Húgyúti fertőzések férfiaknál - Ritka, de fájdalmas

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya frissítve:

Férfiaknál is kialakulhatnak húgyúti fertőzések és húgyhólyaggyulladás. Noha ritkábban fordulnak elő, mint nőknél, ezen betegségek lefolyása súlyosabb is lehet. A házi gyógymódok az estek többségében önmagukban nem elegendők, ezért a tünetek észlelésekor ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni, és mielőbb megkezdeni az általa javasolt terápiát.

A húgyúti fertőzések férfiaknál többek között azért is jelentenek komoly gondot, mert a fertőzés könnyen átterjedhet a prosztatára, ezzel prosztatagyulladást okozva. A baktériumok a húgycsövön keresztül jutnak a szervezetbe, és nem csak a húgyhólyagig juthatnak el, hanem elérhetik a prosztatát is.

Mi okozhatja férfiak esetében a húgyúti fertőzéseket?

A férfiak húgyúti fertőzéseinek számos oka lehet. A húgyhólyag nem megfelelő ürülése, ami elsősorban idősebb férfiaknál fordul elő, kedvez a húgyúti fertőzéseknek. A húgyhólyagban rekedt vizelet fertőzések kialakulásához vezethet. A vizelet elégtelen ürülésének oka gyakran a prosztata megnagyobbodása, ami lehet jó vagy rosszindulatú. A prosztata jóindulatú megnagyobbodása egy bizonyos kor felett sok férfit érint. A gyenge immunrendszer, a hosszabb ideig tartó üldögélés hideg aljzaton, és a hiányos higiénia, például közösülés után, szintén okozhat húgyúti fertőzéseket.

Erős fájdalom

Az érintett férfiak heves fájdalomról számolnak be. A prosztatagyulladás erős betegségérzettel jár. A vizeletürítéskor jelentkező erős égő érzés mellett gyakori a láz, az alhasi fájdalom, illetve a vesetáji és medence körüli fájdalom.

Komplikációk, hosszadalmas betegség

Ha a prosztatagyulladást hosszabb időn keresztül nem kezelik, a gyulladás átterjedhet a vesére és a vesemedencére is. Súlyos esetben akár vérmérgezéshez is vezethet. Az ilyen fertőzések gyakran nagyon komplikáltak. Láz, erős rosszullét kíséri ezeket, és hosszadalmasak.

Prosztatagyulladásnál a házi gyógymódok nem válnak be

A húgyhólyag gyulladása esetén célszerű sok folyadékot fogyasztani. Ez a húgyúti fertőzésekre is vonatkozik. A patikában kaphatók, kifejezetten húgyhólyaggyulladás, illetve húgyúti fertőzések esetén fogyasztandó gyógyteák. A sok folyadék fogyasztása azonban önmagában nem elegendő, csupán egy fontos szabály, amire ilyenkor fokozottan kell figyelni. A húgyúti fertőzések tüneteinek észlelésekor mihamarabb orvoshoz kell fordulni, hogy a megfelelő terápiát alkalmazva megelőzhetőek legyenek az olyan súlyos szövődmények, mint a prosztatagyulladás és a vese-, illetve vesemedence-gyulladás, és nem utolsósorban azért is, hogy megszűnjenek a kellemetlen tünetek.

A prosztata gyulladása esetében házi gyógymódokkal és a növényi készítményekkel gyakorlatilag semmiféle javulás nem érhető el. Az esetek többségében a prosztatagyulladás kezelésére antibiotikum kúra javasolt.

Mivel a tüneteket rosszindulatú prosztatamegnagyobbodás, prosztatarák is okozhatja, nagyon fontos, hogy mielőbb urológus szakorvoshoz forduljon, már az első tünetek jelentkezésekor!

Előzze meg a fertőzéseket!

Hangsúlyozni kell, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon, naponta két liter az ajánlás, illetve fizikai aktivitástól, és hőmérsékleti viszonyoktól függően ennél többre is szükség lehet. Vese- és szívbetegségben szenvedők kérjék ki ezzel kapcsolatban orvosuk véleményét! Fontos továbbá, hogy melegen tartsa az alhasi régiót, ne üljön le hideg padokra, hideg székekre, kőre! Ügyeljen a megfelelő higiéniára!

Ezt olvasta már? Húgyúti fertőzés műtét után

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; www.mydoc.de
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

Cikkajánló

Húgyúti fertőzések - Jellemző tünetek, kezelési tanácsok

Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
Húgyúti fertőzés
A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, a nők többsége tapasztalja meg egy alkalommal, vagy visszatérő jelleggel. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.