A melegben romlik a visszerek állapota - Mire figyeljenek a visszérbetegek?

szerző: Dr. Sepa György, sebész, érsebész - Trombózisközpont
frissítve:

A meleg időjárás rontja a visszérbetegek állapotát, amely enyhe esetekben csak esztétikailag zavaró, ám kezeletlenül súlyos szövődményekhez is vezethet. A nyári meleg okozta állapotromlás megelőzéséért viszont sokat tehetünk. Dr. Sepa György sebész, érsebész hasznos tanácsokkal szolgált.

A nyári meleg rontja a visszerek állapotát

A visszérbetegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami főként a gravitációból ered, és tartós fennállása a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a vér pangásához, hosszú távon pedig az erek kitágulásához vezet. A hajlam sajnos örökölhető, de bizonyos tényezők még inkább elősegíthetik a visszérbetegség kialakulását, illetve az állapot fokozódását.

A meleg kockázati tényezőnek számít a visszérbetegség fokozódása szempontjából. A visszerek állapota a kánikulában azért romlik, mert a melegben az erek kitágulnak, aminek eredményeképpen a vénabillentyűk nem zárnak teljesen, a véráram megfordul bennük és vénás pangást okoz. Emiatt rosszabbodnak a panaszok.

A meleg hatása a visszeres panaszokra

Esztétikai problémák - Az egy milliméteres pókhálóvénék vagy seprűvénák még elsősorban esztétikai problémát jelentenek, ám a nyári melegben ezek az erecskék is tovább tágulnak, sőt hosszabb távon magukban rejtik a visszérbetegség kialakulásának kockázatát. A nagyobb erek kitágulása látványosabb változással jár.

Nehézlábérzés - A lábakban jelentkező kellemetlen feszítő érzés.

Lábdagadás - A vérből folyadék kerül a szövetek közé az érfalon keresztül, ödémaképződés is jelentkezhet, különösen estére duzzad be jobban a láb.

Szövődmények - A vastagabb, több milliméteres visszerek veszélyes szövődményekkel is járhatnak, kezeletlen esetben visszérgyulladás, trombózis vagy akár mélyvénás trombózis is kialakulhat. A visszeresség legsúlyosabb következménye a lábszárfekély kialakulása.

A további rizikótényezők csökkentése

Gyakran megfigyelhető, hogy a betegek körében a visszeresség több kockázati tényezője is fennáll egyidejűleg. Ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a meleg hatására jelentkező állapotromlást, fontos a többi rizikótényező elkerülése vagy időben történő kezelése.

Akik állómunkát végeznek, a vénás véráramlás egyik fontos feltételétől, a környező izmok munkájától vannak megfosztva. Ugyanilyem okból jelent kockázatot a mozgásszegény, ülő életmód is. Ugyanígy fontos a túlsúlyosok életmód orvosi kezelése is, a túlsúly ugyanis állandó nyomásfokozódást idéz elő az alsó végtag vénáira.

A terhesség önálló rizikófaktor, nem csak az láb, de a gáttáji és a kismedencei vénatágulatok kialakulásának szempontjából is. Az első trimesztere idején főként a hormonális hatások következtében kitágulnak az erek, később pedig a magzat növekedése kapcsán a kismedencei nyomás fokozódás következtében romlik a vér visszaáramlása a szívhez. Visszérpanaszok esetén konzultáljon orvosával terhességéről, aki a visszértágulat fokozódása ellen megfelelő és várandósság esetén is biztonságos kezeléseket tud javasolni.

Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a meleg és más tényezők hatása ne adódjon össze.

Tippek megelőzéshez, karbantartáshoz

Kompressziós harisnya - Nyáron különösen fontos a kompressziós harisnya viselése, különösen előrehaladott stádiumban. Ez nem minden helyzetben lehetséges, de napközben érdemes minél többet viselni, segítségével nagymértékben javítható az alsó végtagok keringése.

Váltózuhany, hideg víz - Akár naponta többször is alkalmazhatunk váltózuhanyt, amikor felváltva meleg, majd hideg vizet folyatunk a vádlinkra, hideg vízzel befejezve a folyamatot. A változó hőmérséklet hatására az erek kitágulnak, majd összehúzódnak, ez kiváló értorna és vérkeringés-serkentő, ráadásul kánikulában egyébként is segít a meleg elleni védekezésben. Amennyiben vízparton nyaral, gyakran menjen a vízbe és ne maradjon túl sokáig a napon. A termálvizet és a szaunát kerülni kell.

Értorna, mozgás - Ha lehet, ne álldogáljunk túl hosszú ideig! Amennyiben muszáj ezt tennünk, rendszeresen tornáztassuk, mozgassuk meg a lábujjakat, a lábszárat, és szabadidőnkben sportoljunk. Esténként pedig polcoljuk fel a lábat, és végezzünk értornát, ami kiüríti az ereket. Amennyiben nyaralni indulunk, különösen fontos, hogy a hosszú utazás alatt is találjunk alkalmat a lábak átmozgatására.

Értorna
Az értorna során hanyatt fekve emeljük fel a lábukat, és először combból körözünk kifelé-befelé, majd bokából tegyük ugyanezt. Szintén hatékony a hanyatt fekve biciklizés, illetve ha behajlított térdek mellett a lábfejekkel mindkét irányban köröző mozgást végzünk.

Cipőviselés - Kerüljük a túl magas sarkú cipőket, ideális az 5 centi alatti sarokmagasság. A túl magas sarok viselése esetén ugyanis másként feszül a lábszárizomzat, jelentősen csökken az izompumpa, ami a vér visszaáramoltatását szolgálná.

Testsúlycsökkentés - Életmódváltással ajánlatos leadni az esetleges túlsúlyt, hogy minél kevesebb súlyt kelljen a lábaknak cipelnie. Nyáron rendszerint könnyebben megvalósítható az egészséges táplálkozás és a könnyű, ám rendszeres mozgás.

Részletesen Házi praktikák és tippek visszérproblémák ellen

Orvosi módszerek a visszér ellen

Amennyiben bárki láb- és bokadagadást, lábszárfájdalmat, a bőr bepirosodását, nyomásérzékenységet érzékel magán, feltétlenül forduljon orvoshoz. Nem szabad elhanyagolni a kezelést, ugyanis a vénás pangás károsítja a szövetek vérellátását.

A szakember feladata eldönteni, milyen módszerrel lehet megszabadulni a visszerektől. A műtét a tágult visszerek eltávolításával, a szklerotizáció pedig speciális anyag vénába fecskendezésével elzárja, és ezzel megszünteti az adott érszakasz visszértágulatát. A lézer mellett a rádiófrekvenciás kezelés a legkíméletesebb eljárás, amely szinte fájdalommentes.

Bővebben Hogyan kezelhető a visszeres láb?

Szakértő: Dr. Sepa György sebész, érsebész - Trombózis és Hematológiai Központ

Cikkajánló

Hogyan kezelhető a visszeres láb?

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Visszér
A visszérbetegség kezelése belgyógyász, érsebész és bőrgyógyász közreműködését egyaránt igényli, ugyanakkor az eredményes terápia a betegtől is életmódváltást követel meg, a mindennapi tevékenységekre való odafigyelést igényli.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.