Téma: Élelmiszer

Biztonságosak-e az ételszínezékek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.26. 13:23
Ételszínezék
Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatók. Azonban vevőként vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe az élelmiszernek? Megvásárolnánk-e, ha...

Az adalékanyagok szabályozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.09. 05:03
Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket az élelmiszeripar az ételek minőségének javítása, az eltarthatóság növelése, az íz fokozása vagy a megjelenés optimalizálása érdekében alkalmaz. Élelmiszerekben való...

Tények és tévhitek az adalékanyagokról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.02.24. 12:07
Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék minőségét, állagát...

Ételfóbia - Mi váltja ki és kezelhető-e?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2025.01.23. 04:03
Fóbia
Napjainkban már fordulhatunk gasztropszichológusokhoz, akik evészavarral küszködő páciensekkel foglalkoznak. Ilyen evészavar az ételfóbia, mely fóbiás, beteges rettegés egy meghatározott ételtől, de akár több ételtől...

Amikor ételek okozzák a fejfájást

Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus - 2024.11.29. 09:30
Gyakori jelenség, hogy a fejfájás egyes étkezések után jelentkezik. Bár sokszor nehéz felfigyelni az összefüggésre, valóban létezik az összefüggés az elfogyasztott étel és a fejfájás között. Bizonyos esetekben az adott...

Mi bajunk lehet, ha penészes élelmiszert ettünk?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.04.20. 12:03
Penészgomba
A penészgombák nem mindig képeznek látványos bevonatot az élelmiszereken, így nem is olyan nehéz véletlenül olyasmit fogyasztani, amin megtelepedtek. Felmerülhet a kérdés, mennyire veszélyes a penészes élelmiszer...

Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.04.13. 18:33
Élelmiszer
Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.

Mivel kínáld a menekülteket?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.03.24. 14:26
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy rövid listát, amit érdemes figyelembe venni, amikor étellel, itallal kínáljuk az Ukrajnából érkező menekülteket. A rendkívüli élethelyzetbe került, sokszor...

Tények és tévhitek a szénhidrátokról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021.07.06. 05:05
Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért, mert az emberek fő gonoszként a szénhidrátokat okolják az elhízás miatt....

Ezekkel károsítjuk leginkább csontjainkat

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021.06.30. 20:35
Milyen tevékenységek vagy élelmiszerek lehetnek káros hatással a csontrendszerünkre? Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelnie, ha meg akarja óvni csontjait.

Étel okozta megbetegedések

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2020.07.12. 15:06
Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a jéghegy csúcsa, írja a...

Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017.07.13. 02:51
Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a...
Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)...

Jódszegény diéta

Orvos valaszol - Irinyi-Barta Tünde - 2014.01.02. 14:45
Tisztelt Cím! Érdeklődöm, hogy mik azok az élelmiszerek, amelyeknek a jód tartalma alacsony. Ma kezdtük el a 2 hetes diétát a jódizotópos sugár kezelés előtt. (pajzsmirigy rossz indulatú daganata, 2013.06.05-én egész...

TB-re nem lehet allergiavizsgálatot kérni?

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2013.07.31. 18:25
Tisztelt Weborvos! 75 éves édesanyám visszatérő csalánkiütései miatt élelmiszer allergiavizsgálatra szeretett volna beutalót kérni családorvosától. Azt a tájékoztatást kapta, hogy ez nem lehetséges TB alapon. Ön...