étrendje összefügghet a baba szívproblémáinak kockázatával

MTI
megjelent:

A várandós anya étrendje összefügghet azzal, mekkora lesz a baba veleszületett szívproblémáinak kockázata - derült ki egy nagy létszámú amerikai vizsgálatból.

Táplálkozás terhesség idején

Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk. A legfontosabbak: kerüljük az alkoholt, a magas koffeintartalmú italokat és a nyers húsokat és fogyasszunk sok-sok zöldséget, gyümölcsöt. Táplálkozás terhesség idején>>

A kutatók úgy vélik, hogy aki egészségesen táplálkozik a terhesség előtt és alatt, csökkentheti a gyermek szívbetegségeinek kockázatát. Az egészséges étrend alatt a sok friss halban, gyümölcsben, diófélében és zöldségben gazdag étkezést értették.

A terhes és a fogamzásra készülő nőknek étrend-kiegészítők szedését szokták tanácsolni: folsavat egyes születési rendellenességek, többek között a nyitott gerinc megelőzésére, az egészséges csontok és fogak fejlődéséért D-vitamint.

Az Archives of Diseases in Childhood Fetal & Neonatal Edition című szaklapban közölt kutatásban a mintegy 19 ezer résztvevő egyik felének szívproblémával, a másik felének egészséges szívvel született a babája - ismertette a BBC hírportálja.

Amikor a kutatók összehasonlították a két csoport táplálkozását, azt találták, minél egészségesebben étkezett az anya, annál alacsonyabb volt a baba egyes veleszületett szívrendellenességeinek kockázata. Az előny akkor is megmaradt, ha figyelembe vettek más tényezőket is, többek között azt, hogy szedett-e folsavat vagy dohányzott-e az anya a várandósság alatt.

Az enyhébb szívproblémákat nem kell kezelni, maguktól gyógyulhatnak és esetleg nem okoznak később gondot. Más rendellenességek komolyabbak, egyesek halálosak lehetnek.

A legtöbb esetben a korai magzatfejlődés idején siklik félre valami. Egyes szívbetegségek hibás gének vagy kromoszómák számlájára írhatók, gyakran azonban nem tudni, mi állhat a rendellenes szívfejlődés hátterében - közölte a Brit Szívalapítvány (BHF).

Victoria Taylor, a BHF vezető dietetikusa szerint a várandósság előtti, alatti és utáni egészséges táplálkozás előnyös az anya és a baba számára is, és a tanulmány arra is rámutatott, hogy nem pusztán az egyes tápanyagokat, hanem a teljes étrendet kell figyelembe venni.

(MTI; forrás: bbc.com)

Cikkajánló

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

Biszfenolok
Biszfenolok

Tippek, hogy hogyan kerüljük el a vegyszert.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Vanderlich Egészségcentrum - Henn Dóra, dietetikus
WEBBeteg - Cs. K., fordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Kiss György

Dr. Kiss György

Szülész-nőgyógyász