Hogyan előzhető meg a terhességi cukorbetegség?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog, hazánkban 3-5 százalék. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő.

Mindenképpen el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy az anyának a terhessége során kettő helyett kell ennie. A túlzott energiabevitel nincs a magzat hasznára, egyedül az anya testsúlyát és a szövődmények kialakulásának esélyét növeli meg.

A betegség kialakulásában részben a terhesség során megváltozott hormonális tényezők játszanak szerepet, ilyenkor a szervezetben ideiglenesen az inzulin hatása gyengül, a szöveteknek magasabb inzulinszintre van szükségük, hogy funkciójukat továbbra is ellássák. De ennél még nagyobb szerepe van a hajlamnak, a nem megfelelő testsúlynak és az egészségtelen és szénhidrátgazdag táplálkozásnak. Ma már a rutin szűrővizsgálatoknak része a terhességi cukorbetegség szűrése, erre általában a terhesség 24. és 28. hete között kerül sor (magas kockázat esetén 16. hét után már lehet).

A kórkép komoly szövődményekkel jár, például közvetlenül a születés után alacsony lehet az újszülött vércukorszintje, túl nagy lehet a baba, így a szülés során könnyebben sérül, esetleg császármetszéssel kell a világra segíteni, a gyermeknél a későbbiekben valódi cukorbetegség alakulhat ki, légzési elégtelenség léphet fel.

Hogyan előzhető meg a terhességi cukorbetegség kialakulása?

A felsorolt súlyos állapotok az esetek nagy részében megelőzhetőek megfelelő táplálkozással és életmóddal, és nincs szükség gyógyszeres kezelésre.

Mire figyeljen a táplálkozás terén?

A helyes táplálkozásnál a mennyiség és a minőség is egyformán fontos. Ahogy a kalóriabevitelt túlzásba vinni sem elhet, ugyanúgy megszorítani sem szabad, mert a tartósan alacsony vércukorszint hatására szintén magzati károsodások lépnek fel.

A zsírbevitel és az egyszerű szénhidrátok ésszerű csökkentése mellett javasolt komplex szénhidrátok fogyasztása, így a vércukorszint nem lesz hirtelen magas, majd alacsony, hanem folyamatosan emelkedik, és tartósan beáll egy normál szintre. Ez a gyakorlatban úgy valósítható meg, hogy a kismama pl. kerüli a fehér kenyeret, helyette rozskenyeret eszik.

Az édességek helyett

Csokoládét, kekszet, cukorkát nem ajánlott fogyasztani. Ha mindenképpen nassolni támad kedve, akkor az édességet vagy mennyiségben kell csökkenteni, vagy elhúzódó felszívódásút választani, de legalább alacsonyabb szénhidráttartalmút. Az ivóleveket és egyéb cukrozott üdítőket is ajánlatos kerülni, helyette ásványvizet és cukrozatlan (édesítőszer és méz nélküli) teát javaslok. Bizonyos édesítőszerek ugyan nem emelkik a vércukor szintjét, de hizlalnak, vagyis közvetve szintén a cukorbetegségnek kedveznek. Ezért nem megoldás az édesítőszeres üdítők fogyasztása.

Amennyiben megengedett, a megfelelő és rendszeres testmozgás is fontos

Javasolt a rendszeres mozgás azokban az esetekben, ahol nem áll fenn komplikáció, és a szülész nem rendelt el ágynyugalmat. A leginkább ajánlott mozgásforma a séta, mely a pulzusszámot nem nagyon emeli meg, de ha napi rendszerességgel történik, és legalább fél órát alkalmanként, akkor hatásos módszer a kilók és a terhességi cukorbetegség elleni harcban. Szakértő vezetése mellett terhestorna is tökéletes.

Tovább

Dr. Csuth Ágnes, családorvosDr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Aloe
Aloe

Egy közismert, de alig ismert gyógynövény.

Milyen a jó iskolatáska?
Milyen a jó iskolatáska?

Előzzük meg a hátfájást!

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Életmód Orvosi Központ - Németh Vivien, mozgásterapeuta; dr. Polyák Annamária, diabetológus
Oxygen Medical/WEBBeteg - Dr. Demjén László, Bodó Mariann
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.