Terhességi diabéteszem van - Mit szabad enni, és mit nem?
Az áldott állapotban lévő kismamák első és legfontosabb gondolata, hogy minden rendben legyen a kisbabával. Az anyuka egészségi állapota, életmódja és táplálkozása nagyban hozzájárul a gyermek fejlődéséhez, a szülés körüli kockázatok csökkentéséhez, ezért már a terhesség tervezésekor figyelmet kell fordítani az egészséges életvitelre, a normális testsúly elérésére és fenntartására.
Terhesség során a szervezet szénhidrát-anyagcseréje és vércukorszint-szabályozása megváltozik, amelyhez általában a test képes alkalmazkodni fokozott inzulintermeléssel, viszont ez nincs mindig így. Általában a kismamák egészségügyi ellenőrzése (családban előforduló betegségek kikérdezése, vérvételek, vizeletvizsgálat) során derül fény a csökkent glükóztoleranciára vagy a terhességi cukorbetegségre, amely hátterében állhat a már meglévő túlsúly, vagy korábban nem diagnosztizált magas vércukorszint is.
Bővebben A terhességi cukorbetegség okai és kezelése
A diagnózis: terhességi diabétesz - Hogyan tovább?
Ha az eredmények egyértelműen kimutatják a terhességi diabéteszt, akkor a kezelőorvos és a védőnő mellett célszerű felkeresni egy dietetikus szakembert is, aki ellátja a várandós anyát a megfelelő diétás tanácsokkal. A diéta általában könnyen betartható, és csupán egészségmegőrző lemondásokkal jár, amelyeket nem csupán a terhesség alatt, hanem az anya saját érdekében a szülés után is javasolt tovább folytatni, ezáltal elkerülhetővé válhat a 2-es típusú cukorbetegség és szövődményeinek kialakulása.
Ez is érdekelheti Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?
Az étrend összeállításának szempontjai
Az étrendet minden esetben egyénre szabottan kell összeállítani, ugyanis nincs két egyforma testtömeggel, életkorral és vércukor-értékekkel rendelkező kismama. Emellett figyelembe kell venni az életmódot, a fizikai aktivitást, ikerterhességnél a babák számát is.
Energiatartalom: Általánosságban az étrend energiatartalma normális testtömeggel rendelkező várandós számára 1600-1800 kcal naponta, amelyből 45%-ot (180-185 gramm) kell a szénhidrátfogyasztásnak kitennie. A túlsúllyal rendelkező kismama étrendje napi 1400-1500 kcal összenergiát tartalmazhat, ebből legfeljebb 150-160 gramm lehet a szénhidráttartalom.
A legfontosabb szempont a diéta során a vércukorszint-értékek normális szinten tartása, és a fejlődő kisbaba tápanyagszükségletének maximális kielégítése, tehát a várandósság alatt tilos sanyargató fogyókúrákba kezdeni!
Összetétel: Az étrend alapját 40-50%-ban a szénhidrátok adják, ezek közül elsősorban az összetett szénhidrátokban gazdag és magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonakészítmények és zöldségek javasoltak. A fehérjék aránya 20-25 % az összes napi energia-bevitelben, amelyet sovány húsokból és tejtermékekből célszerű fedezni. A zsírok aránya legfeljebb 30 energia%, amelynek nagy része telítetlen zsírsavakból álljon.
Étkezések gyakorisága: Az étkezések száma naponta 5-6 alkalom, amelyekre a szénhidrátbevitelt arányosan el kell osztani: például reggeli 20-25 g, tízórai 25 g, ebéd 50 g, uzsonna 20 g, vacsora 30 g, pótvacsora 10 g. A reggeli és vacsora során a kismamának lassú felszívódású szénhidrátokat ajánlott fogyasztani.
A várandósság időszaka alatt kiemelten fontos a megfelelő tápanyag-ellátottság mellett a szervezet vitamin- és ásványi anyag készletének a fenntartása, ezért nélkülözhetetlen a megfelelően összeállított étrend, amelynek a gerincét a zöldségek és gyümölcsök alkotják.
Ezt olvasta már? A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) kezelése
Terhességi diabétesz során ajánlott és kerülendő élelmiszerek
Ajánlott ételek
- Gabonakészítmények: teljes kiőrlésű lisztből, durumlisztből vagy Graham lisztből készült kenyér, tésztafélék és péksütemények, zabpehelyliszt, korpát tartalmazó péksütemények, kekszek, barnarizs
- Húsok és húskészítmények: sovány húsok, például baromfi melle bőr nélkül, lezsírozott sertéskaraj, sertéscomb, halak közül a busa, tonhal, hekk, keszeg, felvágottakból a csirkemell sonka, gépsonka, párizsi, Zala felvágott, virsli
- Zöldségek: korlátlanul fogyaszthatóak: saláták, zöldpaprika, paradicsom, uborka, retek, brokkoli, karfiol, padlizsán, sóska, spenót, zöldbab, spárga, szénhidráttartalmat beszámítva fogyaszthatók: kukorica, sütőtök, sárgarépa, zöldborsó, sárgaborsó, burgonya, lencse, szárazbab
- Gyümölcsök: mért mennyiségben fogyaszthatóak a hazai idénygyümölcsök nyersen, salátaként vagy smoothie formájában: alma, körte, málna, eper, őszibarack, sárgabarack, nektarin, szeder, szilva, görögdinnye, sárgadinnye, gesztenye, meggy, cseresznye, narancs, mandarin, ananász, grapefruit
- Tej és tejtermékek: szénhidráttartalom beszámításával: zsírszegény tej, joghurt, sovány és félzsíros sajtok és túró, light gyümölcsjoghurt, sovány tejföl
- Tojás: elsősorban a tojásfehérje hetente maximum 2-3 db sárgájával zsírszegény módon elkészítve
- Édesítés: természetes édesítőszer, például Stevia, mesterséges édesítőszer, például eritrit, nyírfacukor (számolni kell a szénhidráttartalmat)
- Italok: szénsavmentes ásványvíz, csapvíz, cukormentes italok és gyümölcslevek, gyümölcstea, zöldtea édesítés nélkül vagy energiamentes édesítővel, napi 1-2 kávé energiamentes édesítővel
Kerülendő élelmiszerek
- Gabonakészítmények: fehér búzaliszt és az abból készült fehér, félbarna kenyér, kifli, zsemle, péksütemények, tésztafélék, zsírban és cukrokban gazdag péksütemények, például kakaós csiga, túrós batyu, kalács, sajtos pogácsa, croissant, lekváros bukta, gabona-, kukorica- és rizspehely, müzlik
- Húsok és húskészítmények: zsíros húsrészek, oldalas, tarja, csülök, szalonna, halak közül a ponty, felvágottakból a disznósajt, szalámi, hurka, kolbász
- Gyümölcsök: banán, szőlő, aszalt gyümölcsök, kompótok, befőttek
- Csak kis mennyiségben fér a diétába: dió, mogyoró, pisztácia, mandula
- Tej és tejtermékek: zsíros tej, tejföl, sajt, túró, tejszín, vaj
- Tojás: hetente több mint 2-3 db tojássárgája
- Édesítés: kristálycukor, méz, barnacukor
- Italok: alkoholos italok, cukrozott szénsavas üdítőitalok és gyümölcslevek, cukorral vagy mézzel édesített teák, kávé
Segítségre van szükség? Íme, egy mintaétrend
Mintaétrend körülbelül 160 gramm szénhidráttartalommal:
Étkezés | Élelmiszer | Mennyiség | Szénhidrát-tartalom (gramm) |
Reggeli: | Málnatea édesítés nélkül | 200 ml | |
Főtt virsli | 60 g | ||
Mustár | 30 g | ||
Barna kenyér | 60 g | 30 | |
Tízórai: | Házi gyümölcsjoghurt | ||
Eper | 150 g | 10 | |
Natúr joghurt | 150 g | 7,5 | |
(Stevia édesítőszer) | |||
Ebéd: | Brokkolipüré leves | ||
Liszt | 10 g | 7 | |
Zsemlekocka | 10 g | 7 | |
Fűszeres csirkemell | |||
Cukkinis spagetti | |||
Durumtészta | 40 g | 30 | |
Cukkini | 100 g | ||
Uzsonna: | Körte | 100 g | 12 |
Vacsora: | Zsírszegény tej | 200 ml | 10 |
Zöldséges melegpástétom | |||
Vegyes zöldség | 60 g | 5 | |
Árpapehely | 10 g | 6 | |
Teljes kiőrlésű zsemle | 1 db | 25 | |
Pótvacsora: | Korpovit keksz | 5 db | 15 |
Összesen: |
|
| 164,5 |
Kereső Megkeresheti az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmát keresőnkben
Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember