Ödéma - Mi okozhatja?

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Az ödéma számos betegség előrehaladott stádiumában megjelenhet. Gyakran előfordul szívelégtelenség, elégtelen veseműködés, májbetegségek és fertőző betegségek mellett is.

A téma cikkei - Ödéma

2/1 Ödéma - Mi okozhatja?
2/2 A leggyakoribb ödémák kezelési lehetőségei

Mi idézi elő közvetlenül az ödémaképződést?

Ödéma (szövetközti vizenyő) akkor alakul ki, ha megbomlik a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének az egyensúlya. Ilyenkor a szövetek közötti térben vizenyő szaporodik fel. Az ödémát tehát elsősorban a folyadékot szállító erek – vénák, artáriák vagy nyirokerek – nem megfelelő működése idézi elő.

Ödéma lábszáron
Kép: Ödéma lábszáron

Az ödémák típusai

Megjelenése szerint lehet lokális (egy testrészre koncentrálódó) vagy generalizált (több testrészt vagy szervet érintő).

Generalizált ödémák

Az úgynevezett generalizált ödémákra jellemző a szimmetrikus elhelyezkedés. Ez azt jelenti, hogy a vizenyősödés a test mindkét oldalán közel azonos mértékben jelenik meg (pl. mindkét alsó végtag). Az esetek legnagyobb részében ezt a szív vagy a vese működésének zavara idézi elő.

Szíveredetű (kardialis) ödéma: Rendszerint szívelégtelenség előrehaladott stádiumaiban jelenik meg. Megdagadnak a bokák, alszárak, súlyosabb esetben akár a teljes alsó végtag. Kialakulhat a belső szerveknél is, így a májban, a tüdőben, sőt a gyomor- és bélrendszer szöveteiben is. Jellemzője, hogy nyugalmi időszakban, éjszaka több víz ürül a szervezetből, ami gyakori éjszakai vizelést tesz szükségessé. Az emésztőrendszeri ödéma emésztési zavarhoz, étvágytalansághoz, fogyáshoz vezethet.

Veseeredetű (renalis) ödéma: Elégtelen veseműködés esetén is felléphet ödémásodás. Veseeredet esetén leginkább az alszárakon, az arcon jelenik meg a vizenyősödés. A vese elégtelen működése előidézhet szívelégtelenséget és magas vérnyomást, tüdőödémát, sőt tudatzavart okozó agyi ödémát is.

Alacsony fehérjeszint miatt kialakuló (hypoproteinaemiás) ödéma: A vérben alacsony fehérjeszint kialakulhat csökkent fehérjebevitel vagy csökkent fehérjetermelés, csökkent fehérjefelszívódás vagy fokozott fehérjeürítés esetén. A fehérjetermelés csökken májelégtelenség esetén, a fehérjék felszívódásának csökkenése pedig kialakulhat pl. gyulladásos bélbetegségekben (Crohn-betegség) vagy lisztérzékenység esetén.

Az ödémásodás hátterében állhatnak ezek a betegségek

Az ödéma kezelése elsősorban a kiváltó ok kezelését jelenti. Az ödémával kapcsolatos gyakori betegségekről részletesen az alábbi linkekre kattintva olvashat:

Lokális ödémák

A nyirokerek károsodása (nyiroködéma)

A nyiroködéma (lymphoedema) a nyirokrendszer károsodásának talaján kialakuló lokális vizenyő. Az esetek nagy részében ez okozza a végtagok vizenyősödését, a kéz- és lábdagadást. A nyiroködéma a kézfejen, kézháton, továbbá az ujjakon, illetve lábujjakon jelenhet meg először, innen terjed ezt követően a csuklón át a karok, illetve a bokán át a combok irányába.

Oka, hogy a valamilyen ok miatt károsodott nyirokrendszer a szövetekből nem tudja elszállítani a nyirokköteles folyadékot, az felszaporodva helyi duzzanatot okoz. A nyiroködémára jellemző a kéz- és lábujjak hurkaszerű megvastagodása, a kézhát, lábhát cipószerű duzzanata, az ujjak tövében, csuklónál, bokánál mély, úgynevezett csecsemőráncok kialakulása.

Veleszületett nyiroködéma akkor alakul ki, amikor a fejlődés folyamán a megfelelő nyirokelvezető rendszer kialakulása elmarad. Szerzett nyiroködéma a nyirokcsomók, nyirokerek károsodása esetén alakul ki, aminek többnyire daganatos betegség vagy fertőzés, vagy nagy szövetroncsolással járó trauma az okozója.

További lehetséges okok a lokális ödémák mögött

Mélyvénás trombózis: A mélyvénás trombózisra klasszikus esetben a rövid idő alatt, előzmény nélkül kialakuló fájdalmas végtagduzzanat jellemző. Külső kompresszió okozta vénaelzáródás esetén is megjelenhet ödéma. Ilyet okozhat megnagyobbodott nyirokcsomó, például a combhajlatban lévő nyirokcsomó-duzzanat, amely az azonos oldali alsó végtag vizenyősödéséhez vezethet.

Terhesség alatt: Gyakran alakul ki alsó végtagi duzzanat terhesség alatt, ilyenkor a növekvő méh okozza az elvezető vénák kompressziója révén a tüneteket. Amennyiben csak lábdagadás jelentkezik, néhány mindennapos szokás beiktatása segíthet a panaszokon. Amennyiben azonban más testrészein is jelentkezik az ödéma, mindenképp forduljon orvoshoz!

Angioödéma: Nem öröklődő esetekben az angioödéma leggyakrabban súlyos allergiás reakcióként alakul ki, ezenkívül valamilyen gyógyszer vagy fertőzés okozhatja még a tüneteket. Angioödéma során a végtagokon, az arcon (szemek környéke, ajkak, nyelv) kialakuló duzzanatot piros kiütések kísérik, ám kialakulhat a gégében is, amely életveszélyes állapotot idézhet elő. Az öröklődő angioödéma egy enzim működésének zavarára vezethető vissza. Az ödéma ebben az esetben leggyakrabban a végtagokon, arcon, a nemi szervek környékén jelenik meg. A vizenyősödés változó intenzitással és gyakorisággal jelentkezik, spontán megszűnik.

Visszeresség: Visszértágulat okozta vénás elfolyási nehezítettség esetén is kialakulhat lokális ödéma. Az ödéma ilyenkor először a boka körül jelenik meg, majd a sípcsont felé húzódik. Kezdetben a bőr normális szerkezetű és színű, a folyamat előrehaladtával azonban kötőszövetes átalakulás indul. Ennek következtében barna pigmentáció, később lábszárfekély alakul ki.

A lipoedema főleg nőket érintő megbetegedés. Ilyenkor túlzott mértékű zsírfelszaporodás alakul ki a csípő, a comb, a lábszár területén, miközben a láb és a boka érintetlen marad. A lipoedema puha tapintatú, jellemző rá a bőr narancshéjszerű átrendeződése. Gyakran a nyiroködémával együtt jelenik meg.

Pajzsmirigyfunkció zavaraiban is van, hogy látunk pl. az arc vagy a szemek környékére lokalizálódó ödémát.

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.