Téma: Élelmiszerbiztonság

Az ételmérgezés okai, tünetei és kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2024.08.19. 08:20
Ételmérgezés
Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, mely elkülönül a többi, hasmenést okozó kórképtől. Nem fertőzésről van szó, hanem a betegséget kiváltó baktériumok termelte mérgek, az...

Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022.07.25. 09:33
Botulizmus
A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom...

A Listeria a hűtőben jobban túlél, mint szobahőmérsékleten

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022.06.13. 18:03
A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint szobahőmérsékleten, és a sótartalom sem befolyásolja hosszabb ideig történő tárolás...

Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2021.06.19. 19:33
A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

Dísztököt csak díszíteni

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2020.12.20. 12:23
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.

Étel okozta megbetegedések

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2020.07.12. 15:06
Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a jéghegy csúcsa, írja a...

Rióba utazik? Ezekre figyeljen étkezésnél!

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2016.08.04. 07:38
Napokon belül elkezdődnek a 31. Nyári Olimpiai Játékok. A NÉBIH összegyűjtötte a legfontosabb élelmiszer-biztonsági tudnivalókat a Brazíliába utazók számára, hogy csak a sportversenyek okozzanak izgalmas pillanatokat.
A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)...

Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok árvíz idején

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2013.06.06. 12:05
A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszer­biztonsági kérdéseket is felvetnek. - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.
Az egészséges táplálkozás titka régóta foglalkoztatja a kutatókat. Nem új a megállapítás, miszerint a megfelelő táplálkozás a "test bölcsessége." Ami azt jelenti, hogy öröklött hajlamként a csecsemő is képes...
Új, a korábbiaknál szigorúbb nemzetközi élelmiszerellenőrzési szabályokat, kötelező vizsgálati módszereket fogadott el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes szakbizottsága.