Vesebiopszia

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A vesebiopszia során a bőrön át, tűszúrással vesznek szövettani mintát a veséből. A beavatkozás éber állapotban, helyi érzéstelenítéssel történik. Különösebb fájdalommal nem jár, de a szúrás kellemetlen érzés, a vérzés kockázata miatt pedig a beavatkozást követően pár órás megfigyelés szükséges.

Mikor javasolt a vesebiopszia elvégzése?

A vizsgálat során nyert minta szövettani feldolgozása, mikroszkópos vizsgálata segít kideríteni a vesebetegség okát, amit a hagyományos klinikai vizsgálatokkal nem sikerült azonosítani.

Ha az elvégzett képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MR) alapján vesedaganat gyanúja áll fenn, szövettani mintavétel szükséges. A vesebiopszia segítségével eldönthető, hogy a látott térfoglalás jó- vagy rosszindulatú, ha pedig az utóbbi, akkor a szövetmintán végzett receptormeghatározás lehetőséget biztosít a megfelelő kemoterápia kiválasztására.

Másik indikációs kör a veseelégtelenséget okozó autoimmun kórképek (pl. SLE), glomerulonephritist vagy nefrózis szindrómát okozó kórképek elkülönítése. A szövettani minta alapján felmérhető a vesekárosodás mértéke, meghatározható, hogy kb. hány százalékban maradt funkcióképes a vese.

Javasolt a vizsgálat proteinuria esetében, amennyiben kb. 1 éves utánkövetés után sem mérséklődik az eltérés. Akutan javasolt a vesebiopszia, ha a proteinuriát glumeruláris eredetű haematuria (vörösvértestek a vizeletben) kíséri.

Vesetranszplantáció után biopsziával követni lehet a beültetett vese elhasználódását, életképességét is, azt, hogy kilökődik-e, vagy befogadja a szervezet.

Hogyan zajlik a vesebiopszia?

A szövettani mintavétel általában hason fekvő helyzetben történik.

A vizsgálat ultrahang (nehezített pozícionálhatóság esetén CT) vezérelten zajlik. A mintavételi hely „bemérése” 10-30 percet is igénybe vehet, maga a biopszia, a mintavétel már egy rövid, legfeljebb kétperces művelet.

A vesebiopsziának két típusa létezik.

  • Az egyik egy vékony tűvel végzett aspirációs citológiai mintavétel. Ekkor sejteket nyernek a veséből, amit a patológusok centrifugálnak és a sejtkoncentrátumból végeznek szövettani feldolgozást. Aspirációs mintavétel a jó- vagy rosszindulatú folyamatok elkülönítésére alkalmas, azonban a kevés sejtmennyiség miatt részletes elemzés nem végezhető belőle.
  • Pontosabb elemzésre vastag tűvel végzett core biopszia szolgál, ekkor nem csak sejteket szívnak ki, hanem egy kb. 1-2 cm hosszúságú szövethengert „metszenek” ki a mintavételi eszközzel. Ez a megoldás pontosabb eredményt ad, azonban nagyobb a potenciális vérzésveszély is.

Aspirációs mintavétel történhet ambuláns betegforgalomban is. Core biopsziás mintavétel esetén a beavatkozást követően néhány órán át szigorú ágynyugalom tartása, egy éjszakás kórházi megfigyelés és vérképellenőrzés szükséges.

A beavatkozás után néhány napos fizikai kíméletet kell tartani (sok pihenés, a fizikai munka, nehéz tárgyak emelésének tilalma).

A vesebiopszia lehetséges szövődményei között meg kell említeni a vérzést, véres vizeletet, illetve a környező szervek potenciális sérülési lehetőségét. Etrém ritka esetben a bőr nem megfelelő fertőtlenítése esetén a szúrcsatornába juthatnak a bőrflóra tagjai, amik gyulladást okozhatnak.

Mikor nem végezhető vesebiopszia?

A vizsgálat nem végezhető el olyan esetben, ha a vérhígító terápia nem hagyható el, ha a beteg nem fektethető hasra (extrém túlsúly, súlyos fokú szív- vagy tüdőbetegség).
Kezeletlen hipertónia megnöveli a vérzés kockázatát, ezért ekkor sem javasolt a mintavétel.
Bizonyos vesefejlődési rendellenességek (pl. soliter vese, ectopias vese, patkóvese) esetén szövettani mintavétel nem bőrön át, hanem műtéti feltárást követően lehetséges.
Várandós nők esetében a vizsgálat csak ultrahang vezérelten végezhető, különösen indokolt esetekben.
A vizsgálatot nem végzik el olyan rossz állapotú beteg esetében, akinek az általános állapota nem tenné lehetővé a további kezelést.

Milyen előkészületek szükségesek a vizsgálathoz?

A vesebiopszia éhgyomorral történik, hogyha bármilyen műtéti ellátást igénylő szövődményt észlelnénk, ne legyen akadálya az altathatóságnak.

Fontos, hogy a vizsgálat előtt friss vérképpel és véralvadási paraméterekkel rendelkezzen a beteg.

A vérlemezke kitapadást gátló készítményeket és vérhígítókat a beavatkozás előtt ki kell hagyni, vagy ha nem elhagyható, akkor a beteget átmenetileg injekciós LMWH-ra át kell állítani.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Vesebetegség
A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.
Utazás repülővel
Utazás repülővel

Hogyan előzze meg a rosszullétet?

A lábgomba okai
A lábgomba okai

Hogyan lehet megfertőződni?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.