Téma: Adalékanyag

Biztonságosak-e az ételszínezékek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.26. 13:23
Ételszínezék
Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatók. Azonban vevőként vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe az élelmiszernek? Megvásárolnánk-e, ha...

Az adalékanyagok szabályozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.09. 05:03
Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket az élelmiszeripar az ételek minőségének javítása, az eltarthatóság növelése, az íz fokozása vagy a megjelenés optimalizálása érdekében alkalmaz. Élelmiszerekben való...

Tények és tévhitek az adalékanyagokról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.02.24. 12:07
Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék minőségét, állagát...

Hívószavak az élelmiszercímkéken - Amikre valóban érdemes odafigyelni

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.26. 07:33
Az élelmiszercímkék fontos információval szolgálnak a vásárlók számára a megvenni kívánt termékről, és segítenek egészségesebben táplálkozni, ezért nem árt azokat még a boltban átolvasni. Cukormentes? Energiaszegény?...

A sokak által rettegett E-számok - Mit jelentenek?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2020.11.28. 12:33
Adalékanyag
Az Európai Unió több száz élelmiszer adalékot tart nyilván. Az összes EU-tagállamra, sőt világszerte érvényesek a jelölések. Elsősorban a készételek tartalmaznak adalékanyagokat.

Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték...

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2017.10.12. 05:21
Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell-e tartanunk az E-számoktól?...

Nitritek és nitrátok a hús- és egyéb készítményekben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2017.06.21. 06:14
Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei, állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a legfrissebb...

Allergiát okozó ételadalékok

Budai Allergiaközpont - 2014.09.09. 17:12
A modern élelmiszeripar egyik sajátossága a különböző adalékanyagok egyre növekvő mértékben történő alkalmazása. Az ételadalékok használatának célja lehet tartósítás, ízfokozás, színezés, vagy állagjavítás. Bizonyos...
Mint életünk minden területen, az élelmiszerek táján is rengeteg, halhatatlan tévhit alapján tájékozódunk nap, mint nap. Az alábbiakban négyet gyűjtöttünk össze azok közül a tények közül, amit majdnem mindenki rosszul...