Herefüggelék-csavarodás

szerző: Dr. Radványi Ádám
megjelent:

Gyermekkorban az akut heretáji panaszok leggyakoribb oka a herecsavarodás, herefüggelék-csavarodás (torsio appendices testis, appendix testis torsio) és mellékhere-gyulladás.

A fenti kórképek nagyon hasonló tünetekkel járhatnak, azonban a valódi herecsavarodás (heretorsio) akár néhány órán belül az érintett here elvesztésével járhat, így a differenciáldiagnosztika roppant fontos az adekvát kezelés megítélésében.

Mi az a herefüggelék?

A magzati fejlődés során a fiú- és lánygyermekek esetében a genitáliák eltérő telepekből (az úgynevezett Wolff-csőből és Müller-csőből) fejlődnek ki. Az ellentétes nemű telepek általában a fejlődés során elsorvadnak. A herefüggelék a Müller-cső (női ivartelep) borsnyi (átlagosan kb. 3 mm átmérőjű) fejlődéstani maradványa, ami általában a here elülső-felső pólusánál található a mellékhere feji része mellett. A herék kb. 92%-án megtalálható. Egy vékony nyéllel kapcsolódik a heréhez, ami könnyen lehetővé teszi a képlet megtekeredését. Ha a függelék megcsavarodik (torsio jön létre), a keringése károsodik, ennek következtében elhal. Ezt követően steril gyulladás során szívódik fel. Ez a folyamat egészen enyhe tünetektől kezdve nagyon súlyos panaszokat is okozhat. Mivel jelen tudásunk szerint a herefüggeléknek élettani funkciója nincs, ezért elhalása a kellemetlen tüneteken kívül maradandó egészségkárosodást nem okoz, azonban a valódi herecsavarodástól való elkülönítése rendkívül fontos.

Mi okozza a herefüggelék-csavarodást?

A herefüggelék megcsavarodásának oka ismeretlen. Leggyakrabban a pubertáskor előtt, 10 év körüli fiúbetegekben fordul elő. Amerikai tanulmányok szerint az akut heretáji fájdalommal sürgősségi ambulanciára érkező gyermekek 15-30%-ában a panaszokat a herefüggelék csavarodása okozza.

Tünetek – mikor forduljunk orvoshoz?

Az akut herefüggelék-csavarodás tünetei a következők:

  • egyoldali, fokozódó vagy hirtelen kezdődő heretáji fájdalom
  • a herezacskó pirossá válik, megduzzad, fájdalmas

Ezen tünetek jelentős átfedést mutatnak a valódi herecsavarodással, így a here elhalásának potenciális veszélye miatt sürgős orvosi vizsgálat javasolt.

Szisztémás tünetek ritkán társulnak, a hányinger és hányás általában a valódi herecsavarodás velejárója. Vizelési panaszokat pedig általában a mellékhere és a pénisz egyéb gyulladásos megbetegedései okoznak.

Diagnózis

A diagnózis fizikális vizsgálaton alapul. Herefüggelék-csavarodás esetén általában – a valódi herecsavarodással ellentétben – a here normális tapintatú, az ellenoldalinál nem magasabb állású. Az úgynevezett cremaster reflex (a belső combfél genitofemoralis idegének ingerlésével érhető el, ennek hatására az azonos oldali here megemelkedik) kiváltható. A herezacskó érintett oldala kifejezetten duzzadt, piros lehet. Gyakran a here felső pólusában tapintható a borsnyi, tömött tapintatú herefüggelék. Az esetek kb. 21%-ában a herezacskó vékony bőrén keresztül láthatóvá is válik a megtekeredett, kékesen elszíneződött appendix („blue dot” jel).

Ha a herecsavarodás lehetősége nem zárható ki biztonsággal, a herék keringésének megítélése céljából Doppler-ultrahangvizsgálat szükséges. Függelékcsavarodás esetén a herék keringése megtartott, emellett gyakran látszik a gyulladás következtében termelődött kis mennyiségű folyadék a hereburkok között. Gyakorlott radiológus esetenként a néhány milliméter átmérőjű függeléket is látótérbe tudja hozni. A módszer azonban nem 100%-os biztonságú.

Kezelés

A kezelés elsősorban konzervatív: ágynyugalom; a herék borogatása, felpolcolása; szájon át szedhető fájdalomcsillapító, nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer javasolt. A fájdalom és a duzzanat 5-10 nap alatt általában teljesen elmúlik, maradványtünet nélkül gyógyul.

Műtéti kezelésre két esetben kerülhet sor:

  • kifejezett panaszok, masszív gyulladásos jelek esetén a műtét gyorsan csökkenti a gyermek panaszait, így ez egy relatív műtéti javallat.

Minden esetben egyedileg mérlegelve, a szülővel és a gyermekkel egyetértésben kell megválasztani a legoptimálisabb kezelést.

A műtét általános anesztéziában (altatásban) történik. Műtői körülmények között a herezacskón ejtett kis metszésen keresztül előemeljük a herét, és eltávolítjuk a megcsavarodott herefüggeléket. Ilyen esetben az ellenoldali here feltárása nem szükséges. A beavatkozásnak lehetnek szövődményei, mint például a vérzés, melléksérülés, elhúzódó sebgyógyulás, illetve az altatásnak is van bizonyos szövődményrátája. A kockázat-haszon arány mindenképpen mérlegelendő. A kórházi bentfekvés hossza a gyulladás mértékétől, a gyermek általános állapotától és az esetleges szövődményektől függ. Komplikációmentes esetben a gyermek akár már a műtét után 6 órával otthonába bocsájtható.

Utánkövetés

Műtét után a herezacskó még néhány napig duzzadt lehet. Testnevelés alól 2-3 hétig felmentés javasolt. A kórkép nem igényel rendszeres gyermeksebészeti utánkövetést.

Műtét után mikor forduljunk orvoshoz?

  • Láz
  • Hasi fájdalom
  • Heretáji fájdalom
  • Gyógyszerre nem szűnő fájdalom
  • Piros, duzzadt, váladékozó seb esetén, vagy
  • Ha bármilyen további kérdése, aggálya van.

Tovább Mellékhere-gyulladás

Dr. Radványi Ádám gyermeksebész szakorvosjelöltSzerző: Dr. Radványi Ádám gyermeksebész szakorvosjelölt
Lektorálta: Dr. Sasi-Szabó László gyermeksebész szakorvos, Debreceni Egyetem

Cikkajánló

A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Here
A here, a mellékhere vagy a prosztata akut gyulladása az egész szervezetet megterheli. Általában magas lázzal, hidegrázással, gyengeséggel, levertséggel, étvágytalansággal jár, és megfelelő kezelés nélkül könnyen krónikussá válik.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.