Tanácsok derékfájós kismamáknak, gyógyszer nélkül

Dr. Szilassy Tekla
szerző: Dr. Szilassy Tekla - WEBBeteg
megjelent:

26 hetes terhes vagyok, és 4-5 hete nagyon fáj a derekam. Korábban, a terhesség előtt is volt már hasonló problémám, akkor fájdalomcsillapító és izomlazító szokott használni, de most nem merek gyógyszert szedni. Érdekelne, van-e valamilyen alternatív megoldás, mert még csak most kezd nőni a pocakom – mi lesz később?

Gyakori probléma a terhességi derékfájás

A derékfájás gyakori megkeserítője az egyébként boldog hónapoknak - a kismamák több mint felénél előfordul, leggyakrabban a második trimeszterben kezdődik.

A méh növekedése, a megváltozott és folyamatosan változó testsúlyeloszlás, ezáltal a megváltozott testtartás tehet arról, hogy a hát és deréktáji tartóizomzat nagyobb terhelésnek lesz kitéve, emiatt ég, sajog, tompán-húzóan fáj. Mivel a pocak, és annak súlya nő, előrehúzza az ágyéki gerincszakaszt, amelyet izmaink egyensúlyoznak ellenirányba. Ráadásul a várandósság alatti hormonális változás is az izmok, inak megnyúlásának, ellazulásának kedvez – ezáltal komoly izommunkát igényel megtartani a helyes egyensúlyt.

Ha a fájdalom nem sugárzik a lábak felé, akkor feltételezhetjük, hogy „csak” ezek a túlterhelt, feszülő izmok okozzák panaszát – az alsó végtagokba sugárzó, villanó fájdalom már alapos ok egy szakorvos felkeresésére.

Fájdalomcsillapító nélkül is sokat tehet a fájdalom ellen

Tudnia kell, hogy a fizikai megterhelés, a feszültség, a stressz, a hideg súlyosbíthatja a derékfájást, így ezek kerülendőek. A járáshoz válasszon alacsony sarkú cipőt, mind a magas, mind a teljesen lapos ronthat a helyzetén. Ne lehajolva emeljen, hanem hajlított térddel vagy guggolva – de legjobb, ha a nehéz dolgok emelését átmenetileg másra hagyja.

Ügyeljen a helyes testtartásra, a kényelmes ülésre, fekvésre. A hosszabb üléshez javaslom a gimnasztikai labdát, ami nagyon kényelmes és egyben hátizom-tornásztató is lehet. Ha széken ül, egy párnával támassza meg a deréktáji részt és az enyhe terpeszben tartott lábai érjék a talajt. Alváshoz kemény ágyat válasszon, a legkényelmesebb az lesz, ha oldalfekvésben felhúzott lábai közé párnát tesz. A helyes testtartást segíti és fájdalmat is csillapít a taping módszer – a gyógytornászok, orvosok által használt széles szalagokat a fájdalmas izomzatra és a feszülően fájó keresztcsonttáji ízületre ragasztják – ezzel kezelésenként 3-5 napra jelentős megkönnyebbülés érhető el – a módszer a terhesség alatt bármikor alkalmazható.

Míg régebben tiltották a kismamák masszázsát, félve, hogy az előidézett vérbőség vetélést, vagy szülésindulást okoz, ma már megengedőek vagyunk – óvatos, időnkénti masszázs kifejezetten jót tehet a feszes kötegként erőlködő izmoknak.

Bár ha fáj a dereka, jól esik átmenetileg nap közben is lepihenni, a mozgást se hagyja abba. Nagyon hasznos lehet a folyamatosan végzett terhestorna, gyógytornász által javasolt gyakorlatok, a jóga, az úszás. Jót tehet a meleg fürdő, de túlzásba vinni természetesen ezt sem szabad.

Ha már a javasolt lehetőségeket mind kimerítette, és panaszai fokozódnak, szóba jöhet fájdalomcsillapító szedése is, ehhez kérje ki kezelőorvosa véleményét. A terhesség alatt szedett gyógyszer sosem teljesen veszélytelen, a legbiztonságosabbnak a paracetamol tartalmú szereket írják le.

Boldog, komplikáció és derékfájásmentes várandósságot kívánok!

Lásd még További terhességi fájdalmak, panaszok

Dr. Szilassy tekla reumatológusWEBBeteg
Szerző: Dr. Szilassy Tekla, reumatológus és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

Cikkajánló

A derékfájás lehetséges okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Derékfájás
Az egyszerű derékfájás legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel komolyabb betegségek tünete is lehet.
Visszértágulat
Visszértágulat

Komoly szövődményeket is okozhatnak.

Bőrgombásodás
Bőrgombásodás

Milyen testrészeket érinthet?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.