Gyakoribb a koraszülés a túlsúlyosak között

Medipress
megjelent:

A túlsúlyos illetve kövér édesanyák gyakrabban hoznak világra koraszülött (a 37. terhességi hétnél fiatalabb) magzatot, derül ki a British Medical Journalból. Jó lenne, ha ezt az érintettek is tudnának, így megpróbálkozhatnának az ideális testsúly elérésével még a teherbeesés előtt.

A túlsúly illetve kövérség az egyik legfontosabb kockázati tényező a terhesség során, mellyel a fejlett, és néhány fejlődő országban is szembe kell nézni. Angliában a terhesek 33 százaléka túlsúlyos vagy kövér.

Indiában 26 százaléka a terheseknek túlsúlyos, további 8 százalékuk kövér, míg Kínában 16 százalék a túlsúlyosak és kövérek aránya. A csecsemőkori halálozás és megbetegedés leggyakoribb oka a koraszülés( a terhesség 37. hete előtti szülés) és az alacsony születési súly ( kevesebb, mint 2500 gramm).

A koraszülött gyerekekről
A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével járhat. A koraszülött gyerekekről

Még mindig nem ismert az ok-okozati összefüggés az édesanya testsúlya, a koraaszülés és az alacsony születési súly között. Kanadai kutatók 84 korábbi közleményt összesítettek, melyben egyszeres terhességek szerepeltek fejlődő és fejlett országokban. 30 százalékos kockázatnövekedést tapasztaltak a koraszülés gyakoriságában a túlsúlyosak és kövérek között.

Minél kövérebb valaki, a kockázat annál nagyobb, a nagyon kövérek között a koraszülés 70 százalékkal gyakoribb, mint a normál súlyúak között. Szintén megnő a 33. hét előtti koraszülések gyakorisága a kövérek között. Minél kövérebb valaki, annál nagyobb ennek a valószínűsége, a nagyon kövérek között 82 százalékkal nagyobb a kockázat, mint a normál súlyúak között.

Bár az alacsony születési súllyal született újszülöttek aránya kisebb a túlsúlyos édesanyák között, különösen a fejlődő országokban, ez a különbség megszűnt. A klinikusoknak fontos tudniuk, hogy a túlsúly nem véd meg az alacsony születési súlytól, ilyen esetekben is el kell végezni a szükséges vizsgálatokat.

A túlsúlyos hölgyeknek fontos tisztában lenniük megnövekedett kockázatukkal, hogy mindent elkövethessenek annak érdekében, hogy testsúlyukat még a terhesség előtt normalizálják.

(medipress)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.