Vesekőzúzás

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Ha a vesekő vizeletelfolyási akadályt és visszatérő panaszokat okoz, akkor el kell távolítani. A vesekőzúzás (lithotripsia) célja, hogy a vesekövek apróbb, a vizelettel távozó méretű kövekre essenek szét. Ennek jelenleg legkorszerűbb formája a lökéshullám-terápián alapuló vesekőzúzás, az ESWL kezelés.

Mikor van szükség vesekőzúzásra?

A vesekő, vesekövek leggyakrabban tünetmentesen bújnak meg a vesékben, azonban időnként fájdalmas tünetekkel hívják fel magukra a figyelmet. Az apró kövek általában spontán távoznak a vizelettel, gyakran tünetek nélkül, nagyobb kövek esetén jelenhetnek meg erős görcsök, véres vizelet is. Mi történik akkor, ha a vesekő eléri azt a méretet, amit nem tudunk kiüríteni? Ha a vesekő vizeletelfolyási akadályt, és visszatérő húgyúti fertőzéseket okoz, akkor azt el kell onnan távolítani.

A vesekő eltávolítására többféle lehetőség van, a módszer megválasztását befolyásolja a kő mérete, összetétele, elhelyezkedése, valamint a beteg általános állapota.

  • A legtöbb vesekő kalciumkő, amik nem oldhatóak fel, ezért eltávolításuk mechanikai úton történik.
  • A legnagyobb beavatkozást a nyílt műtét jelenti, ezt csak ritkán, jelentős méretű vagy másképp nem hozzáférhető kövek esetén használjuk.
  • Kisebb megterheléssel jár a percutan endoszkópos kőeltávolítás, amely során egy kisebb bemetszésen keresztül kívülről bevezetett csövön keresztül végezhető el a kövek eltávolítása.
  • A húgyutakban megakadt kő eltávolítható a húgycsövön keresztül felvezetett eszköz segítségével (ureteroszkópia).
  • A fentieken kívül rendelkezésre áll a vesekőzúzás, amelynek során a nagyobb kövek kisebb, a vizelettel távozó darabokra esnek szét. Ennek egy legkiválóbb, az elmúlt évtizedben elterjedt, noninvazív (tehát testüreg megnyitásával nem járó) technikája a lökéshullám-terápia (ESWL).

Vesekőzúzás ESWL eljárással

Az ESWL (extracorporalis lökéshullám-litotripszia) kezelés a lökéshullámok segítségével történő vesekőzúzás. Leghatékonyabban a puhább (Ca-oxalát dihidrát, Ca-foszfát) kövek esetében végezhető, a kezelést igénylő veseköves esetek több mint háromnegyedénél alkalmazható az eljárás.

Felnőttek és gyermekek lökéshullámmal történő vesekőzúzására egyaránt van lehetőség, kevés mellékhatással jár. Felnőttek esetén ébren, általában helyi érzéstelenítés nélkül, gyermekek esetében altatásban történik a beavatkozás.

ESWL kezelés előtt szükséges meggyőződnünk arról, hogy valóban van-es vesekő, ha igen, hol mennyi és mekkora. Ehhez rendelkezésre állnak különböző vizsgálatok: natív röntgen, hasi ultrahang, pontosabb képalkotás elérésére intravénás pyelographia is kérhető, ezen felül szükséges labor vizsgálat (vérkép, INR, vesefunkció és ionszintek), valamint vizeletvizsgálat. Ezen vizsgálatok eredményének függvényében végezhetik el a vesekőzúzást.

A vesekőzúzás menete

A lökéshullámmal történő vesekőzúzás előtt feltétlenül szükséges az esetlegesen szedett vérhigító gyógyszerek abbahagyása, mert a zúzott kövek távozása felsértheti a húgyutak nyálkahártyáját, ami vérzésforrás lehet.

Az eljárás során a betegek háton fekvő pozícióban az ESWL kezelőasztalon fekszenek. A készülék egy rugalmas párnaszerű része érintkezik a hasfallal, melyen keresztül a nagy energiájú lökéshullámokat ultrahang, vagy röntgen célzás segítségével a kezelni kívánt kőre fókuszáljuk. A kőben a lökéshullám hatására repedések jönnek létre, ami végül a kő feldarabolódásához vezet. A 30-40 perces beavatkozás után a kövek spontán a vizelettel távoznak a következő napokban, hetekben. A kövek ürülését tipikus veseköves tünetek kísérhetik.

A lökéshullám-terápia
A lökéshullám-kezelés során hanghatással járó, nagy energiájú lökések jönnek létre, ezt az akusztikus energiát vezetik célzottan, a környező szövetek károsítása nélkül a kezelendő területre. Az eljárást több területen, leggyakrabban mozgásszervi panaszok kezelésében alkalmazzák. Részletesen: A lökéshullám-terápia

Mivel egynapos sebészeti beavatkozásként történik a vesekőzúzás, nem szükséges a beavatkozás után a kórházi bennfekvés. A megfelelő kőhajtás érdekében fontos a kezelés után a bőséges folyadékbevitel, simaizom lazító gyógyszerek (görcsoldók) szedése.

Két hét elteltével röntgen- és ultrahangvizsgálattal ellenőrizzük a beavatkozás hatékonyságát.

Lásd még További módszerek a vesekövesség kezelésére

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Vesekövesség
A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.
Szurkolás és stressz
Szurkolás és stressz

Milyen hatással van a szívünkre?

Nem-cöliákiás gluténérzékenység
Nem-cöliákiás gluténérzékenység

A legfontosabb tudnivalók.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.