Téma: Élelmiszer
Amikor ételek okozzák a fejfájást
Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus - 2024.11.29. 09:30
Gyakori jelenség, hogy a fejfájás egyes étkezések után jelentkezik. Bár sokszor nehéz felfigyelni az összefüggésre, valóban létezik az összefüggés az elfogyasztott étel és a fejfájás között. Bizonyos esetekben az adott...
Mi bajunk lehet, ha penészes élelmiszert ettünk?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.04.20. 12:03
A penészgombák nem mindig képeznek látványos bevonatot az élelmiszereken, így nem is olyan nehéz véletlenül olyasmit fogyasztani, amin megtelepedtek. Felmerülhet a kérdés, mennyire veszélyes a penészes élelmiszer...
Biztonságosak-e az ételszínezékek?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.05.02. 14:23
Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatók. Azonban vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe az élelmiszernek? Megvásárolnánk-e, ha színtelen...
Miért jó most közösségi gazdaságból vásárolni?
Tudatos Vásárlók Egyesülete - 2022.10.03. 07:58
Az élelmiszerek ára emelkedik, a nagy ellátási láncok bizonytalan forrást jelentenek, az áremelkedés miatt a friss, egészséges, helyi élelmiszer luxusnak látszik.
Többet ésszel, mint penésszel - Mit tegyünk a penészes élelmiszerrel?
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.07.15. 17:03
Az emberek egy része az élelmiszerekben esetlegesen előforduló kórokozóktól, vegyi anyagoktól (növényvédőszer-, állatgyógyszer-maradékok, adalékanyagok) tart, míg mások az új technológiáktól (genetikailag módosított...
Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.04.13. 18:33
Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.
Mivel kínáld a menekülteket?
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.03.24. 14:26
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy rövid listát, amit érdemes figyelembe venni, amikor étellel, itallal kínáljuk az Ukrajnából érkező menekülteket. A rendkívüli élethelyzetbe került, sokszor...
Tények és tévhitek a szénhidrátokról
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021.07.06. 05:05
Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért, mert az emberek fő gonoszként a szénhidrátokat okolják az elhízás miatt....
Ezekkel károsítjuk leginkább csontjainkat
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021.06.30. 20:35
Milyen tevékenységek vagy élelmiszerek lehetnek káros hatással a csontrendszerünkre? Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelnie, ha meg akarja óvni csontjait.
Étel okozta megbetegedések
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2020.07.12. 15:06
Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a jéghegy csúcsa, írja a...
Nébih: a vészhelyzet alatt felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege
MTI - 2020.06.12. 10:26
A járványügyi veszélyhelyzetben felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege, valamint előtérbe kerültek az otthoni sütés-főzéshez szükséges termékek - állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc...
Új koronavírus: Megfertőződhetünk-e az élelmiszereken keresztül?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2020.04.18. 13:35
Importált vagy akár hazai termékek fogyasztásával megfertőződhetünk-e? Ételeken, élelmiszereken keresztül fertőzhet-e a SARS-CoV-2 vírus?
Tanácsok élelmiszer-házhozszállítást végzőknek a koronavírus-járvány idején
Nemzeti Népegészségügyi Központ - 2020.03.26. 05:06
Az élelmiszerek házhozszállítása során is számos élelmiszerbiztonsági szabályra kell figyelemmel lenni. A jelenlegi járványhelyzetben sok vállalkozás dönt e szolgáltatási forma elindítása mellett, így a Nemzeti...
Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017.07.13. 02:51
Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a...
Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk
WEBBeteg - 2016.10.23. 18:17
Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
Light termékek, E-számok, segítünk eligazodni!
Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2015.04.22. 11:39
Még a gyakorlott háziasszonyoknak is nehéz úgy válogatni termékeket az élelmiszer vásárlás során, hogy azok megfeleljenek az...
Tények és tévhitek az adalékanyagokról
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2014.10.17. 07:38
Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék minőségét, állagát...
Életbe lépett a kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelv
MTI - 2014.04.02. 16:25
A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)...
Egészségesek-e a vegyszerekkel kezelt gyümölcsök? Tartósítás és kényszerérlelés
WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2011.02.09. 17:12
A globális gyümölcsöskert a fogyasztók paradicsoma, a jelenség ugyanakkor komoly aggodalmakra is okot adhat. Vajon milyen eljárásokra van szükség, hogy a világ túlsó végéről utaztatott gyümölcs is megőrizze ízét és...
Már egy óra alatt kimutatható lesz az E. coli baktérium
MTI - 2010.08.31. 12:02
Az eddigi 48 óra helyett egy óra alatt kimutatja az E. coli baktérium jelenlétét az új, infravörös spektroszkópiát alkalmazó módszer, amelyet amerikai élelmiszerkutatók dolgoztak ki.
Listeria monocytogenes - Milyen termékek fertőződtek?
MTI - 2010.04.13. 23:57
A Listeria monocytogenes nevű baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása listeriózis megbetegedést okozhat.