Az anya étrendje hatással lehet a baba allergiájára
Ha a kismama a terhesség alatt sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, azzal csökkentheti a születendő gyermeknél bizonyos allergiák kialakulásának kockázatát – állítja egy japán tanulmány.
A zöld és sárga színű zöldségek, citrusfélék és a béta karotinban gazdag (általában piros vagy narancs színű) zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségű fogyasztása a terhesség alatt, csökkenti a születendő gyermeknél az ekcéma kialakulásának kockázatát – állítja Dr. Yoshihiro Miyake, a Fukuoka Egyetem orvosa.
Az E-vitaminban magas ételek, mint például a sötétzöld zöldségek, a nehéz légzést kockázatát csökkenti a babáknál. A béta karotin és az E-vitamin csak kettő a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható antioxidánsok közül, melyek egészségünkre gyakorolt pozitív hatása köztudott.
Az asztma tünetei |
A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást megakadályozhatja. |
Azonban a kismama antioxidáns bevitelének a születendő gyermekre gyakorolt hatásának vizsgálata még fejlődő tudományág – mondta Miyake, aki kutatása során 763 terhes nő zöldség és gyümölcsfogyasztását és gyermekeik korai allergiáit vizsgálta.
A nők átlagéletkora 30 év volt, és a terhesség 17. hetétől kísérték őket figyelemmel. Azt tapasztalták, hogy azoknak az anyukáknak a gyermekei, akik a terhesség alatt jelentősen több zöld és sárga zöldséget, citrusfélét vagy béta karotin tartalmú élelmiszert fogyasztottak, kevésbé voltak kitéve az ekcéma kockázatának.
A kutatók minden kismamának ajánlják a béta karotin, E-vitamin és egyéb antioxidánsok bevitelét az allergiák kockázatának megelőzésére, noha hozzáteszik, hogy ebben a témában még számos kutatásra van szükség.
(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: yahoo; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)