Házi praktikák és tippek visszérproblémák ellen

Dr. Bodnár Edina
szerző: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A visszeres panaszok megjelenését, a későbbi szövődmények kialakulását nemcsak az orvos által előírt módszerekkel, hanem megfelelő életvitellel és otthon alkalmazható eljárásokkal is lehet késleltetni.

A visszérbetegség, a krónikus vénás elégtelenség, és az általa kiváltott panaszok (nehézláb érzés, alsó végtagi duzzanat, ödéma, égő fájdalom) lassan, fokozatosan alakulnak ki.

A mindennapi életben és otthon alkalmazott praktikák a kezelés szerves részét képezik, azaz akkor is tanácsos követni, ha az orvos által előírt gyógyszerekkel, kompressziós fásli viselésével, különböző sebészi beavatkozásokkal is kezelik a visszérproblémát. Fontos azonban tudni, hogy a házi módszerek a folyamat előrehaladását, a panaszok rosszabbodását lassítják és a szövődmények kialakulását előzhetik meg, de nem várható tőlük a már kialakult visszértágulat megszüntetése. Az idejében megkezdett életmódváltás és a megfelelő otthoni szokások gyakorlása azonban nélkülözhetetlen a visszeresség előrehaladott állapotában jelentkező súlyos szövődmények - mint a lábszárfekély, a visszérgyulladás, lábelhalás és tüdőembólia - elkerülése érdekében.

Életmódszabályok visszér esetén

Visszeresség esetén olyan életmódot ajánlott követni, amely csökkenti az alsó végtagi pangást. Ehhez szükség lehet több változtatásra életmódjában. A lábszárban lévő izompumpák rendszeres működtetése nagyon fontos a vénákban lévő vér keringetése céljából. Ennek része lehet:

  • Olyan foglalkozást kell választani, amely megenged egy kis sétát munka közben, és fizikailag nem megterhelő. Sétáljon sokat, ne álljon egyhelyben hosszú ideig. Ha lehet, mozgassa rendszeresen a lábát, járjon helyben.
  • Otthonában se cipekedjen, ne végezzen nehéz fizikai munkát, mert az izmok feszülése megemeli a vénás nyomást, feszülnek a vénák. (Érdemes megnézni a kezünket cipekedés közben.)
  • A hosszú egyhelyben ülés sem előnyös, bár kevésbé káros, mint az állás, hiszen alacsonyabb a véroszlop, és nem olyan feszesek az izmok. A feszes lábizmok ugyanis összenyomják a vénákat, és ezáltal esetenként hosszú ideig akadályozzák az elfolyást. Az egy helyben ülés azonban nem működteti az izompumbát, tartós pangást idéz elő az alsó végtagokban.
  • A meleg környezet kitágítja a vénákat, így rontja a vénás visszaáramlást, nagyobb nyomást eredményezve a lábszár ereiben. Ha már visszeres a lába, kerülje a meleg vizes fürdőzést, a szaunázást, a napozást, mert hő hatására kitágulnak a visszerei, és felerősödhetnek a panaszai.
  • A túlsúlyra nagyon figyeljen oda, mert a túlsúly olyan, mintha egész nap fölösleges súlyokat hordozna magán!
  • Oda kell figyelni a rendszeres testmozgásra! A visszeresség esetén ajánlott sportok közül kiemelkedően jó az úszás, illetve előnyben részesítendő még a kerékpározás. Az állandó ugrálással, megerőltető, kimerítő, súlyokkal végzett tornák kerülendők visszérbetegségben szenvedőknek!
  • A magas sarkú cipők, szoros lábbelik viselésekor a láb nem tudja kellőképpen működtetni az izompumpát, ez szintén nagyban rontja a vénás visszaáramlást.

Részletesen Életmódtanácsok visszeresség esetén

Tippek és tanácsok a visszérbetegség kiegészítő kezeléséhez

A konzervatív kezelés során alkalmazott visszérkrémek, gyógyászati segédeszközök (rugalmas fásli, kompressziós harisnya), a rendszeres testmozgás együttesen erősítik az érfalakat, ezáltal csökkentik a visszér okozta panaszokat, és lassítják, sőt meg is állíthatják a visszeres folyamatot. Ezt támogatandó alkalmazza az alábbi otthoni gyógymódokat és házi praktikákat is.

Visszértorna

Egy speciális gyógytorna a láb vénás keringésének javítására, az alsó végtagi pangás ellenes. A gyakorlatok lényege, hogy - leginkább fekvő testhelyzetben - átmozgassa a bokákat, lábakat, a szív szintje felé emelve pedig segítse a vénák kiürülését. A visszértorna vagy vénás lábtorna esetén fontos a rendszeresség, mindennap végezze a gyakorlatokat.

Visszértorna gyakorlatok

1. Lábfejkörzés - Feküdjön le a hátára. Emelje fel egyik lábát, és körözze a bokáját az óramutató járásával megegyező és ellentétes irányban is, mindkét irányban 10-10 kört téve. Mindkét lábbal végezze el a gyakorlatot.
2. Sarokemelés - Álljon egyenesen, a lábak csípőszélességben. Emelje fel a sarkait, majd engedje vissza. Ismételje meg 15-20 alkalommal. Végezzük el a gyakorlatot napi 2-3 alkalommal.
3. Lábnyújtás és hajlítás - Feküdjön le vízszintesen. Emelje fel egyik lábát, nyújtsa ki, majd hajlítsa be a térdét, és húzza a mellkasához. Nyújtsa ki újra, majd engedje vissza a padlóra. Végezze el mindkét lábbal 10-15 alkalommal.
4. Biciklizés fekve - Feküdjön le a hátára, emelje fel a lábait a levegőbe. Végezzen tekerőmozdulatokat a levegőben, mintha kerékpározna. 1-2 percig végezze a gyakorlatot, majd pihenjen.
5. Lábujjhegyen járás - Járjon lábujjhegyen néhány percig, majd pihenjen. Naponta többször ismételje meg.

Tipp Visszértorna gyakorlatsor óriáslabdával (rajzokkal)

Lábak megemelése

  • A visszeres lábbal élő betegnek oda kell figyelni arra is, hogy üléskor a lábakat fel kell tenni egy alacsonyabb székre, vagy zsámolyra.
  • Fekvéskor is célszerű a lábak alá egy néhány centiméter magas szivacspárnát helyezni, vagy az ágy láb felőli végét megemelni, mert ezáltal csökken a vénákat belülről feszítő véroszlop súlya.

Lábmasszázs

A masszázstól önmagában nem várható a kitágult visszerek kezelése, de minden más keringést fokozó tevékenységhez hasonlóan közvetve lehet kedvező hatása. A nem túl erős masszázs javíthatja a lábszár vérkeringését és segíthet a lábduzzanat csökkentésében, ugyanakkor a visszerekre gyakorolt nyomást el kell kerülni, ez ugyanis ronthatja azok állapotát, sőt előrehaladott visszeresség esetén elmozdíthatja a lábakban kialakuló vérrögöt. A képzett gyógymasszőrök soha nem maszírozzák a visszértágulatot.

Langyos zuhany, hideg lábzuhany és váltófürdő

  • A kádfürdő helyett inkább tusoljon.
  • A betegek lehetőleg langyos vízzel zuhanyozzanak, mert a meleg kitágítja a vénákat, fokozza a pangást.
  • A láb esti hideg vizes zuhanyoztatása segíthet az éjszakai lábpanaszok megelőzésében. A hideg és meleg vizes váltott fürdők is javíthatják a vérkeringést.

Diéta

A megfelelő étrend önmagában nem javítja a visszerek állapotát, de segítségükkel megelőzhetőek az állapot romlását előidő helyzetek. A rostban gazdag étrenddel megelőzhető a székrekedés kialakulása, amely nagyban fokozná a vénás nyomást. A rendszeres folyadékbevitel és a dehidratáció elkerülése segíti a vérkeringést.

A tápanyagok közül a flavonoidokban gazdag táplálkozás javasolt, mivel ezek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonsága előnyös az érfalak egészsége szempontjából. Nagy mennyiségben megtalálható például a bogyós gyümölcsökben, a szőlőben (a szőlőmagban és a vörösborban is), almában, a citrusfélékben, a kakaóban és számos zöldségfélében is (brokkoli, kelkáposzta, hagyma, stb.).

Részletesen Táplálkozási tanácsok visszérbetegség ellen

Étrend-kiegészítők és gyógynövények

A visszeresség ellen ajánlott étrend-kiegészítők többsége magas flavonoid-tartalmuk és antioxidáns hatásuk miatt gyakorolnak előnyös hatást az érfalak állapotára. Ide tartozik a diozmin tabletta, a szőlőmag-kivonat (kapszula, tabletta formában), a fagyöngy tea vagy kivonat. A megfelelő minőségű étrend-kiegészítők nem kellően kiegyensúlyozott táplálkozás esetén ajánlhatóak, azonban alkalmazásuktól nem várható jelentősebb eredmény, mint amit a friss gyümölcsökben, zöldségekben gazdag táplálkozástól várni lehet.

Kiegészítő kezelésként krém formában hasznos lehet a vadgesztenye alkalmazása, amely már régóta a hagyományos növényi gyógyászat része. Egyes orvosi kutatások szerint is csökkenti vénafalak áteresztőképességét, erősíti és tonizálja az érfalakat. Kaphatóak hűsítő hatású, mentholt, kámfort tartalmazó krémek, ezek bár átmenetileg enyhíthetik a lábakban jelentkező panaszokat, tartós hatás nem várható tőlük.

A vadgesztenye és a szőlőmag mellett a Centella asiatica nevű ázsiai növénnyel kapcsolatban folytak ígéretes tudományos kutatások a gyógynövények közül, azonban a gyógyhatás igazolásához további vizsgálatok szükségesek, a bizonyítékok egyelőre korlátozottak.

Mielőtt otthoni gyógymódként bármilyen gyógynövényt alkalmazna, mindig konzultáljon orvosával, különösen akkor, ha más gyógyszereket is szed, vagy egyéb egészségügyi problémái vannak. A vérhígító gyógyszert szedő betegeknek például kerülniük kell a szőlőmag-kivonat étrend-kiegészítőként történő szedését, mivel a gyógyszerrel kölcsönhatásba lépve növelheti a vérzés kockázatát.

Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
További felhasznált forrás: Home Remedies for Varicose Veins (Cleveland Clinic)

Cikkajánló

Hogyan kezelhető a visszeres láb?

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Visszér
A visszérbetegség kezelése belgyógyász, érsebész és bőrgyógyász közreműködését egyaránt igényli, ugyanakkor az eredményes terápia a betegtől is életmódváltást követel meg, a mindennapi tevékenységekre való odafigyelést igényli.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

Árvai Medical Center - Dr. Polmann Erzsébet bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.