Terhesség és aszpirin

Medipress
megjelent:

A terhesség alatti kis mennyiségű aszpirin adagolása segíthet megelőzni a magas vérnyomásból adódó komplikációkat, állítja az angliai és walesi Általános Orvosi Szolgáltatások Fizetési Tanácsa által összeállított szakértői útmutató.

A Független Brit Szakmai Intézet (NICE) szerint a magas vérnyomás szövődményeinek kitett várandós anyáknak a 12. héttől van szükségük aszpirinre (acetilszalicilsav), egészen a szülésig.

A statisztikák szerint az első gyermeküket váró anyák 5 százalékánál alakul ki ez a veszélyes állapot, a szülésznők szerint pedig egyre bővülhet a betegek köre, mivel sok nő halogatja későbbi életkorig a gyermekvállalást, ráadásul rengeteg a túlsúlyos is köztük. Ez a két legfőbb faktora a terhességi magas vérnyomás kialakulásának. A terhességi magas vérnyomás vezethet koraszüléshez, halvaszüléshez, vagy a babák súlya elmaradhat az átlagostól.

Az alacsony dózisú aszpirint (75 mg) nem adják rutinszerűen a terhes nőknek, a NICE pedig reméli, hogy a tanács hatására következetes eljárásokat vezetnek majd be országszerte.

Fergus Macbeth, a NICE klinikai gyakorlati központjának igazgatója így nyilatkozott: “A hipertenzió, vagy magas vérnyomás meglehetősen gyakori, a terhesség során bármikor kialakulhat. Ha nem kezelik megfelelően, az súlyos következményekkel járhat. Ezért olyan fontos, hogy a kismamák, vagy akik gyermeket terveznek, esetleg már szerepel hasonló a kórelőzményükben, vagy a kockázati csoportba tartoznak, azok gondos és körültekintő gondozásban részesüljenek a problémák megelőzése végett.”

Nem minden gyógyszer szedhető, az aszpirin igen

Dr. Margaret Macdonald, az Action on Pre-eclampsia nevű alapítvány elnöke elmondta: “A várandós anyák nem szívesen szednek be semmilyen gyógyszert. Ez az útmutató biztosítja őket arról, hogy az aszpirin szükség esetén jól beválik a magas vérnyomás ellen, továbbá elősegíti, hogy a háziorvosok, tanácsadók és szülésznők mindenhol alkalmazzák ezt a gyakorlatot.

”Az útmutató figyelmeztet arra, hogy a nők ne kapjanak terhesség alatt ACE-inhibitorokat és angiotenzin-blokkolót, mert ezek növelik a veleszületett rendellenességek kialakulásának kockázatát. Arra is felhívja a leendő anyák figyelmét, hogy a csökkenett sófogyasztás nem előzi meg a terhességi magas vérnyomást.

A magas vérnyomásban vagy pre-eklampsziában szenvedő nőknek kórházi megfigyelésre és kezelésre van szükségük a NICE szerint. Néhány esetben a terhesség korábbi befejezése is szóba kerül. A szakemberek szerint még mindig nem áll rendelkezésre szűrővizsgálat, kezelés vagy gyógymód a pre-eklampsziára.

Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek
A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Azonban a veszélyt gyakran mi magunk is okozhatjuk. Terhesség alatt oda kell figyelni arra, hogy milyen gyógyszereket viszünk be szervezetünkbe! Mit szabad és mit nem? Gyógyszerszedés terhesség idején

(Medipress)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.