Húgyúti fertőzést okozhat a katéter

MTI
megjelent:

Nemcsak az urológiai osztályon, hanem sok más kórházi részlegen is a betegek nem kis hányadát ápolják úgy, hogy átmenetileg hólyagkatétert viselnek.

Amerikai szakemberek vizsgálattal igazolták, ha a kórházi személyzet figyel arra, hogy a katéter csak addig maradjon a betegben, amíg szükséges, a húgyúti fertőzések gyakorisága 52 százalékkal csökken.

A kórházi kezelésre szoruló betegeknek gyakorta van szükségük hólyagkatéterre. Ez sokszor elkerülhetetlen kényelmetlenség, de néha életmentő beavatkozás. Olyan betegségek is vannak, amelyek során a katétert nem lehet eltávolítani, ám legtöbbször ideiglenes megoldás.

Sajnos a hólyagkatéter időnként tovább bent marad, mint ameddig szükség van rá. Ez azért káros, mert növeli a húgyúti fertőzések esélyét. Számos, egyéb fertőzés veszélye is fokozódik, ráadásul a katéter megnehezíti a beteg mozgását, ami miatt gyakrabban fordulhat elő életveszélyes véralvadék keletkezése - és hát mindenképp igen kényelmetlen.

Jennifer Meddings és munkatársai áttekintették a szakirodalmat és összefoglalták a sokak számára fontos kérdés megoldási lehetőségeit. A tennivalókat a Clinical Infectious Diseases szakfolyóiratban ismertették: a fölöslegesen helyén tartott katéter eltávolítása csökkenti a beteg fertőzésének veszélyét, javítja életének minőségét, csökkenti az antibiotikus kezelés költségeit, és rövidebbé teszi a kórházi ápolás időtartamát.

Az amerikai kórházak most rendkívül érdekeltté váltak, mivel az idősek és a szegények számára segélyprogramként létrehozott állami biztosító nem téríti meg a gyógyintézeteknek az ilyen eredetű húgyúti fertőzések kezelésének költségeit, és ezt az elvet mind több magánbiztosító is követte.

Meglepő, de gyakran az orvosok nem figyelnek arra, hogy a katéter fölöslegesen van még a betegben, vagy nem szólnak a nővéreknek, hogy távolítsák el azt. Az amerikai kórházakban az ápolási utasítások a számítógépen keresztül történnek, úgyhogy most külön emlékeztető kerül azoknak a betegeknek a programjába, akiknél terv szerint a kezelés valamilyen fázisában a katéter kiszedését el kell végezni.

MTI

Cikkajánló

Húgyúti fertőzések - Jellemző tünetek, kezelési tanácsok

Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
Húgyúti fertőzés
A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, a nők többsége tapasztalja meg egy alkalommal, vagy visszatérő jelleggel. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.