Herevízsérv - Okok, tünetek és kezelés

Dr. Benyó Mátyás
szerző: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - WEBBeteg
frissítve:

A herevízsérv (hydrocele) a herét körülvevő burkok között jelen lévő folyadék kóros felhalmozódása. Keletkezése után többnyire lassan, folyamatosan növekszik, és zavaró méreteivel okoz panaszokat. Cikkünkben a herevízsérv okairól, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről olvashat.

A fiúcsecsemők 10 százalékánál fordul elő születéskor. Ugyanakkor felnőtteknél is bármely életkorban kialakulhat a mellékherék (esetlegesen nemi úton terjedő betegségek által kialakult) gyulladása, vagy a herezacskó sérülése következtében.

Fontos, hogy bármiféle hereduzzanat észlelésekor azonnal forduljon urológus szakorvoshoz! Csak így lehet az esetleges rákos megbetegedést kizárni!

Ezt olvasta már? A hererák és tünetei

A herék anatómiája

A herék (páros szerv) a herezacskóban találhatók. Eredetileg a hátsó hasüregben (retroperitoneum) fejlődnek ki, ahonnan a magzati élet alatt szállnak le, mely folyamat során a here a későbbi burkainak nagy részét a hasfal különböző rétegeiből (izmok, kötőszövetes lemezek) nyeri. Így a here külső rétegei a születés után ideális esetben az alábbi módon épülnek fel: Kívül a herezacskót (scrotum) bőr borítja. Ez alatt egy felületes, illetve egy mélyebb kötőszövetes réteg helyezkedik el, melyek között a herezacskó izomrétege helyezkedik el (musculus dartos). A hereszövet cérnaszerű csatornácskákból áll, melyet egy erős, tartós kötőszövetes lemez (tunica albuginea) fog össze. E lemez, illetve a dartos izomzat alatti lemez között található egy kettős réteg – tunica vaginalis (egyik a here felszínére, a másik a dartos réteg alatti kötőszövethez tapadva), mely között a here mozgását biztosító folyadék van. A tunica vaginalis egymással összefekvő felszíne hártyával borított, hogy megelőzze az összetapadást. Ezek a hártyák termelik, illetve szívják fel a herét körülvevő folyadékot.

Bővebben A férfi nemi szervek anatómiája

A herevízsérv kialakulásának okai és a tünetek

Ha ennek a folyadéknak a háztartása felborul – például gyulladást, sérülést, vagy akár egy herevisszér-tágulat-műtétet követően – akkor a mennyisége felhalmozódhat. Ilyen módon néhány decilitertől akár több liter „víz” is összegyűlhet a here körül. Ez általában lassan (akár évek alatt) alakul ki, legtöbb esetben közvetlen fájdalmat nem okoz, de a növekvő herezacskó kellemetlen lehet. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a rosszindulatú heredaganat is jelentkezhet fájdalmatlan herezacskó-növekedés formájában, tehát ilyen tünetek esetén minden esetben minél hamarabb andrológushoz vagy urológushoz kell fordulni. A herevízsérv is okozhat szövődményeket, mely bevérzés, hegesedés, gyulladás vagy a here nyomásfokozódása kapcsán alakulhatnak ki.

Hogyan diagnosztizálható a herevízsérv?

A kivizsgálása egyszerű, a fizikális vizsgálat mellett a here ultrahangos vizsgálata egyértelműen megmutatja a herevízsérvet. További vizsgálatok csak néhány szövődményes esetben válnak szükségessé a diagnózis felállításához.

Hogyan kezelhető a herevízsérv?

A herevízsérv leszívása jellemzően nem eredményez tartós megoldást a problémára, a folyadék egy idő után újratermelődik. A megoldást legtöbb esetben a műtéti beavatkozás jelenti. Ilyenkor a folyadék mellett a folyadékot termelő burkot is részlegesen vagy teljesen el kell távolítani, mely megakadályozza a herevízsérv kiújulását. A herék az operáció után kissé kitapadhatnak a herezacskóhoz, mely tartós problémát jellemzően nem okoz.

Amennyiben a hezevízsérv tartósan fennáll, bevérzett, gyulladt, heges területeket tartalmaz, úgy a műtét is technikailag több felkészülést igényel a here megkímélésének érdekében, főleg fiatal, fertilis korú páciens esetén.

A műtétet követő első héten tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, illetve ajánlatos herekötő viselése. Jeges borogatás segít a műtét utáni duzzanat és fájdalom csökkentésében. Az átlagos gyógyulási idő 3-4 hét.

Mielőbb forduljon orvoshoz!

Bárki, aki a herezacskó növekedését észleli, forduljon minél hamarabb szakemberhez, hiszen egy nem fájdalmas vizsgálattal pillanatok alatt kideríthető, hogy milyen probléma sejthető a tünet hátterében.

Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus

Cikkajánló

A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Here
A here, a mellékhere vagy a prosztata akut gyulladása az egész szervezetet megterheli. Általában magas lázzal, hidegrázással, gyengeséggel, levertséggel, étvágytalansággal jár, és megfelelő kezelés nélkül könnyen krónikussá válik.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Dr. Radványi Ádám
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.