Ikerszülésnél nagyobb a szülés utáni depresszió kockázata

MTI
megjelent:

Az ikreket világra hozó nőknél az egy babát szülőkhöz képest 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel találtak depressziót kilenc hónap elteltével - jelentették be a Pediatrics című szaklap szerdán megjelent számában közölt tanulmányukban amerikai kutatók.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem orvosai megjegyzik, hogy a nagyobb kockázatú terhesség és a többszörös szülés is stresszel telt életesemény. "A több csecsemő gondozásával járó különleges követelmény nagy mértékű szülői stresszt, fáradtságot és szociális elszigetelődést eredményezhet" - hangsúlyozta Yoonjoung Choi, a kutatás vezetője.

Choi kutatócsoportja az Egyesült Államokban elvégzett, korai gyermekkort vizsgáló átfogó felmérés adatait elemezte. 7293 egyszeres- és 776 ikerszülés után lévő nő szerepelt a tanulmányban kilenc hónappal 2001-es szülésük után.

Az ikreket szülő nők 19 százalékánál jelentkeztek közepes vagy súlyos depressziós tünetek, míg az egy gyereket szülő nők 16 százalékánál. A teljes elemzés azt mutatta, hogy depressziós tünetei 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak a többszörös szülés után lévő nőknek, mint azoknak, akik egyszerre egy babát hoztak világra.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.