Gyakori tévhitek és meglepő tények a veséről

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász megjelent:

Bár a vese létfontosságú és ismert szerveink közé tartozik, annak megbetegedéseivel kapcsolatos kérdések sokak számára mégis kevéssé ismert területnek számítanak. A legtöbb ember fel tud sorolni több tényezőt májunk, tüdőnk, emésztőszerveink egészségének megőrzéséhez, a vesék kapcsán ugyanakkor számos tévhit él a köztudatban.

Tévhit: Ha nincsenek vizeletürítési problémái, az azt jelenti, hogy a veséi egészségesen működnek.

Tény: A krónikus vesebetegség tünetei csak a betegség előrehaladott állapotában jelentkeznek, ezért sajnos sokan csak akkor kerülnek orvoshoz, amikor a vizeletmennyiség csökkenése már súlyos veseelégtelenséget jelez. A vesebeteg sokszor ugyan fáradtnak érzi magát, nehézségei vannak alvással, száraz a bőre, de ezek alapján kevesen gondolnak e létfontosságú szerv betegségére. A tünetek hiánya nem jelent garanciát arra, hogy valakinek nincs vesebetegsége, alapos orvosi vizsgálatokkal kell kizárni ennek lehetőségét.

Tévhit: A gyakori vizelés jó jel a vese egészsége szempontjából.

Tény: Az egészségesen működő vese képes a vizelet átmeneti tárolására a kiválasztott méreganyagok koncentrálásához. Ez a kapacitás beteg vesék esetén lecsökken. Valójában a gyakori vizelés az első tünete lehet annak, hogy valami nincs rendben a vesénkkel. Az elégtelenül működő vesék nem képesek a vizelet koncentrálására, ezért úgy termelnek jelentős mennyiségű vizeletet, hogy közben nem tudják eltávolítani a toxinokat. (Gyakori vizelést és szomjúságérzetet természetesen több más kórkép is okozhat, sőt sokszor nem is kell rendellenességet keresni a háttérben.)

Tévhit: A krónikus vesebetegség keveseket érint.

Tény: A krónikus vesebetegség rendkívül gyakori állapot, a veseelégtelenségből adódó szövődmények (például szív-érrendszeri betegségek) évente több embert ölnek meg, mint a mellrák és a vastagbélrák együttvéve.

Vese anatómiaTévhit: Minél több folyadékot iszunk, annál hatékonyabban szűri ki a vesénk a méreganyagokat.

Tény: A bőséges folyadékfogyasztás elengedhetetlen a szervezet hidratációjához és az élettani folyamatok megfelelő működéséhez. Kevés tudományos bizonyíték van ugyanakkor arra, hogy a szükségesen felüli vízmennyiség elősegítené a vese méregtelenítő funkcióját. A vese szűrő funkciójának hatékonyságát egy ponton túl nem befolyásolja az elfogyasztott vízmennyiség. A kulcs a veséink egészséges működése. Ha sokat iszunk, az a vizelet mennyiségét növeli meg, nem a vizeletbe kiválasztott méreganyagokét. (Természetesen bizonyos speciális helyzetekben – vesekövek, fizikai munka, meleg időjárás – szükséges az átlag fölötti vízfogyasztás, ám az ajánlotton felüli mennyiség már nem segíti elő a méreganyagok kiválasztódását.)

Részben tévhit: Az alkoholfogyasztás vesekárosodáshoz vezet.

Tény: Sok minden okozhat krónikus vesebetegséget, a leggyakoribbak a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A túl sok alkohol fogyasztása azonban a veséket nem, hanem inkább a májat károsítja közvetlenül. Az alkalmi és mérsékelt alkoholfogyasztásnak nem kell problémát okoznia, a vesék elbírják a kis mennyiségű alkoholt. A rendszeres fogyasztás ugyanakkor elősegítheti az elhízást, a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, amelyek már súlyosan károsíthatják a vesék működését.

Tévhit: A vesebetegség genetikai eredetű, ezért nem lehet megelőzni.

Tény: Sokan úgy gondolják, hogy a veseelégtelenséget nem lehet megelőzni, mert genetikai okokból alakul ki. Azonban a legtöbb esetben a vesebetegség elkerülhető. A vérnyomás kontrollálása, a vércukorszint egyensúlyban tartása a két kulcsfontosságú megelőző intézkedés, amelyekkel csökkenthető a betegség kockázata felnőtteknél. Ez támogatható az elfogyasztott sómennyiség korlátozásával, az alkoholfogyasztás visszaszorításával, a testsúlycsökkentéssel és a rendszeres testmozgással, előrehaladott esetben gyógyszeres terápiával.

Tévhit: Vesebetegség esetén mindig szükséges a dialízis.

Tény: Sokan talán emiatt a tévhit miatt nem gondolnak arra, hogy már elégtelenül működő vesével élnek. Tény ugyanakkor, hogy nem minden krónikus vesebetegségben szenvedő betegnek van szüksége dialízisre. Korai stádiumában általában testmozgással, étrenddel és gyógyszerrel kezelik a betegséget. Ezzel a megközelítéssel a legtöbb ember lassíthatja vagy megállíthatja a vesebetegség előrehaladását, normális életvitelt folytathat és nem válik szükségessé később sem dialízis. Ezért olyan fontos a vesebetegség korai felismerése és kezelése.

Fontos tudni

WEBBeteg logó

Források: 8 Common Myths Busted: Facts On Kidney (CK Birla Hospitals); Six Common Myths About Kidney Disease (National Kidney Foundation)
Lektorálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg

Cikkajánló

Epe egészsége
Epe egészsége

Mira gyógyvízzel az epe egészségéért! (x)

Epepangás
Epepangás

Mi okozza és hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.