A terhesség 6. hete

WEBBeteg
frissítve:

Gyakori, hogy ilyenkor a kismama a hormonális változásokat már határozottan érzékeli. A mellérzékenység, a gyakori vizelési inger, a kimerültség megviselhet, és ha eddig nem tapasztaltál reggeli rosszullétet, most az is jó eséllyel jelentkezik. Mindennek oka az, hogy a növekvő baba agya, idegrendszere, szíve és egyéb szervei gyorsan fejlődnek.

6. hét

Trimeszter: első
Hátralévő hetek száma: 34

Mi történik veled a 6. héten?

A baba fejlődésével egyre több ösztrogén és hCG hormon termelődik a szervezetedben. A hCG szintje 2-3 naponta megduplázódik, mennyisége a 10. héten éri el a csúcspontját. Ez a terhes nők 80%-ánál émelygést és hányást okoz. A reggeli rosszullét elnevezés kissé megtévesztő, hiszen egyeseknél délután, éjszaka vagy akár egész nap jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek. Ne aggódj, nem tart túl sokáig ez az időszak, a legtöbb várandósnál a 14. hét után elmúlnak ezek a panaszok. Ugyanakkor jó tudnod arról is, hogy minden 300. várandós nőnél jelentkezik az úgynevezett vészes terhességi hányás (hyperemesis gravidarum), ami hosszú ideig tartó émelygést és hányást jelent, kevés tünetmentes időszakkal. Ha arra gyanakszol, hogy nálad is ez az eset, beszélj orvosoddal, mert ebben az esetben fennállhat a kiszáradás veszélye, amelyet kezelni szükséges!

Az émelygés és a hányás nem az egyedüli ok, ami miatt gyakrabban látogatod a mosdót. Érdekesség, hogy a várandósság ideje alatt a szív által pumpált vér mennyisége 30-50%-kal nő. Ez a növekedés a 6. héten kezdődik, és a 16-28. hét között éri el a csúcsát. A vesékbe érkező megnövekedett vérmennyiség miatt gyakrabban kell pisilned is. Ráadásul a húgyhólyag közvetlenül a méh előtt helyezkedik el, a méh pedig, ahogy nő, egyre inkább nyomja a hólyagot, ami gyakori vizelési ingert okoz.

Mi történik a babával a 6. héten?

Noha az embrió a terhesség 6. hetében még alig több mint 1 cm, és még nem hasonlít egy babához, már két különálló fekete folt található a gyorsan fejlődő fej két oldalán. Ezek az optikai hólyagok, melyekből később a szemek lesznek. Ezzel egyidejűleg az orr, a fül, az állkapocs is formálódni kezd, a kezek és lábak csírája is megjelenik, valamint az emésztőrendszer és a légzőrendszer kialakulása is kezdetét veszi.

A legizgalmasabb fejlődés ezen a héten, hogy egy vaginális ultrahang vizsgálat valószínűleg képes felismerni a magzati pólust, amely a magzati sejtek gyűjteménye, a fejlődő baba legkorábbi vizuális bizonyítéka.

Terhességi vizsgálat

Noha a várakozás nehéz lehet, valószínűleg már csak 3 hét van az első nőgyógyászati vizsgálatig. Ugyanakkor, ha korábban volt már vetélésed, vagy ha hüvelyi vérzést tapasztalsz, valószínű, hogy már most korai ultrahangos vizsgálatra küldenek. Bár a pecsételő vérzés normálisnak tekinthető ebben az időszakban, ha a vérzés sok vagy vérrögös és görcsölsz, fordulj orvoshoz!

Mire figyelj ezen a héten?

Ha sokszor kell pisilned, az valójában jó hír, és azt jelenti, hogy elég hidratált vagy, ami fontos szerepet játszik a placenta kialakulásában. Törekedj arra, hogy legalább napi 8-12 pohár vizet fogyassz! Ha nem jársz gyakrabban a mosdóba a szokásosnál, az annak a jele lehet, hogy több folyadékra van szükséged, vagy figyelmen kívül hagyod a szervezeted jelzéseit.

Bár az állandó vizelési inger kellemetlen lehet, fontos, hogy ne tartsd vissza sokáig! Ugyanis akkor, ha a vizelet túl hosszú ideig van a húgyhólyagban, nagyobb az esélye a baktériumok megtelepedésének, és a húgyúti fertőzéseknek. A 6. terhességi héttől fokozott a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázata.

A hányinger és hányás csökkentésében az alábbiak segíthetnek:

  • A napi háromszori étkezés helyett egyél gyakrabban kevesebbet.
  • Reggel, közvetlenül ébredés után még az ágyban ülve majszolj egy kis gyömbéres kekszet.
  • Kerüld a meleg helyeket, mert a kimelegedés fokozza az émelygést.
  • Ne feküdj le közvetlenül étkezés után.

Kutatások szerint a gyömbér biztonságos, hatékony és olcsó módja a terhességi émelygés és hányás kezelésének, akár nyersen, akár kandírozott változatban vagy teaként. Ha azonban úgy tűnik, semmi sem használ, kérj orvosodtól hányingercsillapító készítményt. Ha a hányinger miatt egy-egy étkezést kihagysz, az még nem árt a babának, inkább arra figyelj, hogy megfelelően hidratált maradj!

A fizikai kellemetlenségek mellett a terhességi rosszullét lelkileg is megterhelő lehet, hiszen olyankor jelentkezik, mikor a kismamák általában még nem akarják elárulni a várandósságukat, ez azonban megnehezíti a segítségkérést vagy mások számára a helyzet megértését.

Különleges óvintézkedés

A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzés a várandósság során. Mivel a húgyúti fertőzés tünetei (pl. gyakori és sürgető vizelési inger) a terhességgel együtt járó tünetek, sokan nem is gondolják, hogy esetleg húgyúti fertőzésük van. Fontos odafigyelni az egyéb tünetekre is, mint a fájó, égető vagy kellemetlenség érzet vizelés közben, a véres vagy nyálkás, esetleg kellemetlen szagú vizelet. Ha az említett tüneteket tapasztalod, fordulj orvoshoz, mert bár a húgyúti fertőzés nem okoz születési rendellenességeket, de kezeletlenül komoly veseproblémává válhat, ami növeli a koraszülés kockázatát.

Közelgő orvosi vizsgálat

Az első terhességi vizsgálat időpontja közeleg, ezért készülj fel egy pár olyan adattal, amire az orvos az első vizsgálatnál kíváncsi lehet. Ezek általában az alábbiak:

  • Utolsó menstruáció első napja
  • Korábbi terhességek, szülések és az azokkal kapcsolatos főbb tudnivalók
  • Korábbi vetélés, terhesség megszakítás ideje
  • Családi egészségtörténet (tied és a partneredé), beleértve a születési rendellenességeket, korai csecsemőhalált és az örökletes betegségeket is
  • Az általad szedett vényköteles és vénymentes gyógyszerek, étrend-kiegészítők neve
  • Információk a gyógyszerallergiádról, ha van ilyen
  • Korábbi műtétek, egészségügyi problémák

Írd össze a saját kérdéseidet is, amikre választ szeretnél kapni.

Mit kell tudni a partnerednek?

Amennyiben cicátok vagy kutyátok van, fokozott elővigyázatosság szükséges a részedről, ezért az alom takarítását, az ürülék felszedését a terhességed ideje alatt bízd a párodra. Ennek oka, hogy a háziállatok ürüléke a Toxoplazma gondii nevű parazitával lehet fertőzött, ami súlyosan károsíthatja a babát.

Jó tudnod

  • Folytasd a magzatvédő vitamin szedését.
  • Növeld a napi vízfogyasztásod 8-12 pohárra.
  • Szerezz be hányingercsillapító készítményt.
  • Kezdj egy terhességi jegyzetfüzetet írni, ahova feljegyezhetsz minden fontos részletet, adatot, kérdést.
  • Kérdezzétek meg a családtagokat a családban öröklődő betegségekről.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 5. hét Következő hét – 7. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.